Hocam öncelikle sınav her öğretmenin kendi alanıyla ilgili olmalıdır. Bu şekilde bütün branşları aynı sınava tabi tutmak sınavı bir ölçüde anlamsız kılıyor. Müzik öğretmeni de fizik öğretmeni de aynı sorularla karşı karşıya bu çok saçmaydı. İkinci olarak sınav olayı olmadan sadece kıdeme göre unvan vermek bence asla olmamalı ve zaten gerçekleşmeyecektir.
10 yıl kıdem ise büyük haksızlık. Neden 10 yıl. Bizden öncekiler 7 yılla uzman olurken biz neden 10 yılla uzman olacağız. 13 yıl kıdemi olan başöğretmen olmuşken biz neden 10 yıldan sonra bir 10 yıl daha bekleyip 20 yılda başöğretmen olacağız. Bu süreler düpedüz haksızlık. Sınav olayı ise zaten kaçınılmaz. Hiç değilse herkese kendi alanında doğru dürüst bir sınav yapılsın. Bu işi yapması gereken kurum ÖSYM dir. Seçimden sonra zaten bakanlık bu sınav işini ÖSYM ye pas edecektir. Öyle ya da böyle. Herkesin aynı işi yapıp aynı ücreti alması diye bir şey zaten yok. Maaş bordrosuna bakarsanız bu durumu net görürsünüz. Diğer sınıf öğretmenleriyle aynı işi yapmama rağmen ek dersimi yüzde 20 fazla alıyorum, maaşımda farklı. Ama aynı işi yapıyoruz. Son olarak şunu söyleyeyim bu sınavdan sonra kimse çocuğunu uzman ya da başöğretmene vermek için uğraşmayacaktır. Zira nasıl bir sınavla öğretmenlerin uzman ya da başöğretmen olduklarını millet biliyor. Yani uzmanlık ve başöğretmenlik koskocaman bir hiç olmuştur öğretmen tercihi için...
Hocam 2006' da OSYM' nin yaptigi sinav Türkçe, formasyon, genel kültür, mevzuat vs barındıran eleyici bir sinavmis. Belirttiginiz daha dusuk yil sartlarina ilaveten muafiyet sadece egitim alaninda tezli yl ve doktora yapanlara taninmis.
MEB' in 2022 model sinavi tezli, tezsiz, alandisi, formasyon ne varsa muaf ederek ise basladi sonrasi malum zaten. Tekrar tekrar yazmaya gerek yok, olmus bitmis...
Uzmanlik sinavini cogumuz kabul etmedik, maddi sartlar sebebiyle çoğumuz istemeyerek girdik fakat sonucta verilen unvanlari kullanacagiz.
Ben basindan beri eger unvan verilecekse bunun sinavla değil lisansustu egitim ile (tezli/doktora) olmasi gerektigini savunuyordum. Fakat bir sinav yapilacaksa da bu 2006' daki sinav gibi olmaliydi. Sonucta bakan beyin dedigi gibi bu isteyenlerin girdigi bir sinavdi. (Zorunluluktan olsa da)
Ne oldu simdi? Uzmanlik bitti. Dediginiz dogru, herkes hangi sorularla uzman oldugumuzu biliyor. Lisansustu egitim bitti. Bu saatten sonra tezli, doktora kolay kolay kimse ugrasmak istemez.
Uzmanlik cogunlugun sesini kesecek bir sus payina donusturuldu.
Bu saatten sonra bu sistemin saglikli bir sekilde yuruyebilecegini de dusunmuyorum.
Not: Soylediklerimden 11 bin kisi haric herkesin sinavi kazanmasindan mutlu olmadigimi cikarmaya calismayin, gayet mutluyum onlar icin. Keske sinavsiz ve unvansiz, sinava girmeyen ve giremeyenler dahil herkes icin iyilestirme yapilsaydi.