Sorun sendikalar. Aradan çıktıkları vakit öğretmenlik güzelleşir. Egitim hep siyaset kokuyor.
Sendikalara fazla anlam yüklemek ayrı bir sorunsal. Sendikalar sivil toplum örgütüdür dolayısıyla zam yapma, kanun yapma gibi yetkileri yoktur. Temsil görevleri vardır ki o da maalesef siyasetin gölgesinde ezilmiştir. Temsil görevini yerine getiremeyen sendikaları eleştiren yiğit ve yürekli arkadaşlarım meselenin asıl sorumlularını eleştirme konusunda aynı cüretkarlığı gösteremiyorlar, haklılar da...
Sorun sendikalar değil ülkemizdeki sendikaların etkisizliğidir. Dünyada bütün yetkili, etkili sendikalar muhaliftir pazarlıklar çetin olur ama bizde siyasiyle aynı yöndedir yetkili sendikalar. Dolayısıyla üstendikleri ''temsil'' görevini yerine getirmekte problemler oluyor.
sendikalar olmasa herşey güzelleşir mi ? Tabii ki hayır sizi bir öğretmen olarak kimse dinlemez muhatap almaz. Ancak örgütlü olur sesinizi gür çıkarırsanız dikkate alınırsınız.
Sendikaları aradan çıkarmak mı yoksa etkili hale getirmek mi ? Bence etkili hale getirmek. Bunun ülkemizde nasıl olacağını bilmiyorum ama dünyada çok sayıda örnekleri var.
Eğitim siyasetten bağımsız düşünülebilir mi ? Eğitim politikaları siyasiler tarafından belirleniyorsa eğitim ile siyaseti ayrı düşünmek dar görüşlü bir yaklaşımdır. Buradaki yanılgı siyaset eğitime hizmet etmesi ve alan açması gerekirken tam tersine siyaset eğitime yön veriyor ve kendine alan açmak için eğitimi kullanıyor.