Yabancı dil eğitimi için acil önlem
İlköğretimin dördüncü sınıfından başlatılan ve lise son sınıfa kadar devam eden yabancı dil eğitiminin yetersiz olduğunu saptayan Milli Eğitim Bakanlığı, alınacak önlemleri tespit için bir çalıştay düzenleyecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 9 yıllık yabancı dil eğitimi sonrasında öğrencilerin kendilerini ifade edecek yabancı dil bilgisine sahip olmamaları üzerine harekete geçti. Bakanlık, yabancı dil öğretimi konusunda üniversitelerden ve eğitim derneklerinden görüş almaya başladı. Görüşler doğrultusunda yabancı dil eğitimi konusunda bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda okullarda yabancı dil dersinde öğretilecek konular ve öğrencilerin en az bir yabancı dili rahat şekilde konuşmaları için alınacak önlemler tartışılacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, ülkenin en önemli meselelerinden birinin yabancı dil eğitimi olduğunu belirterek "Bunu derhal çözmemiz lazım. Kaç paramız giderse gitsin, önemli değil. Bu husustan Başbakanımıza da bahsettim. O da 'Hocam ne düşünüyorsan arkandayım. Ben de bilmiyorum ve çok utanıyorum. Bütün çocuklarım konuşuyor, ben konuşamıyorum" şeklindeki açıklamaları da bu konuda çalışmaların hızlanmasına neden oldu.
İKİ ARAŞTIRMA
Yabancı dil öğretimi konusunda ilk çalışma Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖ- DER) ve Eğitim- Bir-Sen'den geldi. Yabancı dil konusunda bir toplantı düzenlemek için harekete geçen kurumlar, yaptırdıkları araştırmayı da kamuoyuna sundu. Araştırmanın ana hatlarında ilk önlem olarak öğrencilere yabancı dil eğitiminin öneminin benimsetilmesi, kalabalık sınıfların azaltılması, hizmetiçi eğitim verilmesi, yabancı dil öğretiminin küçük yaşlarda başlatılması, mevcut kitaplardaki konuların çağa uygun hale getirilmesi istendi.
--------------------------------
Öğretmenlere göre eğitim yetersiz
"YABANCI Dil Öğretim Programlarının Etkinliği Araştırması", öğretmenlerin liselerde okutulan yabancı dil dersinin çok yetersiz olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğretmenler, yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin de yeterli olmadığını savunuyor. 22 ilde yüz yüze anket tekniği ile 318 ortaöğretim öğretmeniyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 45.3'ü İngilizce öğretmeni, yüzde 42.5'i branş öğretmeni, yüzde 8.5'i sınıf öğretmeni, yüzde 3.8'i ise diğer öğretmenlerden oluşuyor. Buna göre, öğretmenlerin yüzde 73.6'sı mevcut yabancı dil öğretim programlarını yetersiz ve kesinlikle yetersiz olduğunu düşünürken yüzde 20.8'i kısmen yeterli buluyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 5.6'lık kısmı yeterli olarak görüyor. Liselerdeki İngilizce öğretmenlerinin ise yüzde 68'i mevcut yabancı dil öğretim programlarının yetersiz olduğuna inanıyor.
--------------------------------
Okullarda araç gereç eksiği var
TÖDER tarafından yapılan araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 75.8'i yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin yetersiz olduğunu düşünürken, yüzde 17.9'u kısmen yeterli olduğunu, yüzde 6.3'ü ise yeterli olduğunu ifade ediyor. İngilizce öğretmenlerinin yüzde 73.6'sı ise yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin yetersiz ve kesinlikle yetersiz olduğunu belirtiyor. İngilizce öğretmenlerinin yüzde 81.9'u ile diğer alan öğretmenlerinin yüzde 54'ü, yabancı dil öğretiminin okul öncesinden başlanarak ve daha yoğun bir şekilde verilmesi gerektiğini kaydediyor. Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 13.2'si yabancı dil dersinin ortaöğretimden itibaren verilmesi gerektiğini, yüzde 9.7'si mevcut durumun yeterli olduğunu, yüzde 1.6'sı üniversiteden itibaren verilmesi gerektiğini, yüzde 8.8'i ise kurs sistemi uygulanarak verilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Sabah