Bende bi soru sorayım 😄😄
Arkadaşlar gümüş kaşık çatal takımımı Nasıl parlatabilirim
Gümüş Parlatma Yöntemleri
Gümüş eşyaların parlatılabilmesi için tercih edilebilecek en güveli ve en etkili yöntem, çeşitli markalara ait gümüş parlatıcı kremlerdir. Bu kremlerde bulunan kimyasallar gümüş eşyalarda oluşan kararmayı kısa sürede ve zahmetsizce giderir. Kararmayı gidermelerinin yanında bu ürünler aynı zamanda gümüş eşyanın cilalanmasını da sağlar ve bu şekilde gümüş eşyalar doğal parlaklıklarına ulaşabilir. Gümüş parlatıcı kremler, pamuklu bir bez üzerine az miktarda alınırlar ve kararmış olan gümüş eşya bu bez kullanılarak, fazla bastırılmadan ovularak silinir. Son olarak da kuru bir pamuklu bez yardımıyla, parlatıcı uygulanan gümüş kurulanır.
Dişleri temizleyerek parlamalarına yardımcı olan diş macunları, gümüşlerin parlatılmasında da etkilidir. Bunun için kararan gümüş eşyanın diş macunu ile kaplanması ve bu şekilde su içerisinde en az yarım saat kadar bekletilmesi gerekir. Bu sürenin ardından gümüş eşya su altına tutularak diş macunundan arındırılmalı ve durulamadan sonra yumuşak bir bezle silinmelidir. Diş macununda bulunan bir madde gümüşün çizilmesine sebep olabileceğinden diş macunu uygulamasından sonra macunlu yüzey ovularak temizlenmemelidir.
Gümüş parlatma için karbonat da kullanılabilir. Bunun için bir litre suyun içerisine 1 çorba kaşığı karbonat ve bir parça da alüminyum folyo atılarak kaynatılır. Daha sonra kararan gümüş, bu su içerisinde 10 saniye bekletilerek çıkartılır. Bu süre gümüşün kararma derecesine göre bir süre daha uzatılabilir.
Gümüş parlatma için kullanılabilecek malzemelerden birisi de çamaşır deterjanıdır. Bunun için öncelikle yeterince geniş bir kabın içi alüminyum folyo ile kaplanır ve kaba sıcak su koyulur. Sıcak suyun içerisine 1 kaşık toz çamaşır deterjanı ilave edilerek karıştırılır ve gümüş eşya bu karışım içerisinde 1 dakika bekletilir. Karışımdan çıkartılan gümüş eşya durulandıktan sonra silinerek kurulanır.
1,5 bardak su içerisine yarım bardak süt ve 1 yemek kaşığı limon suyu eklenerek de gümüş parlatıcı bir karışım elde edilebilir. Kararan gümüşlerin bu karışım içinde kısa bir süre bekletildikten sonra durulanarak silinmesi, tekrar parlamaları için yeterli olacaktır.
Yarım bardak beyaz sirkeye 2 yemek kaşığı kadar karbonat ilave edilerek hazırlanan karışımda 2-3 saat kadar bekletilmesi de kararan gümüşlerin parlatılmasında etkilidir.
Gümüş eşyalar amonyakla da parlatılabilir. Bunun için bir bardak ılık suya yarım bardak amonyak karıştırılarak gümüşlerin bu suda 10 dakika bekletilmesi gerekir.
El dezenfektanları, saç kremleri ve cam temizleyici spreyler de gümüş parlatıcı olarak kullanılabilen malzemeler arasında yer alır. Bunun için yumuşak bir bezin üzerine bu maddelerden herhangi biri az miktarda sıkılarak silinmelidir.