Arkadaşlar burada 1.siniflar için değişen mufredatla ilgili bilgisi olan arkadaşlar varsa bizi aydinlatabilir mi?
Harf gruplarının oluşturulmasında kolay sesletim, kullanım sıklığı, yazım kolaylığı, sözcük üretimi, harflerin sesleri ve formları dikkate alınmıştır.
1. grup için altı hafta, 2. grup için dört hafta, 3., 4. ve 5. grup harfler için ikişer hafta zaman ayrılması önerilmektedir.
Ancak öğrencilerin mücbir sebeplerle okulda bulunmadığı süre, hazırbulunuşluk düzeyi, öğrenme hızı, sınıf mevcudu gibi değişkenler göz önünde bulundurularak bu süreler öğretmen tarafından düzenlenebilir.
İlk iki grupta rakamların (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) satır dizgesinde kaç hamlede yazıldığı öğretilir. Harf gruplarının oluşturulmasında kolay sesletim, kullanım sıklığı, yazım kolaylığı, sözcük üretimi, harflerin sesleri ve formları dikkate alınmıştır.
1. grup için altı hafta, 2. grup için dört hafta, 3., 4. ve 5. grup harfler için ikişer hafta zaman ayrılması önerilmektedir.
Ancak öğrencilerin mücbir sebeplerle okulda bulunmadığı süre, hazırbulunuşluk düzeyi, öğrenme hızı, sınıf mevcudu gibi değişkenler göz önünde bulundurularak bu süreler öğretmen tarafından düzenlenebilir.
İlk iki grupta rakamların (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) satır dizgesinde kaç hamlede yazıldığı öğretilir. Dönem bitmeden önceki son hafta yeni ses verilmemeli, daha önce öğretilen seslerle ilgili pekiştirme çalışmaları yapılmalıdır.
Birinci dönemin sonunda okuma yazma öğretim süreci tamamlanamamış ise ikinci dönemde bu süreç devam eder ve bütün harf grupları tamamlandıktan sonra bağımsız okuma yazma aşamasına geçilir.
İlk okuma yazma öğretiminde söz konusu değişkenler dikkate alınarak öğrencilerin ezberden uzak ve eksiksiz öğrenmesi sağlanmalı, önemli olanın öğrencinin okuma yazmayı hızlı bir şekilde öğrenmesi değil anlamlı bir şekilde öğrenmesi olduğu dikkate alınmalıdır.
1) İlk okuma yazmaya hazırlık
a) Dinleme eğitimi çalışmaları
b) Doğru nefes alıp verme çalışmaları (YENİ!)
c) Parmak, el ve kol kaslarını geliştirme çalışmaları
ç) Kalem tutma, boyama ve çizgi çalışmaları (Kalem Tutma YENİ!)
d) El-göz koordinasyonu çalışmaları (YENİ!)
2) İlk okuma yazmaya başlama ve ilerleme
a) Ses öğretimi (YENİ!)
b) Harfi okuma ve yazma
c) Harflerden heceler, hecelerden sözcükler, sözcüklerden cümleler oluşturma
ç) Metin okuma Doğru nefes alıp verme çalışmaları (YENİ!):
Sesli okuma ve konuşma sırasında doğru nefes alabilmek önemlidir. Bunun için diyafram nefesi alınmalıdır. Öğrencinin diyafram nefesini kullanması için pipetle küçük bir kâğıt parçasını belli bir mesafede düşürmeden taşıması, kâğıt bardak içerisinde balonu şişirerek bardağa dokunmadan taşıması gibi çalışmalar yapması sağlanmalıdır. Bu çalışmalar okuma sırasında öğrencinin farklı sesler çıkarmadan ve mırıldanmadan, noktalama işaretlerine dikkat ederek nefes alıp vermesi ve uygun duraksamalar yapmasına katkı sağlayacaktır.
Ses öğretimi (YENİ!-Tanıma-Ayırt etme karmaşası giderildi)
Sesin öğretimi üç aşamada gerçekleştirilir:
İlk aşama olan ses hissettirme sürecinde her bir sesin ağızdan nasıl çıktığı sözcüklerle sesletilirken mimiklerle desteklenmelidir. Bu aşamada ünlü ve ünsüz harflerin sesletilmesinde sesin baskın olarak geçtiği şarkı, türkü, tekerleme, ninni söyleme; masal, öykü okuma ve ses senaryoları oluşturma gibi örneklerle öğretilen ses öğrenciye hissettirilmelidir. Ses hissettirme aşamasında ünlü harfler tek başına sesletilebilir. Ünsüz harflerde harfin yazım aşaması dışında tek başına sesletilmemesine azami özen gösterilmelidir.
İkinci aşamada öğrencilerin bildikleri ve karmaşaya yol açmayacak görseller arasından -içinde öğrendiği sesin geçtiği ve geçmediği bir dizi görselden hareketle- öğrendikleri sesin geçtiği görseli seçmeleri istenir.
Son aşamada öğretmen hissedilen sesin geçtiği sözcük ve nesnelere örnekler verir. Öğrencilerden de o sesin içinde geçtiği nesne ve sözcüklere sesi vurgulayarak örnekler vermesi istenir.