Paylaşımlarınız için teşekkür ederiz Sayın Tekbaba Hocam ve değerli öğretmen arkadaşlarım...
Bize de böyle bir değerlendirme formu ulaşmadı henüz ama geçen sene doldurmamız istenmişti.
Bana göre Yeni Öğretim Programlarının olumlu ve olumsuz yönlerı :
OLUMLU YÖNLERİ :
* Öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşımla, değişik öğrenme ve öğretme yöntemlerine yer verilmiş.
* Konuların eğitim cd'leri ve görsel materyallerle desteklenmesi, konuların somutlaştırılması açısından oldukça faydalı.
* Sürecin ürün dosyaları ve gelişim envanterleri ile değerlendirilmesi baz alınmış, böylece sonuca yönelik değil sürece yönelik değerlendirme yaklaşımı benimsenmiş.
* Derslere yönelik kılavuz kitapların hazırlanması, konulara göre yapılacak etkinliklerin belirlenmesi, öğretmeni etkinlik üretme sıkıntısından kurtarmış...
OLUMSUZ YÖNLERİ :
* Öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım benimsenmiş ama yeni programın uygulayıcılara olan öğretmenlere yeterli hizmet içi eğitim verilmemiş.
* Her konu yeterince eğitim materyali ile desteklenmiş ama özellikle birleştirilmiş sınıflı köy okullarında, bu materyalleri kullanılabileceği teknoloji var mı denilmemiş.
* Sürece yönelik değerlendirme anlayışı benimsenmiş fakat, değerlendir me formları sayı olarak fazla olmuş ve veliye yönelik formlarda, köy şartlarında yaşayan veliler dikkate alınmamış.
* Kılavuz kitaolarında her konuya yönelik etkinlik örneklerinin verilmesi büyük bir avantaj muhakkak ama, her etkinliğin hazır olarak verilmesi, öğretmenin yaratıcılığını ortaya koymasını engellemiş.
* Türkçe programında, okuma parçaları şartlara göre şekillendirilebilecek şekilde geniş bir yelpazede sunulmamış.
* En önemli dezavantaj; birleştirilmiş sınıflı okullar Türkiye'nin bir gerçeği iken, ne hazırlanan programlar, ne de ders kitapları bu okulların şartları göz önüne alınarak hazırlanmıştır.
* Tam donanımlı bir okulda program başarıya ulaşacaktır.Ama, köy okullarında hazırlanan programın amaçlarına tam olarak ulaşmak, Kaf Dağı'na ulaşmak kadar zor...