yönetici atama yönetmeliği taslağı meb tarafından sendikalara gönderilmiş.İlgilenen arkadaşlara duyurulur.taslak aşağıdaki linkte mevcuttur.Sanırım tarihi yanlış yazdılar ama belge doğru ve geçerlidir.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bu da memurlar netten yönetmelik taslağına iliişkin görüşler.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Yönetmeliğin ismi tamamen değişiyor. Yeni yönetmeliğin adı:
“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİLERİNİN SEÇİMİ, ATAMASI VE YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK”
Seçim, yer değiştirme ve atamayı kapsıyor.
EĞİTİM KAMPÜSLERİ TASLAKTA YOK
Taslakta eğitim kampüslerı ile ilgili hiçbir hüküm bulunmamakta bunun da yönetmeliğe alınması gerekmektedir.
OKULLARA TAMADA BRANŞ SINIRLAMASI
Atama için genel şartlarla ilgili en çok tartışma konusu olan husus tüm değerlendirmeler sonucunda “Okul öncesi eğitim kurumlarına atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda turizm ve otelcilik meslek liselerine atölye laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; diğer eğitim kurumlarına atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak, (Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarında alan olarak belirlenmeyip o okulda görev yapmakta olan öğretmenlerce okutulması öngörülen dersler esas alınarak atama yapılmaz.)” şeklinde hükme bağlanmıştır.
Yani Fizik, Kimya, Biyoloji Öğretmenleri İlköğretimde yönetici olabilmekte, Fen ve Teknoloji Öğretmenleri de Ortaöğretimde yönetici olabilmektedirler. Ayrıca Coğrafya, Tarih öğretmenleri ilköğretimde, Sosyal Bilgiler öğretmenleri de Ortaöğretimde yönetici olabilmektedirler. Fakat sınıf öğretmenleri Okul Öncesi eğitim kurumlarına yönetici olamamaktadırlar.
SİCİL NOTU DÜZENLEMESİ
"Varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak,"... Bu madde daha önce 70 ten aşağı olmamak şeklinde iken “son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak” şeklinde değiştirilmesi önerilmiş ve taslağa yansımıştır.
MÜDÜR ATAMASINDA ÖZEL ŞARTLAR
Müdür olarak atanacaklarda aranılan özel şartlar
MADDE 8- (1)Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak,
c) (A) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak.
şeklindeki süreler üç sendika tarafından 2, 3, 4 olarak değiştirilmesi önerilmiş fakat süreler aynen korunmuştur.
İl Değerlendirme Komisyonunda sendika temsilcilerinin yer alması önerilmiş fakat taslakta yer almamıştır.
SINAV + EK-2 UYGULANACAK
Atamaların sınav esaslı olması yönündeki öneriler dikkate alınmış ve müdürlük ile müdür yardımcılığı için sınav düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Sınava mevcut yöneticilerin de katılmaları ve onların da diğerleri ile beraber değerlendirmeye katılması yönünde bir yaklaşım benimsenmiştir.
SINAVI EĞİTEK YAPACAK
Seçme sınavlarının ÖSYM tarafından yapılması vurgusu 3 sendika tarafından özellikle yapılmış. Bakanlıkça ÖSYM’nin takviminin çok dolu olduğu, tarih vermediği yönündeki itirazlarının yanı sıra "birçok sınav yapan kendi EĞİTEK’imize güvenmeyecek miyiz?" savunması yapılmıştır. 100 soruluk 26.03.2005 tarihli sınavda 11 soruyu yanlış hazırlayan bir birime nasıl güvenebiliriz şeklindeki ısrarlara rağmen taslakta sınavları Eğitek’in düzenlemesi öngörülmüştür.
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCISI SINAVI AYNI GÜN MÜ YAPILACAK?
Seçme sınavlarının eş zamanlı yapılması yani müdür ve müdür yardımcılığı sınavlarının aynı gün aynı saatte farklı sorularla yapılması öngörülerek bize sunulan taslaktaki yaklaşımın doğru olmadığı anlaşıldığından son taslakta "beraber olabilir de olmayabilir de" şeklinde düzenlenmiştir.
Oysa ki beraber olmaması gerekmektedir. Çünkü kişinin müdür yardımcısı olduğunu düşünelim hem müdür yardımcılığında yer değiştirmek he de müdürlüğe atamak istiyorsa yani hangi tercihi gerçekleşirse ona atanmak yolunu seçecekse sınavın bir tanesini tercih etmek zorunda kalacağından bu mümkün olmayacaktır.
SINAVIN GEÇERLİLİK SÜRESİ
Sınavın geçerlilik süresi bir sonraki sınava kadar olacaktır. Sendikaların özel bir isteği her yıl mutlaka sınav açılması yönündedir.
Sınav puanı ve Ek-2 nin ortak değerlendirmesi kabul gördüyse de %50+%50 diye adlandırmak çok mantıklı değildir. Çünkü;
(%50 ibaresi matematiksel olarak ta anlamsızdır. Her iki kriterin tamamının alınması ile %50 sinin alınması değerlendirmede bir değişiklik yaratmayacağından %50 ibaresi yönetmelikten çıkarılmalıdır.) Yani …”Müdürlük için seçme sınavından almış oldukları puan ile bu Yönetmelik eki Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puanın toplamı dikkate alınmak…” şeklinde bir düzenleme yapılmalıdır.
şeklinde gelen önerinin ele alınmadığı görülmektedir.
Müdür yardımcılığına atamalarda da Ek-2 + Sınav hususu varken mevcut taslakta sadece sınav puanı öngörülmektedir. Toplantıda bu öneriyi sadece bir sendika yapmıştır.
10 TERCİH HAKKI
Müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı atamalarında 10 tercih hakkı verilmektedir. Müdürlük için tercih hakkı da ilk taslakta 10 olduğu halde 5’e düşürülmüştür. Toplantıda bu yönde bir konuşma dahi olmamıştır.
YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMA
Yerdeğiştirme suretiyle atamalar, daha önce müdür yetkili olanlar, sınava alınmayanlar, sınav kazananlar ve atanamayanları komplike kapsayan bir düzeleme yoluna gidilmiş ve dile getirilen bu hassasiyetler göz önüne alınmıştır.
Yöneticilik görevlerinden; Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler, branş değişikliği, norm kadro fazlası olması, iller arası yer değiştirmeler nedeniyle, ayrılmış olanların yeniden yönetici olabilmeleri için 1 yıl bekleme zorunlulukları kaldırılmıştır.
Atama işlemlerinin bir takvime bağlanmasında ısrar edilmiş ve yönetmelikte Mayıs, Haziran, Temmuz ayları olarak yerini almıştır.
YÖNETİCİ ATAMALARINDA İSTİSNALAR
“Genel idare hizmetleri sınıfına dâhil kadrolarda görev yapanlardan öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla ve bu Yönetmelikteki yönetim kademelerine atamayla sınırlı olmak üzere; Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve APK uzmanlığı, ilköğretim müfettişliği görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten geçirilen süreler beşinci kademe yöneticiliğinde, kamu kurum ve kuruluşlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dâhil şef kadrosunda geçen süreler dördüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır. Bu görevlerde bulunanlar, boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere; valiliklerde görev yapanlar görev yaptıkları valilik, merkez teşkilatında görevli olanlar ise Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla zamana bağlı olmaksızın bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile boş eğitim kurumu yöneticilikleri için başvuruda bulunabilirler. Bu durumda olanlardan aynı eğitim kurumu yöneticiliğine atanmak üzere birden fazla adayın başvuruda bulunması halinde, bu adayların Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre atamaları yapılır.”
şeklinde olan maddeye itiraz edilmiş ve bunların da diğerleri ile beraber başvurmaları, önceliğe sahip olmamaları, istenmiştir. Bu husus ta son taslakta göz ardı edilmiştir.
SİCİL NOTU OLUMSUZ OLAN MÜDÜRÜN DURUMU
“Sicil raporlarına göre son yıla ait sicil notu olumsuz değerlendirilenlerin görev yerleri, bir alt yönetim kademesi olacak şekilde il içinde değiştirilebilir.” şeklindeki madde bize sunulan taslakta yokken burada yer almış olup sendikalarca hoş karşılanmayacak bir madde olduğu kanaatindeyim. Çünkü kişiye olumsuz not verildiği anda kişiyi görevden alabilirsiniz. O kişinin itirazı ya da yargıya müracaatı süreç alır. Böylece kişi yıpranır hak kaybına uğrar.
DUYURULAR
“Yöneticilikleri boş olan eğitim kurumları için duyuru
MADDE 31- (1) Eğitim kurumu yöneticilikleri için yapılacak duyurularda yöneticiliği boş olan tüm eğitim kurumları için bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasındaki sıralama esas alınarak duyuru yapılır.
(2) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak yapılan duyurulara rağmen, başvuruda bulunan aday bulunmayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla bir duyuru daha yapılır. Bu duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarına bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şarları taşıyanlardan atamaya yetkili makamca uygun görülen bir adayın ataması yapılır.”
şeklinde yer alan madde de dikkatle ele alınmalıdır. Çünkü 2 duyurudan sonra bir kurum boş kalmışsa duyuru dahi yapılmaksızın hiçbir değerlendirme olmadan idare tarafından atama yapılabilecektir.
Düşünün ki yapılan sınavda başarılı olan kişi sayısı kadrodan az olursa bu kurumlara aday bulunamayacak ve valiliklerce duyuru yapılmaksızın atama yapılabilecektir. Ayrıca aday var olabilir fakat ilk duyurularda bu adaylar başka kurumları tercih etmiş olabilirler. Bu kurumu tercih ettikleri halde tercihlerinde bulunan başka kurumlara atanmış olabilirler. Bu nedenle bu madde yeniden ele alınmalı kıstasa bağlanmalıdır. Duyuru yapılmak şartıyla Başarısız da olsa sınav puanı+Ek-2 ye göre yapılabilir.
Artık işlemlerin Ek-1, Ek-2 yerine İLSİS ortamında yapılması yönünde alınan prensip kararlarına rağmen taslakta bir hüküm bulunmamaktadır.
SON 3 YIL İÇİNDE ALINMIŞ EN FAZLA BİR ÖDÜL
EK-2 ile ilgili olarak;
“Başvuru tarihi itibariyle son 3 yıl içinde alınmış olan en fazla bir ödül” ibaresi getirilmiştir. Son üç yıl ibaresi toplantıda hiçbir suretle gündeme gelmemiştir. Orada alınan prensip kararında ödül sayısının 1 e indirilmesi ve aynı yılda alınan ödüllerden sadece 1 tanesinin kullanılabilmesi şeklindedir.
UZMAN ÖĞRETMENE VERİLEN PUAN DÜŞÜRÜLMEDİ
Uzman öğretmen ve Başöğretmen uygulaması kesintiye uğradığından toplantıda orta tavır olarak koyulan puanlarının düşürülmesi ele alınmış fakat taslağa girememiştir.
İllerarası yer değiştirme önerisi tüm sendika temsilcilerince uygun bulunduğu ve önerildiği halde idare tarafından tereddütle yaklaşılmıştır. Özellikle gelişmemiş bölgelerden gelişmiş bölgelere sirkülasyonun çok olmasından kaygı duyulmuştur.
Geçici görevlendirme, kurucu müdürlük ya da vekaleten görevler duyurulmak şartıyla bir kıstasa bağlanarak yapılması gerektiği özellikle vurgulandığı ve hem fikir olunduğu halde taslakta bu konu da yer almamıştır. Örneğin bir okulun müdürlüğü boşalırsa varsa müdür başyardımcısı yoksa en kıdemli müdür yardımcısının vekalet etmesi ya da ek-2 ye göre o okulda başvuranlar arasından en yüksek puanlı kişinin görevlendirilmesi yöntemi önerilmiştir.
Yönetmelik taslağı genele bakıldığında olumlu hazırlanmıştır fakat yukarıda ve toplantıda da gündeme gelen konuların mutlaka göz önüne alınması ve iyi niyetle yapılan bir çalışma heba edilmemelidir. Çünkü orada bulunan özellikle 3 sendika 76.madde atamalarına rağmen o masaya oturmuşlardır.
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi