Aradığınız memur 7 yıldır işe gelmiyor
1 Temmuz 2008 08:40
Soner GÜREL / ANKARA-DÜZCE
2004’te trafik kazasında bacağı kırılan Düzce Merkez İlçe Nüfus Müdürü M. Burhan Erçek, birbiri ardına 1256 günlük rapor aldı. Erçek, yasal ve mazeret izinleri ile birlikte yaklaşık 88 ay, yani 7 yıldan fazla bir süre işe gelmedi. Sonunda duruma isyan eden Düzce Valisi’nin ’resen emekliliği’ için işlemleri başlattığını duyan Erçek, kısa sürede ’sağlam raporu’ alıp işine koştu.
KÜTAHYA’da görevli olduğu 2004 yılında geçirdiği trafik kazasında sol bacağı kırılan Düzce Merkez İlçe Nüfus Müdürü M. Burhan Erçek, 1256 gün rapor kullandı. Duruma isyan eden Düzce Valisi Bülent Kılınç, 32 yıllık memuriyet hayatında toplam 7 yıl işe gelmediği tespit edilen Erçek’in resen emekli edilmesi için harekete geçti. Bunu duyan Burhan Erçek, ’Sağlam’ raporu alıp işe başladı.
Zincirleme rapor aldı
Sağlık raporları zinciri, Erçek’in 29 Ocak 2004 tarihinde geçirdiği trafik kazasıyla başladı. Kazada, Erçek’in sol bacağı uyluk kemiğinden kırıldı. Erçek, bu tarihten sonra sağlık raporları alıp görevine gelmemeye başladı. Bu dönemde önce Diyarbakır’a atanan, ardından Düzce Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü görevine getirilen Erçek, her iki ilde de rapor almaya devam etti. Düzce Valiliği, Erçek’in kullandığı sağlık raporlarının rekor düzeye ulaşması nedeniyle dosya üzerinde inceleme başlattı. 3 Kasım 2007’ye kadar 1166 gün sağlık raporu kullandığı belirlenen Müdür Burhan Erçek, bu tarihten sonra 90 gün daha rapor aldı.
İçişleri: İyileşmiyorsa emekli edin
Valilik bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek, "Erçek’in 29 Ocak 2004 tarihinden itibaren aldığı sağlık izinlerinin toplam süresinin 38 ayı geçtiğini, 32 yıl hizmet süresi gözönüne alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105. madde hükmü gereğince resen emeklilik işlemlerinin uygulanıp uygulanamayacağını" sordu. İçişleri Bakanlığı, cevap yazısında, 10 yıldan fazla hizmeti olan memurların 12 aya kadar sağlık raporu kullanabileceğini, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli tedavi gerektiren rahatsızlarda bu sürenin 18 aya çıkabileceğini vurguladı. Yazıda ayrıca, "Sağlık kurulu, kişinin hastalığının iyileşmediğini tespit ederse, emeklilik işlemlerinin yapılmasına mani bir hal bulunmamaktadır" görüşü yer aldı.
54 gün mazeret izni
Düzce Valisi Bülent Kılınç, durum için, "Gerçekten inanılacak bir durum değil" diyerek şunları söyledi: "Durumu sağlık açısından sakıncalı olabilir. Ancak 32 yıllık memur. Rahatsızlığı sürüyorsa resen emeklilik kararına saygı duymalı ya da emekliliğini istemeliydi. Söz konusu görevli, memuriyet hayatı boyunca toplam 2 bin 647 gün (yaklaşık 88 ay ya da 7 yıl) işe gelmemiş. Bunun 1877 günü rapor, 716 günü yasal yıllık izin ve 54 günü de mazeret izni. Bu memuru tekrar sağlık kuruluna sevk edeceğim ve heyet raporu isteyeceğim. Rapor sonucuna göre gerekli işlemleri başlatacağım" dedi.
1 Mayıs’ta işbaşı yaptı
Bu arada valiliğin resen emeklilik yazışmaları başlatmasının ardından Erçek, tekrar hastaneye başvurarak, ’Sağlamdır’ raporu aldı. Toplam 1256 gün rapor kullanan Erçek, 1 Mayıs’ta tekrar görevine başladı. Erçek, Hürriyet muhabirine "Devlet memuruyum. Bu konuda kesinlikle konuşamam" dedi.
’Zaten emekli olacaktı’
BİR yakını ise, Burhan Erçek hakkında şu iddialarda bulundu: "Burhan Bey çok ağır bir trafik kazası geçirdi. Dört kez ameliyat oldu. Resen emeklilik girişimlerinden haberi yok. Zaten temmuzda emekli olmayı düşünüyordu. Yürümesinde biraz sorun olsa da, ’Sağlam’ raporu verilince görevine başladı. Kesinlikle raporunu suiistimal etmedi."
Kanser hastası memur bile 18 ay rapor kullanabiliyor
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105. maddesinde kamu görevlilerinin ne kadar süreyle sağlık raporu kullanabileceği şöyle düzenleniyor:
A) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar.
B) On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar.
C) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar izin verilir. Memurların, hastalıkları sebebiyle yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınır. İzin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tespit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilenler tekrar görev almak istedikleri takdirde, eski derece ve niteliklerine uygun görevlere öncelikle atanırlar.
Hürriyet