2007-2008 ÖĞRETİM YILI YUNUS EMRE İLKÖĞRETİM OKULU
4.SINIFLAR ZÜMRE TOPLANTI TUTANAĞIDIR
Tarih
: 13.09.2007 Perşembe
Saat : 11.00
Yer : Öğretmenler odası
Toplantıya Katılanlar Abdullah ERASLAN (Müd.Yard.) Gülşen GÜNAY (Zümre Başk.) Abdurrahman YİĞİT Bahtiyar KAPLAN
Toplantının Amacı 2007-2008 öğretim yılında 4. Sınıflar arasında; planlama, uygulama, ölçme ve değerlendirme çalışmalarında birlik ve beraberliğin sağlanması.
GÜNDEM
1.Açılış ve yoklama.
2.Bir önceki yıl hazırlanan zümre toplantısının okunması.
3.İlköğretim müfredatının ve ders programlarının incelenmesi.
4. İlköğretim kurumlar yönetmeliğinin ilgili maddelerinin okunması.
5.Ölçme değerlendirme(Yazılı sözlü yoklamalar,performans ve proje ödevleri)
6.Atatürkçülük konularının dağılımı
7.Planlar
8.Uygulanacak metot ve teknikler
9.Araç, gereç ve kaynaklar
10.Gezi, gözlem ve deneyler
11.Veli toplantıları
11.Dilek ve temenniler.
KARARLAR
1. Okulumuz müdür YardımcısıAbdullah ERASLAN başkanlığında 4/A sını-fı öğretmeni Gülşen GÜNAY, 4/B sınıfı öğretmeni Abdurrahman YİĞİT VE 4/C sınıf öğretmeni Bahtiyar KAPLAN ’ın katılımlarıyla zümre toplantısı için topla-nılmış olup aşağıdaki kararlar alınmıştır.
2. Bir önceki yıl hazırlanan ve uygulanan 4. sınıflar zümre toplantısı Gülşen GÜNAY tarafından okundu ve toplantıya ışık tutması için gerekli notlar Bahtiyar KAPLANtarafından alındı.
3. İlköğretim ders müfredatında yapılan değişikler Abdurrahman YİĞİT tarafından açıklandı.
Yeni müfredatın yapısı: Yapılandırıcı, çoklu zekâ kuramlı ve öğrenci merkezli eğitim olan müfredatta köklü değişikler yapılmış olup derslerde konularda hafifleştirilmiş ve bazı yeni konular eklenmiştir.
4-İlköğretim kurumlar yönetmeliğinin ilgili maddeleri zümre başkanı tarafında okundu. Yapılan değişikler anlatıldı. Özellikle ölçme değerlendirme de yapılan değişikler şöyle sıralanmıştır:
Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları
Madde 32 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilme-sinde aşağıdaki esaslar gözetilir;
b) Başarının ölçülmesinde ve değerlendirilmesinde ders programlarında belirtilen özel ve genel amaçlar, kazanımlar esas alınır.
ç) Öğrencilerin başarısı; sınavlar, projeler, performans ödevleri ve derse katılım, ders içi performanslarından alınan puanlara göre tespit edilir.
d) Öğrencilerin ders, uygulama ve değerlendirme etkinliklerine katılmaları zorunludur.
e) Öğrencilerin değerlendirilmesinde beşlik not sistemi kullanılır.
f) Öğrencilerin başarısının değerlendirilmesinde bilişsel, duyuşsal, sosyal ve psikomotor özellikleri bir bütün olarak ele alınır.
g) Öğrencilerin başarısını belirlemek için kullanılan her türlü ölçme araç ve yöntemlerinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen hususlar öne çıkarılır.
ğ) Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde kullanılacak araçlar geçerlilik, güvenirlilik, kul-lanışlılık özelliklerine sahip olmalıdır. Ölçülecek kazanımın özelliğine göre ölçme ve değer-lendirme araçları için cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri kullanılır.
Değerlendirme ve Not Verme(13)
Madde 33 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Öğretmenler, ölçme ve değerlendirmenin genel esaslarını, derslerin öğretim programlarında yer alan genel amaçları ve kazanımları dikka-te alarak öğrencilere sınavlar uygular, proje ve performans ödevleri yaptırır.
Özel eğitim kapsamındaki öğrencilerin sınav, proje, performans ödevleri ve ders içi per-formansları bireyselleştirilmiş eğitim programları dikkate alınarak değerlendirilir.
İlköğretimde öğrencilerin başarıları dört ayrı notla, başarısızlıkları ise tek notla değerlen-dirilir. Buna göre verilecek puanlar ile bunların not karşılığı ve dereceleri aşağıda verilmiş-tir;
Bir dersin yarıyıl notu ile yılsonu notu hesaplanırken, yarım ve yukarısı tama yükseltilir.
Puanlar ve notlar, öğretmenin not çizelgesine rakamla diğer belgelere ise rakam ve yazı ile yazılır
İKİNCİ BÖLÜM
Sınavlar
Sınavlar
Madde 34 — Yürürlükten kaldırıldı. ( 2.5.2006/26156 RG )
Ölçme ve Değerlendirmenin Niteliği ve Sayısı (14)
4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda bir yarıyılda haftalık ders saati üçten az olan derslerde en az iki, üç ve üçten fazla olan derslerde ise en az üç sınav yapılır. Öğrencilerin başarıları sınav-larla birlikte proje, performans ödevi, ders içi performanslarına dayalı olarak değerlendi-rilir.
Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje; her yarıyılda derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir performans ödevi hazırlar.
Projeler ve performans ödevleri, öğretmence belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değer-lendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Öğretmenler, de-ğerlendirme ölçütlerini belirlerken, öğrencilerin görüşlerinden de yararlanabilir. Öğrenci-lere performans ödevi ve proje verilirken kullanılacak değerlendirme ölçütleri önceden verilir. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğ-retmenin belirleyeceği süre içinde çalışmalarını teslim ederler. Projeler teslim edildikleri yarıyılda değerlendirilir.
Öğrencilerin ders içi performansları, bütün derslerden bir yarıyılda en az bir derse katılım puanı verilerek değerlendirilir.
Sınavlar (15)
Madde 36 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğ-rencilere duyurulur. Bir şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi geçemez.Aynı anda uygulanmak şartıyla sınavlarda, zümre öğretmenlerince hazırlanacak ortak sorular ve cevap anahtarı kullanılabilir.Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Soruların yazdırıl-ması bu süreye dâhil değildir. Okulun imkânları elverdiği takdirde sınav soruları önceden çoğaltılarak sınıfa getirilir.
Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım derslerinde öğrencilerin başarı-ları, öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme etkinliklerine dayalı olarak belirlenir.
Kopya çeken öğrencinin sınavı geçersiz sayılır ve notla değerlendirilmez. Ancak, yarıyıl notu hesaplanmasında aritmetik ortalama alınırken sınav sayısına dâhil edilir. Ayrıca bu durum, ders öğretmenince okul yönetimine bildirilir.
Madde 38 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan, proje ve performans ödevini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu velisine bildi-rilir. Veli, öğrencinin bunlara katılamama veya zamanında teslim edememe gerekçesini, en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirir.
Okul yönetimince özrü uygun görülen öğrenciler, ders öğretmeninin belirleyeceği bir za-manda önceden öğrenciye duyurularak dersin niteliğine göre yapılacak değerlendirme et-kinliğine alınır. Bu ölçme değerlendirme etkinliği, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir. Öğrenciler, proje ve performans ödevini ise öğretmenin belirleyeceği süre içinde teslim eder.
Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya proje ve performans ödevini teslim etmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. Ancak aritmetik ortalama alınırken sayı-ya dâhil edilir.
Sağlık Durumu Engeline Göre Dersler
Madde 39 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Sağlık durumları veya bedensel engelleri nede-niyle uygulamalı derslere giremeyecek durumda olan öğrenciler, bu durumlarını resmî ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alacakları raporla belgelendirmek zorundadırlar.
Raporda, sağlık durumları veya bedensel engelleri geçici bir süre ya da sürekli olarak be-den eğitimi, görsel sanatlar, müzik, teknoloji ve tasarım derslerinin tümüne ya da hangi faaliyetlerine engel oluşturduğu açıklanır. Bu durumdaki öğrenciler, rapor süresince bu derslerde raporda belirtilen faaliyetlerden sorumlu tutulmazlar. Dersin özelliğine ve katıl-dıkları etkinliklere göre değerlendirilerek gerekli yerlerde raporlu oldukları belirtilir.
Uygulamalı derslerle ilgili özür başvurusu, öğrencilerin velileri tarafından dilekçe ile okul müdürlüğüne yapılır. Usulüne uygun olarak alınmayan raporlar kabul edilmez. Alınacak raporlarda süre belirtilmemiş ise yalnız o öğretim yılı için geçerli sayılır.
Ölçme ve Değerlendirme Sonuçlarının Duyurulması(17)
Madde 40 — (Değişik: 2.5.2006/26156 RG) Öğretmenler; sınavların yapıldığı, proje ve per-formans ödevlerinin ise teslim edildiği tarihten başlayarak en geç on gün içinde sonuçlarını öğrencilere bildirir. Varsa yapılan ortak hataları sınıfta açıklar. Ölçme değerlendirme a-raçları, incelemeleri için öğrencilere dağıtılır ve inceleme sonrasında geri alınarak bir öğre-tim yılı saklanır. Projeler, öğrencileri bu çalışmalara özendirmek amacıyla sınıfın veya okulun uygun bir yerinde sergilenir.
5. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri okunduktan sonra Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen bilgisi derslerinden 3 yazılı (test de olabilir)yapılmasına karar verildi.
Öğrencilerin seçtikleri herhangi bir dersten en az bir proje ödevi (yıl boyunca), her dersten her dönem için ayrı birer performans ödevi verilmesi kararlaştırıldı. Sözlü notlarınında ders içi per-formansları göz önünde bulundurularak verilmesi kararlaştırıldı.
6.2504 ve 2517 sayılı tebliğler dergilerinde belirtilen Atatürkçülük konuları ünitelere göre dağıtılmasına ve konuların eksiksiz işlenmesine karar veril-miştir.
7. 2575 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan ve yeni müfredatın getirdiği yeniliklerden biri olan öğretmen kılavuz kitapları olan derslerde ders planı yapma zorunluluğu olmadığı ve plan yapmanın bu derslerde öğretmenin inisi-yatifinde olduğu belirtilmiştir. Bunun yanı sıra ünitelendirilmiş yıllık planları yapılmasında ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı sitesinde [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] yararlanılmasına karar verilmiştir. Atatürkçülük ko-nularının da 2504 ve 2517 sayılı tebliğler dergilerinde alınmasına karar ve-rilmiştir.Planlarda birlikteliğin sağlanması sürekli görüş alışverişinde bulu-nulmasının önemi vurgulandı.
8.Derslerin işlenişinde kullanılacak olan yöntem ve metotlar ise: Anlatım, soru-cevap, yaparak yaşayarak öğrenme, deney, drama, beyin fırtınası….
Gibi yöntem ve tekniklerin kullanılmasına karar verildi.
9.Sınıflarda sınıf kitaplıklarının oluşturulmasına ve okumanın önemi okuma alışkanlığı kazandırılması yönümde özendirici çalışmaların yapılmasına karar verildi.Laboratuvarın mümkün olduğunca bol ve düzenli kullanılması vurgu-landı. Öğrencilere zaman zaman konu sonlarında test uygulama konusunda görüş birliğine varıldı.
10.İşlenen konulara uygun olarak işbirliği içerisinde çeşitli gezilerin düzen-lenebileceği, gezi zamanlarının konulara göre ayarlanması gerektiği belir-tildi.
11. Her dönem için ayrı ayrı en az iki veli toplantısının yapılması, ayrıca ge-rektiği zamanarda da veli toplantılarının yapılması kararlaştırıldı. Velilerle işbirliği içerisinde olmanın öğrenci başarısına olumlu katkı sağlayacağı vur-gulandı.
11.Dilek ve temenniler bölümünde ise başarılar dileyerek toplantıya son ve-rilmiştir.
Gülşen GÜNAY Abdurrahman YİĞİT Bahtiyar KAPLAN
4-A sınıf öğretmeni 4-B Sınıf Öğretmeni 4/C Sınıfı Öğretmeni
Abdullah ERASLAN
Müd. Yard.
Resul BOZKURT
Okul Müdürü