iyi akşamlar arkadaşlar.bi kaç gündür giremedim.bugün hayat bilgisinde "iyi ki farklı meslekler var"konusunu işledik.sonra bu konuyla ilgili sessiz sinema oynadık.bi öğrencim farklı meslekleri bulup öyle güzel anlatıyordu ki arkadaşları hayran kaldı.Türkçe dersinde uzaylıların gördükleri dünya parçasına devam ettik.matematikte problem çözme çalışması yaptık.ama bu konuda bi sorunum var.öğrencilerimin çoğu problemleri yardım almadan yapamıyorlar.ben açıklayınca ne yapacaklarını söylüyorlar.siz nasıl yapıyorsunuz?bu konuda deneyimlerinize ihtiyacım var.
2. sınıfta en çok sıkıntı çekilen konu bağımsız problem çözebilmedir öğretmenim. Çocuklar işlemleri yapabiliyorken bir problemle karşılaştıklarında gördükleri sayılarla ya toplama ya da çıkarma işlemi yapıyorlar. Bu da soruyu iyi anlamdıklarından veya kavrayamadıklarından kaynaklanıyor.
Problem çözerken çocukların yorumlama, düşünme, analiz etme, yeteneklerinin çok geliştiğini düşünmüyorum. Bir problemi çözmek için o problemin iyice anlaşılması gerekiyor.
Ben soruyu defalarca okutturuyor, tekrar tekrar anlattırıyor ve dramatize ettiriyorum. Her öğrencinin sıra arkadaşına anlatmasını sağlıyorum. Dramatize yaparken yapılacak işlemin basamak basamak işlemi çözmeye yönelik olması için öğrenciyi yönlendiriyorum.
Böyle olunca bir problemi bir derste ancak çözüyoruz.
Ama şunu gözlemledim, ilk başlara oranla öğrencilerde büyük bir gelişme var. Ya da hiç ummadığım bir öğrenci zor sorularda beni yanıltabiliyor.
Problem çözmede pratik kazanmak için benzer soruların sık aralıklarla tekrar edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Anlattıklarımın tüm zümrelerim için farklı şeyler olmadığını biliyorum ama
naçizane görüşlerimi belirtmek istedim.