Arkadaşlar velilerle ilgili bir sorum olacaktı. Genel olarak dedikleri şu: Çocuğum sözümü dinlemiyor. Kitabını oku diyorum okumuyor. Ne yapsam beni dinlemiyor, söz geçiremiyorum. Bu durumda öğrencilerin genel profili Nasıl olur? Bu durumu Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öğretmenim, okuttuğum her birinci sınıfta birkaç veli benzer şikayetlerle gelir. Ama özellikle ilk toplantımda aşağıdakiler minvalinde açıklamalar yapınca sorunlar çözülüyor, ya da artık en azından bana yansımıyor
1. Çocuğunuza yaptıramadığınız konularda çocuğunuzla birlikte kurallar koyun. "Kitabını hangi saatlerde okumak istersin?" vb. sorularla kurala katılmasını sağlayın.
2. Kural saati yaklaşınca "Haydi kalk da okumaya/çalışma başla!" yerine "Okuma/çalışma saatine yarım saat/15 dk. kaldı. Bu süreyi nasıl geçirmek istersin?" vb. tarzında anımsatıcılar kullanın.
3. Kesinlikle istikrarlı olun. Çocuk, kuralı çiğneyebileceğini bir kez anlarsa her seferinde çiğnemek için sizi zorlar.
4. Kesinlikle otorite boşluğu yaratmayın. Çocukla ilgilenen yetişkinler olarak otorite birliğine çok önem verin. Yani birinizin evet dediğine diğeri hiçbir şekilde hayır dememeli, hatalı olsa bile.
5. Çocuğa yönelik eğitim konusundaki tartışmalarınızı asla çocuğun yanında yapmayın. Çocuk, yetişkinlerin zaaflarını çabuk fark eder ve bunu kullanır.
6. "Kontrollü özgürlük" kavramını yaşamınıza mutlaka yansıtın. Çocuk özgür olduğunu sansın ancak siz onun yaşamındaki her şeyden haberdar olun.
Velinin bilinç düzeyine göre bu sözlerin etkisi görece kısa ya da uzun sürede gösterebiliyor kendini
En yavaş anlayan veliye ise altın vuruş yapabilirsiniz
"Ben çocuklarla günde 5 saat beraberim, 19 saat ise sizinleler. Üstelik ben, öğretmen olarak sözümü dinletirim, aslolan sizin dinletmeniz. Çünkü daha bu yaşta kendinizi dinletemiyorsanız ergenlik çağında sabaha karşı, istenmedik hallerde eve gelmesine hazırlayın kendinizi!!" dendiğinde etkilenmeyen veli görmedim.