Arkadaşlar daha önce konuşuldu mu bilemiyorum ben uzaktan eğitimde kaç öğrenciniz derslere katılabiliyor merak ettim ayrıca uzaktan eğitimde başarılı olduk mu acaba cevaplarsanız sevinirim
Öncelikle, bu uyguladığımızın gerçek anlamıyla "uzaktan eğitim" olmadığını ifade edeyim. Tıpkı sınıfta olduğu gibi ekran karşısında da bütün yükü öğretmenin çektiği, öğrencinin, "kendi öğrenme sorumluluğunu" üzerine almadığı hiçbir uygulama uzaktan eğitim olamaz.
Uzaktan eğitimin başarısını değerlendirirken çok fazla etkeni göz önüne almak gerektiği düşüncesindeyim. Ama kestirmeden bir yorum yapacak olursam;
* her öğrencinin bireysel farklılığı,
* her sınıfın sosyo-ekonomik hatta kültürel düzeyi,
* öğretmenin bu tarz eğitim konusundaki yeterliliği ve etkinliği,
* öğretmen-sınıf-veli etkileşimi,
* velinin ve öğrencisinin bu tarz eğitime yaklaşımı uzaktan eğitim dediğimiz bu uygulamanın başarısını doğrudan etkiledi. O nedenle toptancı yaklaşmak yerine bireysel yaklaşmanın daha doğru değerlendirme olanağı sağlayacağını düşünüyorum. Zira bir şey toptan iyi ya da toptan kötü olamaz.
Sınıfım açısından söyleyecek olursam ; ekonomik ve sosyal olanaksızlıklar nedeniyle ulaşamadığım 5 öğrencim açısından uzaktan eğitim tam bir felaket oldu. Yüz yüze eğitime geçtiğimiz dönemde eksikleri gidermeye yönelik çalışmalar yapsam da yine de benim açımdan bu öğrencilerim bir başarısızlık oldu. Onlar için sınıf tekrarı yapmanın çok daha olumlu sonuçları olacağını düşünüyorum. Çözüm mü bilmiyorum ama yine de etkili olabilir. Bütün öğrenim hayatlarını kaybedeceklerine bir yıllık bir kayıp daha yararlı olur sanki. (Elbette başka bir çözüm bulamazsam/sak.)
Diğer öğrencilerimde geçen yıl mart ayından bu yana yakaladığımız düzen çok etkili oldu. Bu grup içinde de bireysel farklılıklar ve aile yaklaşımlarının etkisiyle istenen düzeyi yakalayamadığım öğrenciler olsa da genel olarak sınıf düzeyinde gittiğimi söyleyebilirim.
Öğrenme sorumluluğunu kazanan öğrencilerim açısından bakacak olursam çok yararlı oldu. Onlar kendi başlarına "Daha farklı neler öğrenebilirim acaba?" diyerek arayışı keşfettiler. "Khan Academy", Tonguç Akademi" videoları ile gerçek uzaktan eğitimi yapıyorlar.
Derse erken giren öğrenci ile bir diyalog:
"Murat, dünkü konuyu anladın mı?
"Anladım öğretmenim, bir yere kafam takılmıştı onunla ilgili youtube'tan bir video izledim. Konu tamamdır yani?"
"Nereden izledin videoyu?"
(Benim de bildiğim ve takip ettiğim üç öğretmene ait kanalı saydı.)
Başka bir diyalog.
"Yarın derste ".... konusunu işleyeceğiz."
"Ben bu konuyu biliyorum öğretmenim."
"Nereden öğrendin?"
"Tonguç Akademi'de izledim."
Bunu yapan/dinleyen öğrenci "asenkron öğrenmeyi" keşfetmiştir zaten.
Özet olarak; bu uygulamanın yararlı olacak pek çok yanı olduğunu düşünüyorum.
Fiziksel sağlığım açımdan ise bir felaket. Sürekli ekran karşısında olmanın yarattığı fiziksel sıkıntılar iyice artmaya başladı.
Yine de şartları sağlanmış yüz yüze eğitimi çok özledim.