Payçiçek öğretmenim, biz yarın kesirlere başlayacağız. Tavsiyelerinize ihtiyacım var
Merhabalar öğretmenim,
Siteye henüz girdiğim için mesajınızı yeni gördüm, dolayısıyla geç yanıt verdiğim için üzgünüm
Bekir öğretmenimin söylediklerine ek olarak;
Kesirler, tam sayı değildir. Bu nedenle de öğrencilerin özellikle kesir sayılarının doğadaki karşılığını fark edebilmeleri önemli. Bunun için mutlaka öğrencilerinizin göreceği şekilde elma, kâğıt, ekmek, pişmiş yumurta vb. bölmelisiniz. Hatta olanak dahilinde çocuklara da bütünü parçalamaya örnek uygulamalar yaptırmanızı öneririm (Ben çocuklara A4'ler kestirdim.) Bu süreçte eşit parça fikrine vurgu yapma çalışması ihmal edilmemeli. Bol bol günlük yaşam örnekleri verilmeli.
Kesir sayılarının bir bütünden (1 sayısından) küçük olduğunu (en azından şimdilik basit kesirleri çalışırken böyle) fark etmelerinin ardından mutlaka şekil çizmenizi öneriyorum. Örneğin tahtaya çizeceğiniz dikdörtgen için "Burada kaç pasta var? "Biiiiirrrr
" "Bu pastayı dilimleyelim mi? Bakın ben 5 dilime ayırıyorum ve çok leziz olduğu için dayanamayıp iki dilimini yiyorum
" vb. diyerek 2/5 mantığına yönelik bol bol (ama sahiden bol bol
) çalışmalar yapmakta büyük yarar var. Elbette bir süre sonra pasta sözcüğü yerine "bütün" demek önemli.
Daha sonra kesir verip şekil istemek gerekiyor. Ancak elbette bu arada çocuklar kesirleri okurken 3/5 kesrini "beşte üç" şeklinde okumaya yönlendirilmeli, "üç bölü beş" söyleminin onlara katkısı şu aşamada yok çünkü. Bu çalışmada daha fazla zorlanabilirler, özellikle de eşit parçalara ayırma konusunda. Yine ilacımız bol bol alıştırma.
Bir sonraki aşamada kesirleri sayı doğrusunda gösterme çalışmalarına yoğunlaşmak gerekiyor. Bu çalışmaya ilişkin önerilerimi günlüğümüzün önceki sayfalarında paylaşmıştım.
Sonraki aşamalarda ise bütünün kesrini bulma ve ardından verilen kesrin bütününü bulma problemlerine geçme zamanı
Ben önce bütünün kesrini bulma üzerine çalıştım. "60 cevizin 3/5'ü kaç ceviz eder?" vb. tadında onlarca soru çözdük. Ama çözerken her soru için mutlaka şekil çizdik. 5'e bölünmüş bütünün tamamının 60 olduğunu yazdık. Birim kesir bulmanın zorunluluğunu her seferinde vurgulayıp 3 parçasını taradık. Birim kesiri bulan çocuklar hemen 3 ile çarpmayı algıladılar zaten. Verilen kesrin bütününü bulurken yine "3/5'ü 60 olan cevizlerin tamamı kaçtır?" vb. sorularla çalıştık ve yine birim kesri aradık. "3 tane birim kesir 60 ise bir tanesi kaçtır?" vb. sorularla paya bölüp payda ile çarpma fikrine ulaştılar. Ama mutlaka her soruda şekil çizdik ve verilen sayının, şeklin ne kadarını gösterdiğini şekil üzerinde belirttik. Başlangıçta ikinci tür problemlerde zorlandılar ama süreç ilerledikçe gayet iyi noktalara ulaştılar.
Çok hızlı ve içimden geldiği gibi yazdım. Eksiklerim varsa affola
Umarım size yardımcı olabilmişimdir.