Yokalama almaya başlayacağım arkadaşlar yine, haberiniz olsun.
Daha önceki günlerde yazmıştım ama, cevap alamayınca tekrar yazmak istedim: Ay adları büyük yazıldığı zamanlarda niçin sonra gelen ekler kesme işaretiyle arılmıyor? Bunun mantığını anlayamadım bir türlü. Örneğin; 1919 senesi Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. (Atatürk)
Ünal hocam ortada çok tuhaf bir durum mevcut sorduğunuz sorunun cevabı TDK'ye göre farklı edebiyat ve Türkçe öğretmenlerine göre farklı bende şaşırdım kaldım doğrusu.Buyurun beraber inceleyelim:
Gün ve Ay Adlarının Yazımı: Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.
*Okullar haziranda kapanıyor.(doğru)
*Okullar 14 Haziran’da kapanıyor.(doğru)
*Ben 21 Mart 1978 Salı günü doğmuşum.(doğru)
*Sınav 16 haziran’da yapılacak(yanlış)
*Sınav 16 Haziran’da yapılacak. (doğru)
KAYNAK:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Ay ve gün adları, belirli bir tarih belirttiğinde büyük; bunun dışında küçük harfle başlar:
Bu yıl 2 Eylül’de döneceğiz.
15 Kasım 1999 Pazartesi günü konferans yapılacak.
Bu yıl temmuz sıcaklarında kavrulduk.
Bu sokakta salı günleri pazar kurulur.
KAYNAK:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale festivali 25 Haziranda başlayacak.
1919 senesi Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. (Atatürk)
Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genel¬likle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar. Yürütme Kurulu toplantı¬larını perşembe günleri yaparız.
KAYNAK:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]