Etkinlik saatlerinin planlaması normal ders programı yapmaya göre çok daha karışık. Eğer ilimizde uygulama olursa öncelikle hangi alanlarda kesinlikle destek sağlanacağını öğrenip ona göre planlasak diye düşündüm. Sonradan verilen kesin olmayan alan öğretmenleri için tekrar planlama yapmak gerekir bu sefer de. Karışık bir iş.
Sayın Davlumbaz işte mevzunun can alıcı ve çok yorucu noktası burası...
Velilerimize, öğrencilerin tercihlerine yönelik anketler yaptık önce... Öğrenci önceliklerini gözeterek sınıf farkı gözetmeden veya 1-2, 3-4 birlikte olacak şekilde karma gruplar oluşturduk. Buraya kadarki kısmı da zordu tabi ama sonrasında Halk Eğitim Müdürlüğü tercihlerimize göre usta öğretici bulamadı, hatta kendi önerdiklerini de programlar yapıldıktan sonra değiştirdi... Tüm programımız yeniden yerinden oynadı tabi.
Ayrıca öğrenci ilgi ve yeteneği ile velinin tercihi de uyuşmadı zaman zaman. Daha gösterişli etkinliklere yönelim talepleri de oldu. Seçmeli derslerin seçtirildiği kötü örnekler gibi olmamak için öğrencileri azami bir şekilde istedikleri gruba eklemeye çalıştık..
Bir de bu kadar büyük bir şehirde bu kadar az sayıda okulda olmasının nedeni sanıyorum öğretmenlere günlük 2, haftalık 10 saat ek ders ücreti olmasına rağmen idarecilere herhangi bir maddi katkısının olmaması... Yani servisçiyle, malzeme eksikleriyle, karma karışık programla, başlangıçta veliyi ve öğretmeni ikna ile, etkinliklere atölye ayarlamak ile, zilsiz düzende okuldaki alışılmış disiplin uygulamalarının tamamının esnemesi ile ve okula kendilerine uygun günlerde gelen usta öğreticileri, dışarıdan öğretmen ve grupları çakıştırmadan program yapmaya çalışmayla uğraşmanın tek karşılığı "çocukların mutluluğu"... Değer mi? Değer tabi...
Ama idareciler maddi olarak memnun edilmezse projenin yayılma hızı düşük olur.
(Etkinliklerde kadrolu öğretmenlerden sertifika talep edilmiyor. Yapmaları gereken günde 2 teneffüs kendi hobileri ile öğrenci taleplerini birleştirmek veya sadece oyun oynatmak.)