Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Alev Alatlı'nın "Viva La Muerte! Yaşasın Ölüm" kitabından alıntı :
Üretenin ürettiğine yabancı olmadığı bir dönemdi on dokuzuncu yüzyıl."
Yastığının yerini değiştirdi,
"Üretenin ürettiğine yabancılaşması," diye tekrarladı, "Yirminci yüzyılın patolojisi buydu."
Geçmiş zaman kullanıyor olması dikkatimi çekti, nedenini sordum,
"Artık yirmi birinci yüzyıldayız," dedi, "Bu yüzyılın patolojisi de farklı olacak. Neo-liberalizm geliyor ya!"
Alev Alatlı'nın "Neo-liberalizm geliyor ya!" sözüyle ne anlatmak istediğini tam anlamış değilim.
Daha doğrusu "Neo-liberalizm" in NET bir tanımını bulamadım.
Bir kaç tanımı paylaşmayı uygun görüyorum :
- Özet olarak neo liberalizm ekonomiyi bir din olarak kabul eder ve en klasik şekliyle ekonomi işlerinin devletten ayrılması ve piyasayı serbest ekonominin, daha ötesi özel teşebbüs ekonomisinin yönetmesi gerektiğini savunur. ( [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )
- Yeni dönemle birlikte liberalizmin yeni bir formu ya da yeni bir yorumlanış şekli neoliberalizm adıyla ortaya çıktı. Modern liberalizmin devlet karşısında bireyi güçsüz bırakmasına eleştirel yaklaşan neoliberaller Adam Smithin ulusların refahı konseptli kurucu prensiplerine geri döndü. Adam Smith piyasada ekonomik aktivitenin devlet tarafından değil de görünmez bir el tarafından sürdürülmesi gerektiğini öne sürmüştü. ( [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )
- Neoliberalizm, ekonominin devlet işlerinden ayrılmasını ve piyasayı özel teşebbüsün yönetmesi gerekliliğini savunan bir düşünce akımıdır. Rekabetin piyasayı yönetmesi gerektiğini söyler. Dengelenmiş bütçeyi, serbest piyasa kapitalizmini ve serbest ticareti savunur. Devletin sadece herhangi bir kriz anında acil ve keskin müdahaleler yapmasını, bunun dışında piyasadan tamamen çekilmesini savunur. Kişisel hürriyeti pozitif şekilde tanımlar ve sosyal reform için kanunların kullanımına karşı çıkar. Kişilerin topluma doğal bazı haklarla girdiklerini kabul eder. Özel mülkiyeti savunur ve bu savunusunu "kişisel hürriyet ve açık piyasalar en geniş kitleler için en büyük faydayı sağlar" şeklinde ifade eder. ( [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )