Ben Anadolu'da ortalama bir okulda rehberlik öğretmeniyim. BİLSEM süreciyle özel olarak yıl
Ben Anadolu'da ortalama bir okulda rehberlik öğretmeniyim. BİLSEM süreciyle özel olarak yıllardır ilgileniyorum. Ayrıca 2 kızım da BİLSEM öğrencisi. Bu yıl 1. Aşamayı kazanan 65 öğrencim 2. Aşamaya girecek. Tüm bu velilerimle birebir görüşerek 2.Aşama hakkında bilgilendirme yapıyorum. Haliyle herkes 2. Aşamada çocuklarını neyin beklediğini merak ediyor. Zeka testleri hakkında bilgi sahibi olduğum için uygulanacak Zeka Testine göre öğrencilerimin başarısının değişeceğini biliyorum. Çünkü 2017'de ASİS uygulanan 1 ve 2'lerde, ortaya çıkan sonuca göre hem test revize edildi hem de 2018'de sadece 1'lere uygulanması kararlaştırıldı. WNV tekrar 2 ve 3'lere uygulandı. 2016'da K'BİT testinde başarı yüksek çıkınca genel zeka tabanını 130'dan 135'e çıkarıldı. Bu testlerin her birinin ölçtüğü zeka türü farklı olduğundan, çocuklarımız hakkındaki sonucu da etkileyecek nitelikte. Basit bir örnek vereyim; ASİS bizim yerli testimiz, içinde anlama dayalı sorular var, WNV ise sözel olmayan küresel bir test. Şimdi 1. Sınıf öğrencisine eş/zıt anlam sormakla , deyim vb anlamı sormakla sadece görseller üzerinden Hafıza, Dikkat, Matris vb sormak sonucu değiştirir. Hatta WNV'nin alt testlerinin bazıları belli bir takvim yaşının altındakilere uygulanmaz. Öte yandan BİLSEM'e, normal zekaya sahip bir çocuğu çalıştırıp kazandıramazsınız. Fakat yaklaşık 800.000 kişinin girdiği 1. Aşamada (kısmen hızlandırılmış süzme bir zeka testi), GY'ten yaklaşık ilk 79.000'e yani %10'luk dilime giren (kısmen 3-4 yanlışla kaçıran çocuklar da dahil edilebilir ) bir öğrencinin zekası da normalden (90-110 arası ) yüksektir, yani 115-150 arasındadır. Ama MEB şu ana kadar yaptığı testlerde, 130 ve üzerini kabul ettiğinden 115 -129 arasında kalanları elendi. Hatta o yıl kontenjan boş kalsa da barajı düşürmedi haklı olarak. İşte; özellikle 120-129 arasında alan öğrenciyle, 130 ve üzerine çıkan arasındaki fark o kadar hassas ki 1-2 puanlık fark, size kazanmayı ya da kaybetmeyi yani doğrudan çocuğumuzun geleceğine tesir edecek sonucu değiştiriyor. Tam burada o günkü ruhsal/fiziksel/ duygusal halinden etkilenen süreçte, hangi testin yapılacağını bilmek ve bu testin bazı sorularla karakteristiği çocuklara gösterilerek/anlatılarak kaygılarının azaltılması performanslarını artıracaktır. Öyle ki 6-9 yaş arası bir çocuk hiç tanımadığı bir testörün önünde 40-50dk bir odada yalnız başına test alıyorsa.
Peki bu testlerin içeriği testin formatörü olmadan bilinebilir mi ya da bilinmeli mi soruları farkları şeydir. Formatörü değilim ama tüm testlerin neyi nasıl ölçtüğüne dair bir çok bilgiye web'ten bilimsel makaleleri okuyarak ulaşabiliyorum. Hatta 2 yıldır kullanılan ASİS hakkında bile arama moturuna 'ASİS PDF' yazılınca nasıl bir test olduğuna, hakkında yazılan herkese açık bilimsel makalelere ulaşabiliyoruz. Öte yandan İçerik bilinerek, doğrudan testin kendisi kullanılarak çalıştırılması ise en hafif tabirle gayriahlakidir. Üstelik BİLSEM'e hazırlamak bir sektör olmuşken, 1 yıllık özel okul ücretine varan rakamlar telaffuz edilirken, utanmadan sınava başvurusu bile alınamayacaklara '4. sınıf bilseme hazırlık kitapları' basılırken, sosyal medya üzerinden onlarca grup kurulup çocuklar at yarışına sorulurken, 'kısmetinde/nasibinde varsa olur' tavrı bana biraz kolaycılık gibi geliyor. Yani sadece biz gözümüzü kapatınca gece olmuyor. O yüzden velilerimi bilgilendirme ihtiyacı hissediyorum. En azından maruz kaldıkları fırsat eşitsizliğini bir nebze olsun azaltmaya çalışıyorum. Tüm TR'de istisnalar hariç maalesef BİLSEM'lerin imajı kötü, beklentileri karşılamıyor, bazı yerlerde kazananların yarısı bile devam etmiyor. Ama sonuçta burası TR, bugünden yarına çok şey bir anda değişebilir. Hiç düşünemeyeceğimiz imkanlar sağlanabilir bu kadar zorlu süreç sonucunda burayı kazanan çocuklarımıza. Bu yüzden önce öğretmenlerini sonra anne babalarını ikna etmeye çalışıyorum öğrencilerimin. Mesela 2 yıl öncesine kadar ilk başta okullarında 'destek eğitim' hakları yokken bugün var. Hatta Resim ve Müzikten kazansalar dahi var.
Sonuç olarak; yarın test randevuları belli olacak, ilk grup 13'ünde teste alınacak Ağustos'a kadar sürecek bu süreç. Bu sürede hangi sınıfa hangi testin uygulandığını öğrenmek, öğrencimi ve velisini bilgilendirmemi kolaylaştırarak onları rahatlatıp gösterebileceği en yüksek performansla kazanmasına yardımcı olmamı sağlayacak
Hocam merhaba.
Benim kızım ilk tablet sınavını 60 sorudan 42 doğru 18 yanlışla ikinci aşamaya hak kazandı.
Maalesef ilk grupta yer alarak. pazartesi günü yetenek sınavına girecek.
1.sınıf. tam olarak öğrenemedim ne testi uygulanacağına. Asis ve wnv testi hakkında bilginiz var anladığım kadarıyla. Şu iki gün içinde ne önerirsiniz hocam..hiç hız dikkat vb şeyler yapmadan sınava girecek maalesef.
Hocam, Serba hocamın da dediği gibi 2 günde çocuğu birşeye hazırlamak yarardan çok zarar verir. Maalesef bu kadar erken olması bir talihsizlik olmuş. 1-2 ay sonra olsaydı hem ASiS hem de WNW içeriğine göre bazı alanlara yoğunlaşabilirdiz. Şu an 1'lere WNV (şayet kızınız 8 yaşından gün almadıysa sadece 2 alt test uygulanır), 2 ve 3'lere ASİS olacağı kesin hocam, benim 1 kızım da WNV'den yerleşmişti. Temel fark sözel olmaması, kodlama, matris, hafıza, dikkat ve Hikaye oluşturmak gibi alanlara yoğunlaşması diyebilirim (bunlar zaten 1.aşamada da toplu bir şekilde vardı). ASİS ise eş, zıt anlamlar, deyim anlamı,vb sözel, bilgi, kelime hazinesi ve benzerlikler üzerine kurulu bir test.
Yukarda uzun uzun yazdığım gibi, özel yetenekli bir çocuğa sahip olup onu bu farklılığına göre daha hamilelikten yetiştirmeye başlamak ayrı bir şey, sırf BİLSEM'i kazansın diye bir şeylere çalıştırmak çok ayrı. Zaten bir potansiyel yoksa bir noktaya gelir ama orası MEB'in kriteri olmaz, ama var olanı potansiyeli eğitim sistemi içerisinde tozlandıysa yapılacak hazırlıkla ( zeka oyunları, ADEDA dikkat egzersizleri, mentalup, YUP, Zekare, ve diğer uygulamalarla) bu tozu kaldırırsınız. Bu şekilde belki 130'u geçemez ama emin olun okuldaki sıradan bir öğrenciden de çok farklı olur. Bahsettiğim kaynaklar çoğunlukla tüm ZT'lerinden süzülerek oluşturulmuş kaynaklar. Fakat bilseme hazırlık sürecinde 1-2 aylık dönemde bile olsa 'farkındalık' kazandırma açısından çok faydalı olabilir