İnsan için bilim sanat ve teknoloji…
Günlük yaşamın insan ihtiyaçları için mal ve hizmet üretimi, satışı, dağıtım, ulaşım ve tüketiminde eski alışkanlıklara yeni ve güçlü rakipler geliyor. Yeni dünyada, hedef insan tipi, ekonomisi ve sosyolojisinde, geleneksel düşünme becerileri, davranış tarzları, eski alışkanlıklarına karşın özgün düşünebilme yetileri, bireysel beceriler ön plana çıkıyor ya da özenle çıkarılıyor.
Elbette ki eğitim şart. Fakat diploma tek başına bir şey ifade etmiyor. Özgün becerilerle akıllı tasarımlar yapacak insanda (zihin-zeka-akıl-hayal gücü) tiplerinde aranan nitelikler de değişiyor. Her alanda her şey yeniden tasarlanıyor. Örneğin geleneksel mühendislik becerilerindeki teknik çizim bilgisi (on kolon, dört köşe ve kutu bina) tecrübesi tek başına hiçbir şey.
Bu alanda çalışanların sanatsal yetilerini de geliştirmeleri; eserlerine, estetik, mistik, futuristic bir görsellik katmaları ve dijital çağın yeni insan tipinin algı, his ve beklentilerini karşılamaları gerekecek.
Her şey gibi eğitim doktrinleri de bu nedenle değişmek zorunda kaldı. Bugüne dek sayısal verilerden, rakamlardan öte bir değer atfedilmeyen insanın; düşünsel, duygusal ve ruhsal yönünün de olduğunu fark ederek bireyi ve insanı yeniden yapılandırma yönünde arayışlara başladılar.
Sadece toplum mühendislikleri için kullanışlı olan STEM merkezli öğretim biraz daha modifiye edilerek buna a (Art), kısaca sanat faktörünü de eklediler. STEM oldu STEaM. Değişen insan ihtiyaçlarına göre alfabedeki bütün harfleri sırayla denemeye müsait bir hamuru var insanın. STEM ile oluşan mekanik insanı a (art) ile birazcık yumuşatacaklar.
“Yeterince gelişmiş bir bilim sihirden farksızdır.”
ENDGAME seyretmeye değer bir film. İyi seyirler.