Birlestirilmis sinif bir köy okulunda ögretmen ancak bir saat koca bir okul görünümündeki bir sinifla mesgul olmakta ve diger dört sinifta ise günün kalan saatlerinde kendine yani ödevli,çalismak zorundadir.Buda çocuklarin gelisimini engellemektedir.
Ögretmen 40 dk’lik ders süresini dogrudan ilgilenecegi sinifa ayiramamaktadir ve buna imkani da yoktur. Bu zaman zarfinda sinif yönetimini gerçeklestirecek ,konu anlatacak, ödevlendirmeler yapacak,… tüm bu süreçte ancak 25 dk zaman ayirabilecektir herhangi bir sinifa. Sekiz yildir birlestirilmis sinif okutmaktayim ,ögretmenli ders islerken bir bakiyorsun ,ödevli uygulama yapanlarda ögretmenli dersi dinliyorlar hata tekrar etmektedir .Birinci sinifa ses veya hece ögretiyorsun , bir üst siniftaki çocuk da istemeden derse katiliyor,heceyi sesi tekrar ediyor.Görsel anlatim yapildigi zaman diger siniflara ödevli çalisma yaptirma imkanin yok ister istemez; gözü resimlerde oluyor kendi dersini birakiyor,çünkü siniftan baska kullanabilecegin ,gösterim yaptiracagin yer yok yani bes sinif bir arada bu durum ise kesinlikle egitimin kalitesini düsürmektedir.
Birlestirilmis sinif okutan ögretmen bir günde 25 -30 saat ders vermekte , bagimsiz sinif okutan bir ögretmen ise günde alti saat ders vermektedir. Birlestirilmis sinifin plani ,programi hazirlanmasi çok zordur.Ögretmenin masasi ögretmen kilavuz kitaplari ile dolmaktadir, Kilavuz kitaplari her gün eve götürmesi gerekir,götürmese derse hazirlanamaz ve konuya hakim olamaz ne anlatacagini bilemez çünkü hazirliksizdir derse 20’den fazla kilavuz kitabi her gün götürüp ,getirme imkani yoktur.
Birlestirilmis sinif uygulamasinin yapildigi okullarda;araç-gereç kaynak sikintisi yasanmaktadir,okullar teknolojik gelismelerin çok gerisinde bir ögretim yapmaktadirlar Okullar tv,bilgisayar ,tepegöz,slayt makinesi vb gibi araç ve gereçlerden yoksun durumdadir.
Bu durum ise ögrencide yaparak yasayarak ögretim ilkesine ters gelmektedir ve egitim ögretimin kalitesini düsürmektedir.
Ögretmene yetki ve sorumluklar yüklenmis,ögretmen bu genç yasinda sevk ve heyacanini yetirmis durumdadir.Ögretmen ,okulun hademesi,müdürü yani kisacasi her seyi egitim –ögretime ayiracak zamani kalmiyor wc yok ,wc sini yap,boyasi kötü boyasini yap odunu ,kömürü getir ,okulun çevresini agaçlandir,oyun sahasi yap,bahçe duvarini yap bunlari yaptigin zaman derse ayiracak zamanin kalmiyor.
Okulun araç-gereç ihtiyacini karsilamakta da bir çok zorluklarla karsilasiliyor. Birlestirilmis siniflarda bulunan araç ve gereçler,oldukça yetersizdir.Yazi tahtasi,metre ve birinci siniflar için yazilmis olan heceler ve metinler,… vb. okulun araç gereçleri ile yarinin doktorlarini ,ögretmenlerini ,mühendislerini bu sekilde yetistirmemiz imkansizdir.
Gelecegimizi kurtarmak istiyorsak ,tasimali egitime geçmeli ve yatili bölge ilkögretim okullarini sayisini artirmaliyiz,çok zeki ögrenciler var köy okullarinda ama imkan olmadigi için fazla ilgilenilmedigi için geride kaliyorlar,doktor ,mühendis,ögretmen,hemsire …..vb. meslek sahibi olmak onlarinda hakkidir.
Yarinin gelisen ,büyüyen Türkiye’sinde bu çocuklarinda katkilari bulunmalidir ama birlestirilmis sinif uygulamasiyla degil bagimsiz siniflarda araç-gereçleri eksiksiz,derslerine brans ögretmenlerinin girdigi okul ve siniflarda aldigi ögretimle gelecegin Türkiye’sine yön verebilir.
--------------------------------