hocam döv diyor veli ama diğer öğrencilerin yanında yapamam yani veliye imzalatabilir miyim en azından çıkar giderse sınıftan falan sorumluluk olmaz bende diye düşünüyorum
Aaaa hocam ne güzel işte veliniz de döv diyormuş.
Daha ne istiyorsunuz , ağzına iki tane çakın bak nasıl yola geliyor... Neticede hayvan eğitiminde de kullanılıyor şiddet. E işe de yarıyor, hayvana otur diyorsun oturuyor kalk diyorsun kalkıyor. İki gram beyniyle bir hayvan dayakla eğitiliyorsa insan hayli hayli eğitilir yani öyle değil mi ?
Da nasıl eğitilir ...
Çocuğun davranışlarını düzeltmek istiyorsanız bir defa aklınızın bir köşesinde bile varsa şiddet fikri, onu atın lütfen hiç ulaşamayacağınız bir yere.
Aileyi de evde dövülmemesi yönünde eğitirseniz iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. Hatta çocuk dayak yeyip geldiği günlerde muhtemelen daha da beter oluyordur sınıfta. Davranışta kontrast.. Bilirsiniz eğitim fakültesinden...
Benim önerim:
Çocuğun yaptığı en küçük olumlu davranışları dahi pekiştirin. Mesela derste sürekli sağına soluna bakıyor, etrafını rahatsız ediyor diyelim. Bunu yapmadığı anı kollayın. Sizi dinlediği, o da olmadı etrafını rahatsız etmediği anlarda hemen pekiştirin olumlu davranışını. Sözle , başını okşamakla, yakasına bir yıldızla vs vs artık.
Olumlu davranışı pekiştirmek olumsuz davranışın ortaya çıkmaması için başat önemde. Önleyici tıp misali. Hasta olmadan tedbir almak.
Bunun yanında kendine ya da çevresine zarar vermediği durumlarda görmezden gelmeyi uygulayabilirsiniz. Yalnız bu öyle hemen sonuç vermez. Sabırlı olmanız ve kesinlikle hiçbir şekilde tepki vermemeniz gerekiyor. Sönme patlaması denilen olumsuz davranışının ayyuka çıktığı zamanda da sabrederseniz davranışının zaman içinde söndüğünü göreceksiniz. Ama dedim ya sabır ister, öyle bir iki görmezden geldim olmadı değil. Zaman gerek.
Arkadaşlarına ya da kendine zarar veriyorsa bunu görmezden gelemeyiz tabii ki .Bu durumda da yaptığının bir bedeli olduğunu görecek, bilecek çocuk.
Mola yöntemini kullanabilirsiniz, tekrarlarsa cezaya geçersiniz. Ceza yöntemlerini biliyorsunuzdur.
Ya da sembol pekiştireç kullanıyorsanız sınıfınızda ki kullanmanızı tavsiye ederim, sembolü -pekiştireci- geri çekersiniz.
Mesele belli bir sistemde gitmek, gerçekten davranışı düzeltmek için uzun vadeli plan yapmak, kesinlikle şiddetten uzak durmak, aile içinde şiddet görmesini mümkün olduğunca engellemek. Velinizi bilemiyorum nasıl biri ama amacınızı, yapmak istediğinizi ve bu doğrultuda izleyeceğiniz yolu sebepleriyle ayrıntılı olarak anlatırsanız işe yarayabilir.
Kolay gelsin hocam, davranış bozukluğu cidden zor. Bunu düzeltmek okuma yazma öğretmekten çok daha zor.
Ama biz öğretimden mesul olduğumuz kadar eğitimden de mesul insanlarız. Siz de bu mesuliyeti hissediyorsunuz ki buraya bu konuyu taşımışsınız.
Umarım başarılı olursunuz öğretmenim.