DEHB OLAN ÇOCUKLARIN ÖĞRENME STİLLERİ NASILDIR VE ÖĞRETMENLER BU KONUDA NE YAPMALIDIR?
DEHB olan çocukların öğrenme stillerinden önce bu konuyu anlaşılır kılmak için genel olarak öğrenme stilleri konusuna göz gezdirelim: H.Gardner'ın 7 farklı öğrenme stili vardır. Ona göre toplam zekamız, en az 7 farklı tipten oluşmaktadır. Sandra Rief, Gardner'ın zeka tiplerini şöyle özetler:
1-Dile dayalı öğrenen-kelime ustası: Sözel ve yazılı dil yoluyla ve sözcükleri işiterek, söyleyerek, görerek en iyi şekilde öğrenir.
2-Mantık matematiğe dayalı öğrenen-sayı ustası: Kendi bulgularını oluşturarak, sınıflayarak, soyut kalıplar ve ilişkilerle çalışarak en iyi şekilde öğrenir.
3-Uzamsal öğrenen-sanat ustası: Görsel sunumlar, görselleştirme yolu ile, hayal gücünü kullanarak, renkler ve resimlerle çalışarak en iyi biçimde öğrenir.
4-Beden-kinestetik(devin-duyumsal)öğrenen-beden ustası: Yaparak, dokunarak, hareket ederek, etkileşimde bulunarak ve ele ilişkin etkinlikler yoluyla öğrenir.
5-Müziğe dayalı öğrenen-müzik ustası: Ritm, müzik ve melodi yoluyla en iyi şekilde öğrenir.
6-Kişilerarası ilişkiye dayalı öğrenen-insan ustası: Diğer insanlar ile ilişkiye girerek, etkileşerek, işbirliği yaparak, paylaşarak öğrenir.
7-Kişisel olarak öğrenen-kendilik ustası: Yalnız çalışarak, bireysel projelerle en iyi şekilde öğrenir.
Dr.Edna Copeland, son yirmi yıl boyunca öğrencilerin öğrenme stillerinin, işitselden görsele kaydığını, bütün öğrencilerin %60'ının görsel öğrenme stratejileri ile daha iyi performans gösterdiğini ve bu stratejileri tercih ettiğini belirlemiştir.
DEHB olan öğrenciler de çoğunlukla "görsel olarak öğrenen" çocuklardır ve öğretmenlerini pasif olarak dinlemeyi gerektiren geleneksel tipte işlenen derslerde kolaylıkla öğrenemezler. DEHB olan çocukların öğrenme stilleri tümüyle birbirine benzememesine rağmen, çoğu uzamsal (görerek), ve kinestetik olarak (yaparak) öğrenirler. Matematik, özet yazma, kitap anlatma gibi becerilerle baş etmek için görsel ipuçlarını da içine alan ele-dayalı etkinliklere daha fazla gereksinim duyarlar. Dile dayalı ve mantık-matematiğe ilişkin öğrenmede ise zorluk çekerler.
DEHB olan çocukların daha yeniliğe açık, sezgisel ve farklı öğrenme stilleri olabilir. Böylece, bir problem çözme yolunu kendileri bulup yaratarak, bu yolu sıkça kullanabilirler. Bununla birlikte, öğrenciler onlara çok zor gelen mantıksal, doğrusal ve ardışık olan okul çalışmasını yürütebilmeyi öğrenmelidirler.
Öğretmenler, DEHB olan öğrencilerin öğrenme stillerini anlamaya çalışmalı ve bu stilleri çeşitlendirmek için daha fazla gayret etmelidirler. Sınıfta çeşitli öğrenme stratejilerini kullanmaya özen göstermek, sınıfta aktif ve el becerisine dayalı bir öğrenme çevresi yaratmak, öğrenmeyi daha zevkli kılmak, DEHB olan çocukların öğrenmesine olumlu bir ivme kazandırır.
SINIFTA GEREKSİNİM DUYULAN DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMAK İÇİN ÖĞRETMENLERİN KULLANMASI GEREKEN ÜÇ ÖNEMLİ STRATEJİ NEDİR?
I-Öğretme yöntemlerini ve kaynaklarını değiştirmek.
II-Çalışmaları/ödevleri değiştirmek.
III-Sınav ve not verme yöntemini değiştirmek.
I-ÖĞRETME YÖNTEMLERİNİ VE KAYNAKLARINI DEĞİŞTİRMEK:
1-Daha fazla görsel ipuçları ve hatırlatıcılar sağlayın:
DEHB olan öğrenciler, çok duyuya dayalı yaklaşımı kullanan öğrenme stratejilerinden oldukça yararlanırlar. Öğretmenin söylediğini işitirken, beceriyi görüyorlarsa daha kolay öğrenirler, sonra da becerilerin veya sözcüklerin resimleri akıllarında kalır. Kişisel deneyimleri ile ilgili olan materyali de daha kolay hatırlarlar.
a- Öğreteceklerinizi görsel olarak sunun: Çoğunlukla görsel olarak öğrendiklerinden, öğretmenin örneklendirmesi çok etkili olabilir. Tepegöz, bu amaç için çok yararlı bir araçtır. Böylece, siz de sınıfla yüz yüze olma fırsatını yakalarsınız (Önemli bilgileri tepegözde farklı renklerle yazın).
b-Tüm sınıfa tahta ya da tepegözle öğretirken anahtar noktaları bırakın: Örneğin, yabancı dil fiillerinin çekimlerini, dilbilgisi kurallarını, görmeleri için bırakın, silmeyin.Tahtada bilgi aynı yerleşimde bırakıldığında, öğrenciler bilgiyi bulacakları yeri bilirler. Bilgileri, alfabenin harflerinin kullanımı yerine sayılarla basamaklandırın.
c-Odanın çevresine dersle ilgili anahtar sözcükler yerleştirin, tartışıldığında onlara işaret edin: Posterlere anahtar sözcükleri yazın.Tahtaya veya odaya -kolayca görülebilecek yerlere- asın.
* Yönergeden önce sınav yapın: Dersin sunumundan önce anahtar sözcüklerle öğrenciyi sınayın.
* Dersten sonra kısa bir sınav yapın: Dersi tamamladıktan sonra kısa bir sözlü sınav yapın." Okyanusu geçerek Amerika'yı kim keşfetti?". Doğru kartı işaret edin ve tüm sınıfa yanıtı tekrar ettirin.
* Sınıfta asılı olan kartlarla sınav yapın: Öğrenciler rahatlıkla görebilecekleri şekilde yerleştirilmiş anahtar sözcükler yoluyla değerlendirilirler. “Kolomb kimdir?”
* Son sınavı yapın: Duvardaki materyali indirmeden önce son sınavı yapın.
* Önemli bilgiyi kalem açacağının/çöp kutusunun yanına koyun: Sınıfın kapısı veya öğrencinin kısa bir süre ayakta kalabildiği yerlere asılabilir.
d- Son derece önemli olgularda dikkati çekmek için renkli kalem kullanın: Eğer öğrenci sürekli aynı hece ya da dil bilgisi hatası yapıyorsa, unuttukları harfleri ya da sözcükleri düzeltin. Renk, öğrencinin daha iyi hatırlamasına yardım eder (Kırmızı veya pembe en çok hatırlanan renklerdir).
e- Bütün öğrencilere günlük derslere ilişkin yol gösterici notlar verin: Anahtar noktaların işaretlendiği, ana hatlar biçiminde düzenlenen günlük ders notlarını kopyalayarak öğrenciye verin. Cümleler arasında öğrencinin not almasına imkan veren boşlukların bulunduğu iskelet ana hatlar kullanın.
f- Anahtar noktalara başvurabilmesi için cebe sığabilecek boyutta kopyalar hazırlayın: Öğrenciye sınıfta kullanması için kartın bir kopyasını saklamasına izin verin (basit matematik işlemleri, formüller, fiil çekimleri vb.).
g- Sınıfta bilgi verici posterler kullanın: Posterler, önemli tarihsel olayları, dilbilgisi kurallarını veya matematik kavramlarını hatırlatan "görsel hatırlatıcılar" dır. "Çılgın ve tuhaf" resimler olayları öğrencinin daha kolay belleğine yerleştirmesine yardım eder. Öğrenci, posteri sınav sırasında zihninde canlandırabilir ve doğru yanıta ulaşabilir.
h- Grafik (resim/yazı) düzenleyiciler kullanın: Grafik düzenleyiciler, çoğunlukla öğrenciler için çok yararlıdırlar: Soyut kavramları somutlaştırırlar,
görsel olarak organize edilmiş materyali öğrenmeye yardım ederler ve
hatırlamayı kolaylaştırırlar.
* iç içe geçmiş iki daire kullanarak iki konunun birbirine benzer ve farklı taraflarını gösterebilirler;
* karar verme becerilerini geliştirmek için, bir form üzerinde lehte ve aleyhte olan önerileri belirleyebilir ve en iyi fikirde karar kılabilirler;
* yeni bir konuya ilişkin terimleri ve tanımları öğrenmek için, içerik düzenleyici kullanabilirler; terimler, tanımlar sütunlar halinde listelenir ve öğrenci onları karşılaştırır;
* ardışıklık becerilerini geliştirmek için, bir hikaye ve tarihsel bir olayı tanımlarken film kareleri ya da tren vagonları şeklindeki bölümler sözcükler veya resimlerle doldurulur;
* rapor ya da deneme türü yazı yazmayı kolaylaştırmak için, (kim, ne, nerede, ne zaman, niçin, nasıl- 5N 1K-) kelimelerle görsel ipuçları birleştirilebilir ("kim" bir yüzün, "ne zaman" bir saatin, "nerede" bir yerin üzerine yazılır).
ı-Sınıfta sınav öncesi konuları gözden geçirin:
* Sınav için özetleri yeniden gözden geçirin: Materyalin bir özet taslağını yeniden oluşturun. Tepegözde her bir durumu yazın. Sınıfta taslağı yazarak, dersinizin gidişini yavaşlatın, böylece öğrencilerin not alırken geri kalmamalarını da sağlayın.
* Sadece anahtar noktaları belirleyin: Açıkça belirtin:"Bu anahtar noktadır. Onu işaretle. Sınavda gelebilir".
* Yeniden gözden geçirme becerilerini öğretin: Materyali nasıl gözden geçireceğini öğrenciye gösterin.Örneğin, her bir bölümle ilgili olarak büyük harfle yazılmış başlıklara, koyu ya da italik harflerle basılmış, altı çizilmiş sözcüklere, resimlerin altındaki yazılara, bölümün sonundaki özetlere bakmasını öğretin.
2-Ek olarak bireyselleştirilmiş yardım sağlayın:
a-Çiftler halinde öğrenim: Öğrencileri sınıfta çiftlere ayırın ve çalışmalardaki yeni kavramları tartışmalarını sağlayın.
b-Akran özel öğretmenler: DEHB olan öğrenciler, benzer kavramları öğrenen sınıf arkadaşlarını veya kendilerinden daha büyük ama genç öğrencileri özel öğretmen olarak isterler ve onlarla daha kolay öğrenirler.
c- Sınıf yardımı: Sınıf yardımları, akademik çalışmalar, ev ödevlerini izleme ve tamamlama sırasında, öğrenciye daha fazla bireyselleştirilmiş dikkat verilmesine yardım eder.
3-Sınıfta bütün öğrencilerin aktif katılımını sağlayın:
a- Grup tepkisini kullanın: Bütün öğrencilerin bir kart ya da el işareti ile tepki verdiği sorular sormak katılımı artırmak açısından iyi bir yöntemdir. Öğrenciler yanıtlarını gösteren bir kartı tutarlar veya baş parmaklarını kaldırırlar. Öğretmen doğru yanıtı olan bir öğrenciyi kaldırır. Daha sonra doğru yanıtı herkese tekrar ettirerek "koro cevabı"nı kullanabilir. Bu öğrenme tekniği, daha çok öğrencinin katılımını sağlar. Materyali anlamayan öğrencileri öğretmenin fark etmesine olanak sağlar. DEHB olan öğrenciler için işe yarar bir yöntemdir; hayal kurmasına veya aklının başka yerde olmasına daha az fırsat verir.
* El işaretleri: Sorunun yanıtı "evet" ise baş parmak yukarıdır. Değilse, baş parmak aşağıdır. Emin değilse ya da bilmiyorsa, avuç düz bir biçimde dışa dönüktür.
* Yanıt kartları: Plastik kartlarda üç renk vardır: Kırmızı "hayır", yeşil "evet", sarı "bilmiyorum". Kartın arkasında yanıt yazılı olabilir. Öğrenci kartı tutarken sözcüğü görebilir ve yanıtı ile ilgili kafası karışmaz. Diğer kartlar sözcükler içerebilir: Doğru-yanlış, isim-fiil, toplama-çıkarma vb.
* Kart yelpazeleri: Kart yelpazeleri, bağlayıcı bir zincir ya da bir halka ile bir araya gelen kartların birleştirilmesi ile yapılabilir. Kategoriler halkalara listelenebilir ve öğrenciler öğretmenin sorusuna yanıt olarak doğru kartı kaldırabilir. Örneğin, dil bilgisi ile ilgili kategoriler (isim,fiil, sıfat), maddenin halleri (katı,sıvı, gaz) veya çoktan seçmeli sorular için a,b,c,d vb.
* Koro tepkisi: Birlik, uyum içinde öğrenciler soruları yanıtlasın.
b-Aktif, ele-dayalı öğrenme deneyimleri sağlayın:
* Bir oyun geliştirin: Ana tarihsel olaylar veya bir kitabın tarihsel dizisini bir oyun geliştirerek oynayabilirsiniz.
* Bir küçük kitapçık oluşturun: Bir hikaye veya olayı açıklamak için resimler veya çizgilerle bir kitap yaratın.
* Videoteyp kullanın: Özel olayları ve konuları araştırması veya bir kitabı anlatması için öğrencinin videoteyp (audioteyp) kullanmasına izin verin.
* Fiziksel hareket kullanın: Öğrenci öğrenmeye fiziksel olarak katılır.
4-Uyanıklık ve dikkatinin artması için elini kullanmasına izin verin:
Elin işlemesi, amaçsız kımıldanmalar veya karalamalar öğrencinin öğrenmesine yardım ederler (ellerinde tuttukları bir obje -top, ataç vs.-de olabilir). Bu fiziksel aktiviteler, öğrencinin zihinsel uyanıklığını sürdürebilmesini, böylece öğretmenini dinleyebilmesini, görevi üzerinde çalışabilmesini sağlarlar. Bu gibi hareketlere engel olunduğu durumlarda ise, öğrencinin dikkati ve uyanıklığı azalmaya başlar.
5-Öğrenciye yararlı olacak gereçler kullanın:
* Mekanik kurşun kalemler: DEHB olan birçok öğrencinin mekanik kurşun kalemler kullanmayı sevdiği bildirilmektedir. Bu tercihin nedeni açık olmamakla birlikte öğrenciler, bu tip kalemlerin, el yazısı yazmadaki güçlüklerinde yardım ettiğini bildirmişler. Bu kalemlerin onlara daha iyi yazım kontrolü, daha fazla yazım doğruluğu, dokunma duyarlılığı ve yenilik sağladığı olasılığından söz edilmektedir.
* Yazı panosu: Bazı öğrenciler, pano üzerine kağıtlarını asarlarsa, daha etkin çalıştıklarını bildirmişlerdir (Bu şekilde hem kağıtları kayıp gitmemekte hem de çalışma masası üzerinde daha fazla çalışma alanı kalmaktadır).