Dikkat Eksikligi Ve Hiperaktivite

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.895
  • 512.877
  • 32.895
  • 512.877
# 07 Nis 2011 01:06:22
ORGANİZE OLMA VE ZAMANI İDARE ETME BECERİLERİNİ KAZANDIRMAK:


DEHB olan öğrencilerin organize olma becerilerinin yanısıra, bellek zayıflıkları ve zaman duygusunun bozulması, akademik alandaki başarılarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bazen öğrencilerin yaşadığı organizasyon güçlüklerinin çoğu bu üç problemin bileşiminden kaynaklanmaktadır. Karmaşık bir sorun olduğu için de birkaç temel görevle ilgili zorluklar yaşarlar:

 
    * Sınıfa katılım için gerekli temel okul gereçlerine sahip çıkmak;
    * Sınıfa ev ödevini getirmeyi ve teslim etmeyi unutmak;
    * Okul projelerine nereden başlayacağını ve nasıl yapacağını bilememek;
    * Projeyi tamamlamak için çalışma planı organize etmek;
    * Yazılı bir çalışma ya da rapor için mantık dizgisi içinde bilgiyi organize etmek;
    * Bir çalışmayı tamamlamak için ne kadar zaman gerektiğini kestirememek ve yeterli zaman ayıramamak;     
    * Ev ödevlerini, sınıf çalışmalarını geç tamamlamak;
    * "Hiç bitmeyecek" duygusu yaşadıkları için ödev yapmaktan kaçınmak.

 

DEHB olan öğrencilere organize olma ve zamanı idare etme becerilerinin eğitimini vermek için, 4 adımlık bir strateji izlemek gerekmektedir:

    * Planlama;
    * Öncelikleri belirleme;
    * Program yapma;
    * Planı izleme.

Bu stratejilerin kullanımı okulda başarı için temeldir. Bazı değişiklikler olmaksızın bu sistemin DEHB olan öğrenciler için işlemesi zordur. Çünkü,  öğrenciler unutmaları, organize olamamaları ve zamanın geçişini algılamakta zorluk çekmeleri nedeniyle bu stratejileri uygulamakta zorluk yaşayabileceklerdir. Bu eğitim sistemini, hem evde hem de okulda kullanmak sistemin getireceği yararı artıracaktır. Sistemi uygulamakta başarısız ve isteksiz olsalar bile cesaretiniz kırılmasın, vazgeçmeyin, başka bir stratejiyi deneyin. Gelişimsel olarak hazır olmasalar bile, sonraki yaşamlarında bu stratejileri kullanabileceklerine inanın.

1-PLANLAMA:

 a-Yapılacaklar listesi geliştirin: Ana babası ya da bir arkadaşı ("organizasyon antrenörü") öğrencilerin her gün yapacakları şeylerin bir listesini oluşturmaya yardım edebilirler. Örneğin resim parasını teslim etmek, basketbol takımına kaydolmak, okulun kütüphanesinden bir kitap araştırmak, günlük ev işleri vb.

b- Öğrenciye plan/ ödev defteri ayarlayın: Daha iyi organize olmalarına yardım etmeyi sağlayacak olan bu defterin nasıl kullanılacağını gösterin. Okulda birilerinin ya da evde ana babaların, -öğrencinin rutininin bir parçası oluncaya kadar- planın yazımı veya kontrolü için zaman ayırmasında yarar vardır. Öğrencinin her gün ne tür şeyleri yazacağını belirlemesine yardım edin: Örneğin ödevler, spor faaliyetleri, öğretmen konferansı, sınavlar. Sınav günlerinin göze çarpması için renkleri ve çeşitli işaretleri kullanın.

c- Her gün listeyi gözden geçirin: Ana babalar, gece yatmadan önce yapılacaklar listesini gözden geçirip, çocukları ertesi sabah evden ayrılırken acil şeyleri hatırlatabilirler. Eline bir "post-it" notu gibi yazılı bir hatırlatıcı verilebilir; kol saati alarmını ayarlamasını söylemek yararlı olabilir.

2-ÖNCELİKLERİ BELİRLEME:
   

a- Öncelikleri düzenleme uygulamaları yapın: Ana babalar ve öğretmenler öncelikleri düzenlemede öğrenciye yardım edebilirler. Birçok öğrenci öncelikli olarak yapılacak şeyleri çok zor sıralar ve bu iş için çok fazla zaman harcar. Aşağıdaki seçenekler bu süreci kolaylaştırmak için yardımcı olabilir.

§  Maddeleri iki gruba bölün: Öğrenci maddeleri "post-it" kağıtlarına veya kartlara yazabilir. Önemli olanları en üste, diğerlerini en alta koyabilir. Bu sistemde maddeler, önemli (şimdi yapılacak) veya  önemsiz (herhangi bir zamanda yapılacak) olarak dikkate alınabilir. Öğrenciler belirleyemedikleri veya yarı önemli maddeler için üçüncü bir grup gereksiniminde olabilirler. Bu gibi maddeler bir kenara itilebilir.

§  En üstteki üç maddeyi seçin: Masanın en üstündeki kartlara göz gezdirmesini söyleyin. Üç en önemli konuyu seçsin. Eğer en üstteki üç maddeyi seçebiliyorsa programlama görevlerine ilerleyin. Eğer karar verme sorunu yaşıyorsa ana baba ya da öğretmen en önemli birkaç görev kartını seçmelidir. Öğrenciden bu kartlar içinden yapmayı düşündüğü en önemli üç şeyi seçmesi istenir. Eğer çabuk karar veremiyorsa en önemli dört tanesinin neden önemli olduğunu tartışın. Örneğin, “Zaman sınırlılığı olanlar acil olabilir ve hemen yapılmalıdır” vb.

§  Listeyi dört gruba bölün:

· acil ve önemli

· önemli fakat acil değil 

· acil fakat önemli değil

· önemli ve acil değil

Bu tür bir planlama için DEHB olan çoğu çocuk gelişimsel olarak hazır değildirler. Bir diğer problem de, öncelikler açısından ana baba ve çocuklar (özellikle ergenler) arasındaki çatışmadır. Bir öğrenci için acil ve önemli bir tanımlama, bir yetişkin için aynı olmayacaktır. Önceliklerin kriz yaratmasına engel olmaya çalışın. İdeal olanı DEHB olan öğrencilerin "önemli fakat acil değil" maddelerine daha fazla zaman harcamalarıdır. Fakat gerçekte DEHB olan yetişkinler bile "acil ve önemli" oluncaya kadar yapacaklarını geciktirirler. "Acil fakat önemli değil" gibi görünen hoş, eğlenceli şeyler için de çok fazla zaman harcarlar.

§  Bir panoya maddeleri yerleştirin: Öncelik sırasında "post-it"leri yerleştirin. Öncelikler değişirse "post-it"ler bir sütundan diğerine alınabilir. Bitirildikleri zaman da panodan çıkarın. Panodaki sütunlar öncelikler (bugün, az sonra, herhangi bir zaman) veya aktiviteler (okul, aile, spor) şeklinde öğrencinin notları düzenlemesine yardım etmek için ayrılabilir. Farklı renklerde notlar kullanılabilir (Aciliyeti olan bir işi göstermek için pembe, sportif etkinlikler için yeşil gibi). Eğer okulda bir kopyası gerekiyorsa küçük bir kağıda  "post-it" notları yerleştirilebilir, fotokopi edilebilir.

3- PROGRAM YAPMA:
 
a- Yapılacaklar listesini, günlük plan veya takvim içine yerleştirin:

 
b- Öğrenciye etkinlikler için yeterli zaman ayırmayı öğretin: Programı yapılacak ana etkinliklere okul çalışması, ders programı dışında kalan etkinlikler, günlük ev işleri, arkadaşlarla birlikte yapılan etkinlikleri de katabiliriz. Öğrencinin arkadaşları ile gezmeye çıkmadan önce özel okul projelerini, eve ait işlerini tamamlamak için yeterli zamanı hesaba katmayı öğrenmesi gerekmektedir.

c- Zamanı tahmin etmeyi öğretin: Öğrenci çalışması için gerekli tahmini süreyi yazar, sonra da çalışmayı tamamlamak için gerçekte ne kadar zaman harcadığını kaydeder. Böylece bazı işler için gereken zamanı tahmin etmeyi öğrenir.

d- Bir plana veya takvime önceden bakın: Düzenli bir şekilde onun takviminde gelecek haftayı kontrol etmesini hatırlatın.

e- Ev ödevi için blok zaman ayırın: Ev ödevlerini yapmak için haftanın dört gecesi, zamanın tümü kapatılarak bir akşam rutini yaratılmalıdır. Öğrenci ev ödevine başlamak için bir zaman seçebilir. Örneğin, her akşam yedi civarı, akşam yemeğinden sonra çalışmaya başlar ve çalışma sekiz veya dokuzda sonlanır. Eğer ödevi yoksa çalışması gerekenleri çalışır.

f- Uzun süreli projeler için haftalık veya aylık takvim kullanın: Uzun süreli bir proje planlandığı zaman öğrenci saatler ve günlerin işaretli olduğu takvim kullanmalıdır. Takvim, soyut kavramı (zaman) somutlaştırır. Çünkü takvim sayesinde günleri ve saatleri görebilir.

§  Görevi parçalara bölün ve bir-iki haftalık sürelere yayın.

§  Her bir adımı takvime nasıl yerleştireceğini gösterin.

§  Beklenmeyen acil durumlar için ek zaman ayırın.

g- Aylık bir takvimi odasına veya okuluna koyun: Bütün olayları içeren bir takvimi odasına asın. Uzun süreli projelere yeteri kadar erken başlamak için öğretmenler veya ana babalardan yardım alan öğrenci şanslıdır. Öğretmenler sınıfın duvarına aylık takvimi koyabilirler ve düzenli olarak onu hatırlatabilirler. Bu zamanı daha fazla somutlaştırmaya, günlerin daha fazla farkına varmasına yardım eder.

h- Takvimi ilginç hale getirin: Takvime renk ekleyebilirsiniz. Farklı derslerin ödevleri renkli kalemlerle işaretlenebilir. Zamana bağlı çalışmalar için örneğin kırmızı benekler kullanın. Eğer öğrenci hoşlanıyorsa ödevini bitirdiği zaman renkli çıkartmalar yapıştırın. Bu, onların zamanı izlemelerine ve açık-basit bir sistem geliştirmelerine yardım eder.

4- PLANI İZLEME:

a-Yapılacaklar listesini rahatlıkla görebilecekleri bir yere koyun.

 b-Gönülsüz öğrencileri harekete geçirin: Bazen öğrenci başlamakta zorluk çeker. Çoğu öğrenci için göreve başlamak çok güç olabilir. Bazen istekli olabilirler fakat başlamak için desteklenmeleri gerekir. Bazen de bunalabilirler, nereden başlayacaklarını bilemezler.

Ana babalar ve öğretmenler, çocukların başlamalarını sağlamak için birkaç yöntem kullanabilirler:

§  Yönergeleri gözden geçirin.

§  Aydınlanmak için bir arkadaşını arasın.

§  Ödevleri parçalara bölmesine yardım edin.

§  Kendi kendine bir oyun oynayabilir: "15 dakika okuyacağım ve sonra ne zaman istersem bırakacağım". Başladıkları zaman da genellikle devam ederler.

§  Fiziksel aktivitelerle başlarsa, zihinsel etkinliklere (okuma vb.) başlamaya yetecek kadar uyanıklığı artabilir (Yürür, sonra okumaya başlar, oturuncaya kadar kitaptan yüksek sesle okumaya devam eder, sonra sandalyede otururken okur.)

§  Bir televizyon programı seyreder, sonra sesi kapatılmış reklamlar sırasında materyali okur (kısa okuma parçaları için).

§  İşin tamamlanmamasının sonuçlarını incelikle hatırlatmak yararlıdır (" Bu projeyi tamamlamazsan öğretmen notunu kıracak" ya da "Sınıfta mahcup olabilirsin, haydi çalışmanı birlikte tamamlayalım". Bu yöntem, öğrencinin zaten hevesi kırılmışsa ve çok fazla kaygı yaratıyorsa kullanılmamalıdır).

c- Eksik bilgiyi atlayın: Çoğu zaman ödevlerini yapmamak için bahane ararlar. Gerekli bilgi eksikse, öğrenci gece veya ertesi gün tamamlamak üzere çalışmaya ara verebilir.

d- "Çabuk ve özensiz" kestirme yolları öğretin: DEHB olan bazı öğrenciler, çalışmalarını mükemmel olarak yapma gereksinimi duyabilirler. Böylece çalışmalarını tamamlamak çok zamanlarını alır.Yürütme işlevlerinde yetersizlikle birlikte kusursuz yapma isteği de varsa, ödev yapmak öğrencinin beklenenden  daha fazla zamanını alır. Ödevlerinin çok fazla zaman alacağını bildiği için de  yapacağı görev gözünde büyür ya da ödevini tamamlamaktan kaçabilir. "Çabuk ve özensiz" kestirme yolların nasıl kullanılacağını öğretmeye çalışın. Örneğin, öğrenci, saat 21.30'da ertesi gün yapılacak bir deneme ödevinin olduğunu hatırladığında bir kriz yaşanır. Öğrenci anne ya da babasına fikirlerini dikte edebilir. Daha sonra öğrenci paragrafları kesebilir ve yapıştırabilir (Bilgisayarla ya da kağıtta sırasıyla paragrafları düzeltebilir).

e- Herşeyi yapmak için yeterli zamanın olmadığını tartışın: Öğrencinin her görevi mükemmel bir şekilde tamamlamak için asla yeterli zamanının olmadığını ve   "en iyi çalışma" gerektiren projelerin farkını anlamasına yardım edin. Böylece çalışmalarını "yeteri kadar iyi" yaparak tamamlayabilirler. Mükemmeli başaramayacaklarını düşündükleri durumlarda vazgeçmeleri yerine daha düşük standartları kabul etmeleri öğretilmelidir (Bir çalışmadan 5 alamıyorsa bile, 2 ve 3 almak, 0 almaktan iyidir).

f- Enerjisinin az olduğu zamanlara dikkat edin: Enerjisinin zayıfladığı zamanları dikkate alarak ev ödevini programlayın. Gün içerisinde beynimizin daha net düşündüğü ve kolay çalıştığı zamanlar vardır, bu zamanları yakalamaya çalışın. İlaç kullanıyorsa ilacın etkisinin kaybolmaya başladığı zamanları dikkate alın.        g- Görevi sıkıcıysa, keyif katacak yollar bulun: Düşük sesle müzik dinler (anlatımı olmayan); okuyacağı çalışmaları parçalara ayırır, renkli kağıt klipsleri ile işaretler, klipse kadar okur veya okumayı keser vb.

h- Ara vermekten kaçının: Örneğin, öğrenci, çalışmaya başladığında ödevini tamamlayıncaya ya da mola zamanına kadar hiçbir telefona bakmaz.

ı- "Keyif molası" programlayın: Yürüyüş, bir arkadaşını telefonla arama, jimnastik, oyun oynama vb. için çalışmaya kısa bir ara verilir. Mola, öğrenciye enerjisini yenileme fırsatı verir aynı zamanda çalışmasını tamamlamasının bir ödülü olur. Bazı öğrenciler, çalışmanın sonunda "keyif  molası"nı almayı tercih edebilirler. Bu nedenle, her çocuk için en iyi işleyen yöntemi bulmaya çalışın.

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.895
  • 512.877
  • 32.895
  • 512.877
# 07 Nis 2011 01:06:36
GÜNLÜK DAVRANIŞ BİLDİRİM KARTI:

 DEHB olan çocukların davranışları ile ilgili olarak sınıfta ya da okulda problemler yaşadıklarını  biliyoruz. DEHB ile Karşı Koyma-Karşı Gelme Bozukluğu ya da Davranım Bozukluğu'nun birlikteliğinde ise, çocuklar okul idaresi ile daha sık problem yaşarlar. Bu çocuklar için, sınıfta ders sırasında ya da teneffüs, öğle yemeği gibi boş zamanlarda, serbest oyun dönemlerinde, sorun yaşama olasılığı bulunmaktadır.


Günlük davranış bildirim kartı, çocuğun okulda davranışlarının değerlendirildiği (bütün gün) ve öğretmenin eve gönderdiği bir karttır. Çocuğun davranış problemlerini kontrol etmede öğretmenlere yardımcı olan kullanışlı ve etkin bir araçtır. Ana babalar da bu kart sayesinde hem çocuklarının günlük davranışı hakkında, hem de o gün verilen ev ödevi hakkında bilgi sahibi olurlar. Günlük davranış bildirim kartı, daha önce açıklanan haftalık rapora göre daha yapılandırılmış bir kart sistemidir.

 Günlük davranış bildirim kartının avantajları:

Özellikle küçük çocuklarda kullanımı daha uygun görünmektedir. Çünkü bu yöntemle çocuklar, okulda sağlandığından daha fazla geri bildirim alırlar ve bundan yararlanırlar. Ana babalar da, bu yöntemle çocuk yoluyla sağlanandan daha fazla geri bildirim alırlar, çünkü bilindiği gibi çocuklara gününün nasıl geçtiği sorulduğunda, çoğunlukla doğru olmayan bir kelimelik cevaplar ("iyi" vb.) verirler.

Bu kart programı ana babalara, çocuğun davranışının ödüllendirileceğini hatırlatır,  okulda problem olan bir davranış meydana geldiğinde ve daha yoğun bir çalışma gerektiğinde onları uyarır. Karttaki değerlendirmelere uygun ödülleri evde ana babalar verdiğinden, bu kart sistemi okul temelli programlara göre daha üstündür. Evde verilen ödüllerin tipi ve niteliği, okuldaki ödüllerden daha geniştir. Bu faktör, daha güçlü ödüllere gereksinimi olan çocuklar için önemli olabilir. Öğretmenler tarafından tamamlanmasının kolay olması ve fazla gayret gerektirmemesi de diğer bir olumlu yanıdır.

Günlük davranış bildirim kartının işlemesi:

 
Çocuk her gün okula gelirken boş bir günlük davranış bildirim kartını getirir. Diğer bir yöntem çocuğun sınıf öğretmeninin ya da ilk ders öğretmeninin boş kopyalardan birini bulundurmasıdır. Böylece her okul günü yeni bir kart kullanılmaktadır. Her iki durumda da kartın amacı, çocuğu sınıf öğretmeninin gün boyu -her dersten sonra- ya da öğretmenlerin her birinin kendilerine ait dersler süresince değerlendirmesidir.


Kartın sol tarafına, programın odaklandığı hedef davranışlar listelenir. Üst tarafta okuldaki her bir ders dönemine karşılık gelen numaralı sütunlar bulunur. Öğretmen (ya da öğretmenler) her bir derste, bu davranışların her biri için, çocuğu en iyi yansıttığını düşündüğü numarayı verir. Bu değerlendirme, 1=mükemmel, 2=iyi, 3=orta, 4=zayıf, 5=çok zayıf şeklinde derecelendirilerek yapılır. Öğretmen, her ders için bir sütun kullanarak derecelendirilen her davranışın yanına bir numara koyar. Öğretmenlerin ek yorumları, ana babaya daha ayrıntılı bilgi sağlamak amacıyla kartın arkasına yazılabilir (Olumsuz değerlendirmeye neyin yol açtığını kısaca yazabilir). Öğrenci ev ödevlerini almakta bir sorun yaşıyorsa, öğretmen, kartın arkasına ödevlerini yazmasını sağlayabilir. Ardından ödevi doğru alıp almadığını kontrol eder ve daha sonra değerlendirmesini yapar. Çocuğun kartta değişiklik yapmasını engellemek amacıyla da sütunun altına imzasını atar. Kandırmacaları önlemek için, ana babalar çocuğun öğretmeni/öğretmenleri ile kartları yeniden gözden geçirmeli ve böyle bir durumu saptarlarsa çocuğu uyarmalıdırlar.


Kart, her akşam anne-baba tarafından, çocuk okuldan eve döndükten hemen sonra ya da mümkün olduğu kadar çabuk gözden geçirilmelidir. Ana babalar, çocuklarının okul davranışı açısından neyin daha iyi olduğunu görmelerini sağlamak için, kartta bulunan iyi değerler hakkında (1 ve 2'ler) olumlu  yorumlar yapmalı ve bu durumu ona cesaret vermeyi amaçlayan bir şekilde kullanmalıdırlar. Daha sonra olumsuz değerleri (4 ve 5'ler) nötr ve ciddi bir tarzda (öfkelenmeden) tartışmalıdırlar. Ana babalar zayıf değere yol açanın ne olduğunu kısa bir şekilde tanımlamasını çocuktan isteyebilirler. Daha önemlisi, okulda davranışlarını ve karttaki değerleri düzeltmek için ne yapmak istediğini sorabilirler. Ertesi gün, yeni kartı ile okula gitmeden önce, ana babalar düzeltme gereksinimi duyduğu alanları çocuklarına hatırlatmalıdırlar.

Sistemin başlangıcında kartlar, her gün eve gönderilir. Çocuğun davranışları iyileştikçe, haftada ikiye düşürülebilir (çarşamba ve cuma). Daha sonra haftada bir ve ayda bire indirilir ve sonunda tamamen kaldırılır.  Program için hedeflenen davranışların bazıları hem sosyal davranışı (paylaşma, akranlarla daha iyi oyun kurma, kurallara uyma vb.) hem de akademik performansı içerebilir (matematik ve okuma ödevlerini tamamlama vb.). Hedeflenen davranış örnekleri, görevi bütünüyle tamamlamayı (veya özel bir kısmını), belirlenen yerde oturmayı, öğretmenlerin yönergelerini dinlemeyi ve diğerleri ile uyumlu bir şekilde oynamayı içerebilir. Çocuklar bazen ev ödevlerini almayı unutup okuldan ayrılabilirler. Bazen de ev ödevlerini tamamlamakla birlikte ertesi gün okula götürmeyi unutabilirler. Bu alanların her biri okul davranış bildirim kartı programında hedeflenen davranışlardan olabilir. Üzerinde çalışılan hedef davranışın 4 ya da 5'den fazla olmamasına çalışın. Önceleri değişmesi hedeflenen birkaç davranışla başlayabilirsiniz. Bu, çocuğun başarısını artırmaya yardım eder. Bu davranışlar iyi gittiğinde, değişmesini istediğiniz birkaç problemi daha ekleyebilirsiniz. Önerilen, çocuğun iyi gideceği bir-iki olumlu davranışı eklemektir, böylece çocuk programın başlangıcında puan kazanacaktır.

 Genellikle çocuk, tüm gün boyunca izlenmelidir. Bununla birlikte, çok sık meydana gelen problem davranışlarda başarılı olabilmek için başlangıçta sadece günün bir kısmı (1 ya da 2 ders gibi) için çocuk derecelendirilebilir. Çocuğun davranışı iyileştikçe, program daha fazla dersi içine alacak şekilde genişletilir ve tüm gün izlenmesine kadar varır. Farklı öğretmenler tarafından eğitildiği durumlarda, program öğretmenlerin bazısını ya da tümünü içerebilir. Gereksinime bağlı olarak, rapor kartında çocuğu değerlendirmek üzere bütün öğretmenlere yer bırakılabilir. Her bir öğretmen için farklı kart da kullanılabilir ve çocuğun daha kolaylıkla taşıması için dosyalanabilirler. Ancak bu sistem daha fazla organizasyon gerektirdiği için uygulanması daha güçtür.


Programın başarısı, hem çocuğun davranışını öğretmenin doğru değerlendirmesine hem de öğretmenin raporuna göre, evdeki "sonuç"ların kullanımının net, tutarlı ve doğru olmasına bağlıdır. Çocuğun günü okulda iyi geçtiği zaman en azından evde olumlu bir dikkat ve övgü elde eder. Bazı çocuklar için bu yeterli bir ödüldür. Fakat birçok çocuk için maddi ödül ya da jeton programları gereklidir.


Jeton/puan sistemi, olumlu  değerlendirmelerin puan kazandırdığı, olumsuz değerlendirmelerin puan kaybettirdiği bir tarzda kullanılabilir. Her bir değerin karşılığı olan puanlar şöyle belirlenmiştir: 1= +25 puan (veya +5 jeton), 2= +15 puan (veya +3 jeton), 3= +5 puan (veya + 1 jeton), 4= -15 puan (veya -3 jeton), 5= -25 puan (veya -5 jeton). İlköğretim öğrencileri için jeton sistemi, daha büyük çocuklar için puan kullanımında yarar vardır. Ana babalar olumlu değerleri toplarlar ve "ceza" puanlarını çıkarırlar. Çocuk, ev ödül listesindeki "ayrıcalıkları" kalan jeton/puanlarına göre harcayabilir. Örneğin, olumlu bir değer evde bir televizyon zamanına, daha geç yatmaya, özel bir yemeğe çevrilebilir. Hem günlük ödüller (ana baba ile zaman geçirme, özel bir tatlı, televizyon zamanı), hem de haftalık ödüller (film, bir lokantada yemek, özel gezinti) programa dahil edilebilir. Eğer çocuk kartı eve getirmeyi unutursa (eksik not ya da imza olursa , imzaları taklit etmeye ya da notları değiştirmeye kalkarsa da) puan alamaz, kazandığı puanları kaybedebilir ya da "ayrıcalıkları"nı kaybederek gününü evde geçirir (TV izleyemez; video oyunları oynayamaz; dışarıda oynayamaz; telefonla arkadaşlarını arayamaz vb.).

Diğer günlük bildirim kart programı, okuldaki teneffüs ve boş zaman sürelerinde diğerleri ile anlaşma ve davranış problemlerini içine alır. Kart, her bir teneffüs/boş zaman dönemi sırasında teneffüs  görevlisi öğretmen tarafından tamamlanır. Çocuk sınıfa döndüğünde sınıf öğretmeni tarafından gözden geçirilir ve sonra ev puanı/jeton sistemi için eve yollanır. Sınıf öğretmeni teneffüs veya boş zaman için dışarı çıkmadan önce çocukla "düşündüğünü başta söyle" yöntemini kullanarak yol gösterir. Bu yöntemde,

 
    * öğretmen  kartta yazılı olan notları ve uygun teneffüs davranışı için kuralları çocukla gözden geçirir;
    * teneffüs sorumlusu öğretmen tarafından izlendiğini çocuğa hatırlatır;
    * teneffüste görevli öğretmene kartın verildiğini çocuk görür.
    * Böylece  sorumlu öğretmen çocuğun davranışını değerlendirebilir.

Çevrimdışı zaalem

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 221
  • 354
  • 221
  • 354
# 07 Nis 2011 07:30:54
 Bazılarını uyguladığımı farkettim , bazı notlar aldım .Örneğin 100 ceza cümlesi  yazma uygulaması gibi şeyleri hiperaktif öğrencime yaptırmayı denedim.Pek verimli bir uygulama olmasa da ailenin davranışından haberdar olmasını sağladı.Şimdi sınav benzeri etkinlikleri hep erken bitirmesi dolayısıyla( hem çok zeki hem aşırı hareketli bir çocuk ) bu öğrencime ek görevler veriyorum.Diğerleri ona yetişene kadar oyalıyorum biraz açıkçası.Ve şu ödül kartı uygulaması yıldız toplama şeklinde uyguluyorum.Aynı şekilde belli bir yıldız toplamaya ödül; yıldız borçlanmaya  ödülden mahrumiyet ve sevdiği şeylerden uzak kalma cezası veriyorum.
  Çok faydalı bilgiler öğretmenim teşekkür ederiz...

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.858
  • 94.569
  • 10.858
  • 94.569
# 12 Nis 2011 23:18:07
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Prf. Dr. Yankı Yazgan konferansı

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite kendini kontrol edememeyi tetikler mi?

Çevrimdışı yaseminsatılmış

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 17 Nis 2011 15:16:13
merhaba benim bir ödevim var. bir makale yazmam gerekiyor. hiperaktiviteyle ilgili yazmayı düşünüyorum ama
karar veremedim .sınıf öğretmenliği bölümüm. yardımcı olursanız seviniri m:)

Çevrimdışı yasinsayılır

  • Uzman Üye
  • *****
  • 807
  • 1.459
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 807
  • 1.459
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 17 Nis 2011 17:01:02
bende dikkat eksikliği ve hiperaktiviteli 1. sınıf bir öğrenci var 6 aydır tedavi görüyordu şu an sağlığına kavuştu ancak ben çok üstüne gittim o yüzden beni sevmiyor .

Çevrimdışı mesirmacun

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.406
  • 4.084
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.406
  • 4.084
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 17 Nis 2011 22:41:05
Buradaki her şey çok güzel anlatılmış. Bu çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor.Sadece dikkat eksikliği değil sanırım sorun.Çocuklar bireysellik öne çıkarılarak yetiştiriliyor bu nedenle sınıflarda sıkıntı çok.Bir de veliye öğrencinin durumunu kabul ettirebilsek.

Çevrimdışı ESŞ

  • Uzman Üye
  • *****
  • 526
  • 961
  • 526
  • 961
# 06 May 2011 09:36:53
Hangi Başlığa Göndereceğimi Bulamadım. Denemek İsteyenler İçin Bir Nöroloji Testi Gönderiyorum.
alıntı:
bu Gerçek Bir Nöroloji Testidir.

rahatça Oturun Ve Sakinleşin, Aşağıdaki Üç İşlemi Bir Dakikadan Kısa Sürede Yapmalısınız. Sadece Bakarak Bulmalısınız, Mouse İmlecini Kullanmamalısınız, Kolay Gelsin.



1 - Aşağıda C'yi Bulun. İmleç Yardımı Almayın.

ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Ooooooooooooocoo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo
oooooooooooooooooo O Oooooooooooooooo Oooooooooooo
ooooooooooooooooooo Oooooooooooooooo Oooooooooooo

2- Eğer C'yi Bulduysanız, Şimdi De 6'yı Bulun

9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999
9999699999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 99999

3 - Son Olarak N'yi Bulun, Biraz Daha Zor Gibi…

mmmmmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmnmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmm
mmmmmmmmmmm Mmmmmmmm Mmmmmmmmmmmmmmmm Mmmmmmmmm


bu Bir Şaka Değildir. Üç Testi De Geçebildiyseniz, Nöroloğunuza Yıllık Ziyaretinizi İptal Edebilirsiniz.
beyniniz Muhteşem Çalışıyor Ve Alzehimer Hastalığından Uzaktasınız. Tebrikler!

öğr. Gör. Dr. Erhan Şengel
uludağ Üniversitesi
eğitim Fakültesi
böte Bölüm

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:01:30
TANIM

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat sorunları  ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur (APA 1994).

TEMEL BELİRTİLER

Bu bozukluğun 3 temel belirtisi vardır:

Dikkat eksikliği,
Aşırı hareketlilik,
Dürtüsellik
Bir kişide dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun varlığından söz edebilmek için bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması, birden fazla ortamda görülüyor olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekir.

7 yaştan önce başlamış olmalı

Kalıcı ve sürekli olmalı (en az 6 aydır)

Birden fazla ortamda görülmeli (hem ev hem okul)

Dikkat Eksikliği:

Dikkat eksikliği dikkat süresinin ve yoğunluğunun bireyin yaşına göre olması gerekenden az olmasıdır. Dikkatin belirli  bir noktaya toplanamaması ve  kolayca dağılması, dağınıklık, unutkanlık, eşyaları kaybetme gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Dikkat eksikliğinde sorun dikkat edememek değil, dikkatin belirli bir noktaya odaklanamamasıdır. Bu tür bireyler aynı anda tüm uyaranlara birden dikkat ederler bu nedenle belirli bir işle uğraşırken başka bir uyarıcı kolaylıkla dikkatin dağılmasına neden olur. O anda uğraştıkları işi bırakıp bir başka işe yönelebilirler.

Uyarana ve çevreye ait bazı faktörler dikkat süresi ve yoğunluğunu etkiler. Ödev başında 10 dk’dan fazla oturamayan bir çocuk bilgisayar başında saatlerce oyun oynayabilir ya da sevdiği bir TV programını izleyebilir. Dikkat eksikliği olan bir birey için dikkatin bir noktaya odaklanması ve sürdürülmesi kalabalık, gürültülü ve uyaranın fazla olduğu ortamlarda daha da zor olur. Bununla birlikte

bire bir ilişkilerde, sakin ortamlarda ve ilgisini çeken bir konuda  daha uzun süre odaklanabilir.

 Dikkat süresi ve yoğunluğu her yaşta farklıdır. 5-6 yaşlarındaki bir çocuk için normal kabul edilebilecek dikkat süresi 12 yaşındaki bir çocuk için kısadır. Bu nedenle her birey kendi yaş dilimi içinde değerlendirilmelidir.

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:02:19
Amerikan Psikiyatri Birliği’nce Tanımlanan Dikkat Eksikliği Ölçütleri

1.Belirli bir işe ya da oyuna dikkatini vermekte zorlanır.

2.Dikkati kolayca dağılır.

3.Dikkatsizce hatalar yapar.

4.Başladığı işi bitiremez.

5.Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür.

6.Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır.

7.Yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan  kaçınır (ev ödevi, okul aktiviteleri gibi).

8.Etkinlikler için gereken eşyaları kaybeder.

9. Günlük etkinliklerde unutkandır.

Bunlardan en az 6’sının, en az 6 aydır, birden fazla ortamda görülüyor olması durumunda dikkat eksikliği olabileceği düşünülür.

 

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:03:25
Anne Baba ve Öğretmenlerin Dikkat Eksikliği Olan çocukları Tanımlamaları

Anne babalar:

“Söylediklerim bir kulağından girip diğerinden çıkıyor ”

“Sanki aklı hep başka yerde, çok dalgın”

“ Bilgisayar başında saatlerce oturabiliyor ama ödev başında en çok 10 dk ”

 “Çok sık eşya kaybediyor”

Öğretmenler:

“ Dersi dinleyemiyor, sürekli etrafı ile ilgili ”

“ Başladığı işi bitirmiyor ”

“ Sınavlarda dikkatsizce hatalar yapıyor ”

“Ödev başında çok yavaş, 10 dakikalık işi 3-4 saatte bitiremiyor

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:04:00
Aşırı Hareketlilik:

Aşırı hareketlilik (hiperaktivite) bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturamama, otururken elin ayağın kıpır kıpır olması, çoğu zaman hareket halinde olma, çok konuşma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Tanı için tanımlanan 6 temel ölçüt vardır.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nce    Tanımlanan Hiperaktivite Ölçütleri

1. Eli ayağı kıpır kıpırdır.

2.Oturduğu yerde duramaz.

3.Gereksiz yere sağa sola koşturur, eşyalara tırmanır.

4.Sakince oynamakta zorlanır.

5.Sürekli  hareket eder ya da sanki motor takılmış gibidir.

6.Çok konuşur.

Anne Baba ve Öğretmenlerin Aşırı Hareketliliği Tanımlamaları:

Anne babalar

“Daha karnımdayken bile kıpır kıpıdı “

“ Eli dursa ayağı oynar “

“ Sürekli hareket halinde , yürümez koşar “

“ Ya konuşur ya sesler çıkarır “

“ TV izlerken bile hareket eder “

Öğretmenler

“ Sırada oturmanın 50 çeşidini gösterebilir ”

“ Sınıfta nereye baksam onu görüyorum “

“ Sırada otururken bile eli ayağı hareket ediyor”

 

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:04:31
Dürtüsellik (impulsivite) :

Dürtüsellik genel olarak bireyin kendinini kontrol edebilmesinde sorun olmasıdır. Acelecilik, istekleri erteleyememe, söz kesme, düşünüdüğünü hemen yapma, aklına geleni geldiği anda söyleme, sırasını beklemekte güçlük çekme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nce Tanımlanan Dürtüsellik Ölçütleri

1.Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verir.

2.Sırasını beklemekte güçlük çeker.

3.Başkalarının sözünü keser ya da oyunlarında araya girer.

Anne Baba ve Öğretmenlerin Dürtüselliği Tanımlamaları:

Anne babalar

“10 yaşına geldi hala söz kesmemeyi öğrenemedi ”

“ Düşünmeden hareket eder ”

“ Sabırsızdır, istekleri hemen olsun ister  ”

Öğretmenler

“ Asla sırasını bekleyemez ”

“ Daha soruyu tamamlamadan cevabını vermeye kalkıyor ”

“ Aklına geleni hemen yapıyor”

 

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:09:03
ERKEN BELİRTİLER

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu 7 yaşından önce kendini göstermesine rağmen asıl büyük rahatsız edici uyum sorunları 7 yaşı ile birlikte başlamaktadır. Bu sorun çocuğun anneni karnına geldiği noktadan tüm hayatı boyunca devam edecek bir durum olmasına rağmen özellikle çocuk yuvaya başlayacağında aile bu sorunları daha belirgin olarak yaşamaya başlayabilir. Bazı durumlar da da çocuk yürümeye başladığında aile özellikle anne çocukla iletişimide ve çocuğu kontrol etmekte çok büyük zorluklar yaşar. Özellikle çocuğun uyku konusunda zorlandığını görür. Erken tanı ve müdahale her sorunda olduğu gibi çok önemlidir. Hiperaktivite sorunu 0-100 arasında bir derecelenmeye sahip bir durumdur. Bazı çocuklar %10 – 20 arasında bir hiperaktiviteye sahip olurken, bazıları %40-50 arasında, bazıları da %70-100 arasında hiperaktif belirtileri gösterebilirler ve taşıyabilirler. Bu çocukların çoğu şu belirtileri gösterebilirler.

•  Anne karnında çok hareketlidirler

•  Zor bebektirler

•  Göz temasından kaçınırlar

•  Sürekli ve her ortamda hareket ederler

•  Kontrol edilmeleri zordur

•  Ani ve düşünmeden hareket ederler

•  Düşünmeden konuşurlar

•  Dikkatleri çok kısa süreli ve dağınıktır.

•  Sakardırlar

•  Kazaya yatkındırlar

•  Dikkat gerektiren oyun ve aktivitelerde zorlanırlar

•  Kağıt kalemi doğru tutamazlar

•  Kitabı ters tutup ayakkabılarını ters giyerler

•  Sözlü yönergeleri dinleme ve izlemede güçlük çekerler

•  Yaşıtlarıyla ilişkide güçlük çekerler

•  Jest-mimik ayırt etmekte zorlanırlar

Okul öncesi dönemde bu sorunlardan birinin bile olması risk faktörü sayılır; gelişmeyi olumsuz etkileyecek bütün riskler ortadan kalkana kadar bunların izlenmesi gerekir. Bunlar önemsenmez, doğru yardım alınmazsa sorunlar okula başlamayla artarak devam eder. Araştırmalar, ergenlik döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu yaşayanların sorunlarının hareket sorunundan çıkarak davranışlarını kontrol edememe sorununa dönüştüğünü bildirmektedirler. İyi ve doğru yardım alanların bu sorunlarında %70'e kadar düzelme görüldüğü sonuçlar bize göstermektedir.

Hiperaktiviteli/hiperaktivitesiz dikkat eksikliğinde, terapinin başarısı, vakanın çok iyi değerlendirilmesine bağlıdır. Bu tür sorunu olan çocuk ve gençlere tanı konması oldukça titiz, dikkatli uzun süren değerlendirmeleri ve multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir. Değerlendirme, psikiyatrik, medikal ve psiko-pedagojik durumun kapsamlı olarak incelenmesini içermelidir. Psikolojik inceleme sonuçları vakanın hem yetersiz, hem de güçlü olduğu alanları ortaya çıkarır. Hangi sorunlara terapi uygulanacağına ve hangi tekniklerin kullanılacağına karar verilmesini de sağlar.

Çevrimdışı nurdan81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 705
  • 2.728
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 06 May 2011 10:09:38
Dikkat eksikliği hiperaktivite sendromunda tek başına ilaç ile iyi sonuç almak mümkün değildir. İlaç olgunun daha sakin oturmasına, dikkatini daha iyi kullanmasına yardım edebilir, ancak davranış, ilişki ve akademi alanındaki sorunlar için terapi teknikleri kullanılmadıkça ilacın yararları sınırlı kalır. İlaçla semptomlar kontrol altına alınması ile birlikte, çocuğa/gence kendini kontrol ve idare etme öğretilmelidir. Çocuk ve aileye uygulanan terapiler bir anlamda yeniden “eğitim” dir. Anne-baba eğitimi, anne-baba danışmanlığı yapılması zorunlu olan ilk adımdır.Bu tedavi yaklaşımında sadece bir aile alınabileceği gibi, aileler grup olarak da alınabilir. Yaş küçük olduğu oranda, terapi anne babaya odaklanmaktadır. Sorun davranışı değiştirecek onlardır. Okul çağındaki çocuğa, problem çözme stratejileriyle yaklaşmak daha uygundur. Gencin terapisinde iletişim becerilerini geliştirmek hedeflenir, bu nedenle gencin terapiye aktif katılımı gerekir.

Çocukla yapılacak terapinin aşamalarında yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır

•  İç kontrol geliştirme,

•  Çocuğa / gence uygun ders çalışma yöntemleri geliştirme

•  Görsel, işitsel dikkat gibi yetersiz oldukları alanları geliştirmeye yönelik egzersizler

•  Potansiyelini doğru gerçekleştirme,

Duygusal, Davranışsal Eğitim/Terapi yaklaşımında bu bozukluğa sahip çocuk ve gençlerin psikolojik, duygusal, davranışsal sosyal problemlerini çözmeye yönelik bireysel ve/veya grup çalışmaları yapılır. Grup çalışmalarında yapılması planlanan adımlar

•  Güvenli davranış eğitimi

•  Sosyal beceri eğitimi

•  Duyguları tanıma eğitimi

•  Problem çözme becerilerini geliştirme eğitimi

•  Sanat terapisi

•  Travmatik yaşantıları çözümlemek ve performans arttırmak için EMDR tekniği

Anne baba ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme eğitimi adımları da aşağıdadır

•  Böyle bir çocukla ve bu durumla Başetme

•  Sevgi göstermek

•  Empati

•  Kabul etmek

•  Problemleri çözmek ve doğru karar vermek

•  Olaylar karşısında sakin kalabilmek

•  Hataları, öğrenme fırsatı olarak görebilmek

•  Ben dilini kullanmak

•  İşe yaramayan yaklaşımları değiştirmek

•  Sosyal beceriler

•  Sorumluluk vermek

•  Yardımseverlikte sınırı koyabilmek

Bu çocuklar için genel olarak yapılması gereken şeyler ;

•  Bir psikologla doğru zamanda işbirliğine girmek.

•  Öğretmenle iletişime girmek

•  Okulu ve öğretmeni bilgilendirmek

•  Tedavinin bir süreç olduğunun bilinmesi

•  Gelişmelerin izlenmesi.

•  Özgüvenin korunması

•  Yeniliklerin izlenmesi

•  Olumlu ve sabırlı olunması

•  Haklarını koruyan yönetmeliklerin takip edilmesi çok önemlidir.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK