Çocukları dövmemenizi önereceğim. Her ne olursa olsun dayak o an çocuğu söndürür bir sonraki vakada daha sert ve daha yanlış davranmasına sebep olabilir. Daha farklı cezalar üretelim. Ceza verirken öğretelim. Özürdilemeyi de dileyerek öğretebilirsiniz. Herkes hata yapabilir. Önemli olan özürden sonra aynı hatanın yapılmaması gerektiği özürün asıl işlevinin bu olduğunu anlatabilirsiniz.
Tenefüse çıkmama cezası veriyorum derste zamanımızı kendisine ayırmak zorunda kaldığım öğrenciye ben de onunla birlikte sınıfta duruyorum. Birlikte konuşuyoruz neden bu cezayı aldığını...tekraryapmıyor mu bir süre sonra belki ama bizim işimiz sabır. Sabırla düzeltmaya devam ediyoruz.
Sorumluluğunu yerine getirmeyen öğrenciye sorumluluğunu en kısa zamanda yerine getirene kadar. Söz almama cezası veriyoruz. Cezalara genelde çocuklara soruyorum "Ne yapalım çocuklar" kendilerine uyguladığımız cezalardan uyguluyoruz.
Aslında en çok etkili olan ödüllere özendirmek
. Ödüllere anlam katmak bu da çocukların ne ile mutlu olduklarından geçiyor.
Kendileri o ödülü alamamayı büyük bir ceza olarak görebiliyor. İyiye özendirme...
Yanlış davranışları cezalandırp hatırlatmaktansa Güzellikleri dile getirip ödüllendirmek daha etkili olamaktadır.Konuşulanlar güzellikler, doğru davranışlar, olumlu ve hoş şeyler olmuş oluyor.
Öğrencilere neyi niçin yaptığımızı açıklamak ta çok önemli diye düşünüyorum. Neden ödül
aldığını, neden
ödül alamadığını anlatmak.