Bitişik eğik yazı ile ilgili olumsuz tutumlar tamamen öğretmenlerden, kısmi olarak da velilerden kaynaklanmaktadır.
Bunun iki nedeni vardır:
-Don değiştirir gibi sistem değiştirilerek, bu konuda hiç bir alt yapı çalışması yapılmadan, öğretmenlerin eğitilmemesi, eğitim camiasının bilgilendirilmemesi,
-El yazısı hususunda Anne- baba (veli) 'nın eğitilmemesi, bilgilendirilmemesi.
Bu çalışmalar yapılmadan geçilen sistemden hayır beklemek, öğretmenler açısından,veliler açısından da doğru tutumlar beklemek yanlış olurdu.
Araştırmalar gösteriyor ki, el yazısı düz yazıya göre çok daha gelişmiş ve üstün bir yazı. Ancak bu bu çalışmaların özellikle öğretmenlere gösterilmesi gerekirdi. Gösterilse idi halen sosyal medyada ya da sözlü tartışmalarda öğretmenler veli ağzıyla konuşmaz, hatta ve hatta "el yazısı çok yavaş bir yazı" demezlerdi. Zira bunu diyen öğretmen sayısı bir hayli fazla. Çünkü araştırmamışlar,uygulamamışlar. O kadar ki bazı öğretmenler hem düz yazı hem de eğik el yazısını beraber öğretmişler, hatta ve hatta el yazısı, düz yazı kullanım tercihini öğrencilere bırakmışlardır.
Kısacası öncelikle bu işin uygulamasını yapan öğretmenler adam gibi kurslara alınmalıdırlar. (Öyle okulların bodrum katlarında,izbe yerlerinde 1-2 saatlik seminerlerden bahsetmiyorum) İşin eğrisi doğrusu öğretilmelidir.
Yazılı ve görsel basında el yazısını tanıtıcı yayınlara başlanmalıdır. Bu şekilde yapılırsa kamuoyu desteği de sağlanmış olur.
Bunun dışında asıl husus ise velilerin eğitimidir. Veliler halk eğitim merkezleri aracılığıyla el yazısı öğretimi ile ilgili kurslara alınmalıdırlar. Bu kurslarda harflerin söylenişinden, yapılışlarına,ilkokuma sürecinin aşamalarına, el yazısının eğitim hayatı boyunca kullanılacak olmasına dair dersler verilmelidir.
Bir de eğik el yazısını asıl mahveden, yaznlış tutumların oluşmasına neden olan, eğik el yazısı yazdırmayan branş öğretmenleridir. Zira gözlemlediğim kadarıyla branş öğretmenleri bu yazıyı okuyamıyoruz,yazınız çok kötü..vs diyerek el yazısı yazmak isteyen öğrencilere zorla düz yazı yazmaktadırlar. Kendileri de sınıf içinde ve hazırladıkları metaryallerde düz yazı kullanımı yapmaktadırlar. Sanki el yazısı 1den 4e kadar öğretimesi gereken, daha sonraki sınıflarda kullanmaması gereken ya da yasak olan bir yazı gibi görmektedirler. Halbu ki eğik el yazısı bir öğrencinin hayatı boyunca kullanacağı bir yazıdır. Bırakılmaması gerekir ancak maalesef ki branş öğretmenleri bu konuda çok isteksiz ve bilgisiz oldukları için el yazısı kullanımının önüne bir set çekmektedirler.
Onun için el yazısı kullandırmayan, müfredatın dışında eğitim öğretim vererek düz yazı kullanan öğretmenlere yaptırım uygulanmalıdır. El yazısının sürekliliği hatırlatılmaldır.
Yukarda yazdıklarımın taaa bundan 10 sene önce yapılması gerekirdi. Ancak eğitimimiz Pilli Eğitim olduğu için bu kadar geniş ya da iyimser düşünmek Pollyanacılık olurdu. Yumurta kapıya dayanınca bu tür anketlerin ya da çalışmların yapılması da bir şey değiştirmeyecektir. Yıllarca ilkokul kitapları hakkında görüş bildirdik de ne oldu. Sistemler kişilerin iki dudağı arasında değişip duruyor. Çok da tınnn
Aşağıda da el yazısının olumsuzluklarına dile getiren, belirten bir öğretmenimize verdiğim cevaplar var. Olumsuz öğretmen tutumları hakkında ya da el yazısı sisteminin nelerde aksadığı hakkında fikir vermesi açısından ekliyorum. Saygılar.
BİTİŞİK EĞİK YAZI ÇALIŞMALARINDA GÖRÜLEN SORUNLAR
1.Öğrenciler el kaldırmadan yazma esas olduğu için yazmada sıkıntılar yaşamaktadır.
Ne gibi sıkıntılar?
Harflerin birleşim kurallarını öğrendikten, pratikleştikten sonra bu sıkıntılar geçecektir.
2.Kelimeler yazıldıktan sonra harf işaretleri için geri dönülmesi sıkıcı olmakta ve yazı yazma hızını azaltmaktadır.
El yazısı ve yazma hızı azalması mı? Yapmayın lütfen. El yazısı en hızlı yazı çeşididir. Buna en önemli neden elerlin kalkmamasıdır. Siz düz yazı ile bi ümmügülsüm yazın bir de dik yazı ile. Hangisi daha hızlı bi pratik yapıp bakın derim.
3.İleri sınıflarda branş öğretmenleri girdikleri derslerde tahtada dik yazı yazmakta öğrencilerde onlar gibi yazmaya merak sarmakta bu durumda sınıf öğretmenin işini zorlaştırmaktadır.
Bu tür yanlış tutumlar maalesef ki el yazısına köstek oluyor. Bu tür öğretmenler bakanlığa şikayet edilmeli.
4.Bitişik eğik yazı sistemi ile okumaya geçen çocuklar şu an lise 1.sınıf öğrencisi ve çoğu dik yazı yazmaktadır .
3. Maddedi ki durumunu bir sonucu.
5. 1.sınıfta b. eğik yazı ile yazmaya başlayanlar ilerleyen sınıflarda dik yazıya dönmektedir.
3. Maddedi ki durumunu bir sonucu.
6.B.eğik yazı ile yazılmakta dik yazı ile okunmaktadır. Ders kitapları dik yazı ile yazılmıştır. Bu durumda bitişik eğik yazı ile okumayı öğrenen çocuklarda harfleri karıştırma okuma çalışmalarında zorlanma yapmaktadır.
Bu durum da geçicidir. Sonra gayet güzel bir şekilde akıcı okuyabilmektedirler. Eğer dik okumada sorun olsa idi, Lisede de okuyamazlardı.
7.1.sınıflarda b.eğik yazı ve dik yazı okuma çalışmalarında okuma çalışmalarında öğrenciler harfleri karıştırabilmektedir. Okumayı olumsuz etkilemektedir.
Harf karıştırması normal bir durumdur. Zamanla,pratikle geçer.
8.Meraklı çocuklara evde aileleri tarafından dik harflerle isim vb. yazma çalışmaları yaptırılmıştır. Bu sırada da bazı harfler yanlış yazdırılmış örneğin S harfi ve öğrenilen bir yanlışı düzeltmek yeni bir şeyler öğretmekten daha zor olmaktadır.
Bu, yanlış veli tutumudur.
9.İlerleyen sınıflarda dite çalışması klasik tarzı sınavlarda öğrenci yazıları okunamamakta çirkin okunaksız yazılar ortaya çıkmaktadır.
Bu tamamen kişinin yazı yeteneği ile ilgili bir durumdur.
10.Öğretmenler tahtada el kaldırmadan yazma ve geri dönüşler öğretmenleri yormakta ,zaman kaybı olmaktadır .
Ne kadar yazı yazıyoruz ki yorulacağız.
11.Sınıf öğretmenlerine ısrarla bitişik eğik yazı ile yazdırın denmekte ama branş öğretmenleri buna dikkat etmemekte bu durumda sınıf öğretmenlerinin gayretini boşa çıkarmakta ve sınıf öğretmenlerinin emeklerini boşa çıkarmaktadır.
Bu tür yanlış tutumlar maalesef ki el yazısına köstek oluyor. Bu tür öğretmenler bakanlığa şikayet edilmeli.
12.Kimi harflerin bitişme yerlerini yapamayan öğrenciler kelimeleri yazmakta zorlanmakta ortaya okunamayan kelimeler çıkmaktadır.Örneğin şiir şiir kelimesi şür şeklinde okunabilmektedir.
Pratik pratik pratik. Göz aşinalığı..
13.En kötüsü de çocuklar kendi yazılarını karışıklıktan dolayı okuyamama sorunuyla karşılaşabilmektedir.
Yazısı kötü olanın ki okunmaz. Dik yazıda da aynı şekildedir.
14.Günlük yaşamda görsel ,basılı kitap,dergi vb.dik yazı ile yazılmaktadır günlük yaşamda bitişik eğik yazı kullanımı çok az olmaktadır.
Kullanımına gerek de yoktur.
15. Bir çok aile bitişik eğik yazıyı bilmediğinden çocuklarına yardım edelim derken yanlış yazımlar öğretebilmektedir.
Onun için anne baba okulları açılablir.
16.İlerleyen sınıflarda öğrenciler dik yazıya merak sarıp yazmaya çalışmakta bitişik eğik yazı bozulduğu gibi dik yazıyı da iyi yazamadığından ortaya eğri büğrü daha çirkin yazılar çıkabilmektedir.
Yazı bir yetenek işidir. Herkes güzel yazı yazamaz.
17.Sınıf öğretmenleri için zaman kaybı stres harfin nasıl yazılacağını öğretme yönünde çok fazla uğraşmalarına neden olmaktadır. Örneğin K,S, Z harflerinin yazılışı için çok fazla uğraş vermektedirler.
Öğretmenlik kolay değil
18.Kısaca harf grupları kalmalı ama dik yazı biçiminde öğretilmeli dik yazıyı yazması ve okuması daha kolay olmaktadır okul öncesi çocuklar dairesel hareketlerden daha fazla dik çizgiler kullanmaktadır. Bu durumda dik yazı yazmayı daha kolay öğrenebilirler.
Üst sınıflarda Dik çizgi çizilir ancak hangi öğrenci cetvel gibi dik çizebilir. 1. Sınıf çocuğuna üçgen yaptırmayı denediniz mi ya da kare. Çizgileri eğik büyük, köşeleri de oval olur. Deneyin lütfen. Düz çizgi çizmek eğikten daha zor ve streslidir.
19.Dik yazı ile yazılırsa harf gruplarında ilk grup harflerine P,Ç,K gibi harfler önce verilerek günlük yaşamda kullanılan daha fazla kelimeler oluşturulabilir. Örneğin iç, aç vb.gibi
Olabilir.
BİTİŞİK EĞİK YAZI SİSTEMİNİN OLUMLU TARAFLARI
1.Bitişik eğik yazı sanatsal özelliği fazla olan ,göze hoş gözüken (güzel yazıldığında)el becerisini geliştiren hayal gücünü arttıran bir yazıdır.
Doğru.
2.İlkokulda nasıl yazıldığı öğretilmeli ama bütün derslerde kullanılmamalı. Güzel yazı dersi adı altında değil de yazı yazma teknikleri gibi bir ders adında verilmeli öğrenci de sadece bu derste güzel yazı yazılır fikri oluşturmaması için .
Katılmıyorum.
3. El yazısı karakteristik bir yazıdır, kişiye özgüdür. Birbirine benzemez.
4. Motor becelerileri,duyuşsal,zihinsel becerileri daha öne çıkarır.
5. Düz yazıya göre çok daha hızldır. Hızlı not almayı kolaylaştırır.
6. Hızlı yazıldığı için zamandan tasarruf sağlar.
7.Noktalama işaretlerinin farkındalığında,kullanımının artırılmasında daha etkindir. Zira el yazısı içinde noktalamalar daha fark edilir.
8. Dik temel yazıda hem harfler, hem de sözcükler arasındaki boşluklar kelimelerin bütünsel algılanışını zorlaştırırken bitişik yazıda sözcük bütün olarak kolayca algılanır. Böylece heceleme engellenerek akıcı okuma gerçekleşir.