Yapay zeka iyice gerçekleştiğinde ilk işsiz kalacaklar avukatlar
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.
1) 90'lı yılların başında bilgisayar kurslarında görev yapıyordum.
O yıllarda, bilgisayar, daktilo, muhasebe olmak üzere üç meslek dalında kurslar mevcuttu.
Bizlere en çok sorulan "hangi kursa gitmeliyim?" sorusu olurdu.
O yıllarda Eta, Link gibi muhasebe programları yaygın olarak kullanılmaya başlandığı için muhasebe işlemlerinin artık bilgisayar ile yapılacağını muhasebecilere ihtiyacın azalacağını söylerdim.
Benzer şekilde daktilonun yerini, bilgisayarın alacağını F klavye öğrenmenin faydasız olduğunu söylerdim.
(O yıllarda yazım editörlerinde F klavye seçeneği yoktu. Türkçe Q denilen hilkat garibesi klavyeler bile yeni yeni kullanılmaya başlanmıştı. Q klavyelerde türkçe karakterler yazmak için özel tuş kombinasyanlarını kullanırdık.)
Muhataplarımı bilgisayar kurslarına yönlendirirdim.
Aradan bir kaç yıl geçti, gazeteler, link, eta gibi
muhasebe programlarını kullanmasını bilen MUHASEBECİLER aranıyor ilanları ile dolmaya başlandı.Yeni vergilerin konması, yazar kasa mecburiyetinin getirilmesi gibi bir çok uygulamanın hayata geçmesi muhasebe işlemlerini o kadar karmaşık hale getirmişti ki muhasebe programlarını kullanabilmek için muhasebe bilmek zorunlu hale gelmişti.
Benzer şekilde tezlerin bilgisayar ortamında hazırlanması zorunluluğunun getirilmesi, tez yazım sektörünü ortaya çıkardı ve
F klavye kullanabilen bilgisayar kullanıcılarına ihtiyacı ortaya çıkardı.Teknolojik gelişmeler, çoğunlukla meslekleri ortadan kaldırmıyor, şekil değiştirerek varlıklarını devam ettirmesini sağlıyor. 2) Yapay zeka hakkında pek fazla bilgim yok.
Bununla birlikte Alev Alatlı'nın şu cümlesini çok beğenirim :
- Saçaklı mantık, Batılı mantığın bittiği yerde başlıyor. İlerki yazılarda göreceğimiz gibi, “akıllı bilgisayarlar” ancak ve ancak fuzzy ile mümkün.
Bilgisayarlar icat edildiğinden beri ikili sistemle çalışan İLKEL aletlerdir.İkili sistemde, AYNI ANDA TEK DOĞRU mantığı vardır.
Bu İLKEL mantık sistemi ile bir bilgisayarın / yapay zekanın avukatın yerini alması mümkün değildir.
Günümüzde avukatlık mesleği
sistemin açıklarını bulma / sistemin açıklarından yararlanma yönünde gelişmektedir.
Bilgisayarlar mevcut olan veriler üzerinden işlem yapar, günümüzdeki bilgisayarların bir şeyin eksik olduğunu / eksik yönünü tesbit edebilmesi mümkün değildir.
Bu nedenle avukatlık mesleğini TÜM YÖNLERİYLE icra edebilecek bir yapay zekanın mümkün olmadığına inanıyorum.