Ben de bu hafta ve önümüzdeki hafta sesli harfler ve çizgi çalışmaları yaparım diye düşündüm. Çünkü 2 haftadır gelmeyip haftaya gelecek öğrencilerim var. Ancak bu yöntemde normal sıralamada gitmeyip hocamın dediği şekilde mi öğretiyoruz? Yani elakin değil de ba,sa,ra heceleriyle mi gidiyoruz?
Sizlere farklı bir okuma yazma yöntemi olan BA yöntemini anlatacağım:
1-ilk önce sekiz(
tane sesli harfi öğrencilere öğretiyoruz.(a,e,ı,i,o,ö,u,ü).
2- Daha sonra 25 gün gibi kısa bir sürede okuma yazmayı öğreniyorlar.,
3-Ses temelli yöntemde öğrecilerde,velilerde ve öğretmenlerde bir süre sonra büyük bir sıkıntı,panik,endişe oluşturabiliyor.bu durum öğrencinin okuma yazma sürecini daha da olumsuz etkileyebiliyor.öğretmen,öğrenci velide bıkkınlığa,bunalıma hatta aile içi çatışmalara yol açabiliyor.çocuk özgüvenini kaybedebiliyor.
4-Bu yöntem kesinlikle hece yöntemi değildir.Hece yöntemi olsaydı ba dan sonra bı,bi,bu,bü,bo,bö diye veya ab,ıb,ib,ub,üb..diye devam ederdi .biz bunu yapmıyoruz.sekiz sesli harfi öğrendiken sonra sadece anlam kurabilecekleri ba hecesini okuma yazmayı öğrenecekler.bı,bi,..yok.
5-BA okuma yazma tekniği "a" sesli harfinin sessiz harfle birlikte oluşturduğu hece yöntemidir. Bu yöntemde yazıdan çok okumaya önem verilir. Düz yazı kullanılır. Büyük harfler, noktalama işaretlerine öncelikli yer verilmez. Ancak son derslerde öğretilir 25.dersten sonra. çocuğa önce sesli harfler verilir. Sesli harfler kavratıldıktan sonra sırasıyla heceler verilir. Sesli harfler önce yalnız başına verilmez. Sessiz harfler “a” sesi ile birlikte hece olarak verilir, yalnızca “d” sesi “ı” sesi ile verilir. Sessiz harfler sırasıyla ba, sa, ra, ma, ka, ça, ta, na, ya, ha, pa, şa, za, la, va, dı, ca, fa, ga, ja, ğa, şeklinde verilir. İlk sıradaki hece öğrenilmeden diğer heceye geçilmez. Bu heceleri verirken dört tane (bak, gel, al, ver) emir kipleri de verilir. Çünkü emir kipleri, cümlenin anlamlaştırılmasını sağlar. “ba” hecesinden sonra “bak” emir kipi verilir. (isa bak, baba bak). “ra” hecesinden sonra “gel” emir kipi verilir (baba gel, isa gel). “ma” hecesinden sonra “al” emir kipi verilir (para ver, maşa ver). Ba, sa, ra, ma, ka, ça, ta, na, ya, ha, pa, şa, za,la, va,dı, ca, fa, ga, ja, ğa heceleri kavratıldıktan sonra bu hecelere bağlı kalınarak sırasıyla sessiz harfler verilir. Sırasıyla r, k, ç, t, s, h, ş, y, z, m, d, l, b, n, v, p, j, c, f, c, f, g, ğ sesleri hecelere bağlanır. Artık sesler verildiği için diğer ünlü harfler ve heceler birleştirilir. Bireyin öğrenmekte zorlandığı ses ve hecelere tekrar yaptırılır. Sesler öğrenildikten sonra kelime, cümle ve metin çalışması yapılır”
6-Kesinlikle harfin adını söylemiyoruz.Çocuğun kafasını karıştırmayın.Sadece öğretmen ne verdiyde onun tekrarını yapıyoruz.Aksi takdirde verilen emeklerin boşuna gitmesine sebep olursunuz.
7-İlk derslerde okuma ağırlıklı olacaktır.yazma işini ileri ki dersler de daha çok yapacağız.
6-Bizim amacımız yarış yapmak değil,çok kısa sürede öğretmeni,çocuğu ve veliyi keyif alarak, bıktırmadan,yorulmadan eğlenerek okuma yazma sürecini tamamlamak.Bunun için bu yöntemi uyguluyoruz.