Hocam çok teşekkür ederim. Çoğunluk sesleri biliyor hocam da hecelerde en büyük sıkıntımız.Sallayan çok okurken.L biliyor a biliyor.La diyemiyor mesela.kale yazacak mesela kl yazan var.akle yazan var.Ben her gün bir ders saati dikte yapıyorum.Mesela Ela yazıcaz.Kaç kerede söylüyoruz diye el çarpıyoruz.ilk önce ne duydun onu yaz diyorum.Sonra ne duyuyorsun diye tekrarlıyorum.Hatta geçen gün yazamayan çok olunca 2 saat dikte yaptım.Yazanlar getiriyor.Bakıyorum.Yazamayan olunca tahtaya yazıyorum.Birlestirmeyi gösteriyorum.Onlar da defterine yazıyor.Ama yazamayanların yanına gidip tek tek göstermek daha etkili olur.Onu da deneyeceğim.Benim velilerim çok ilgisiz.Okulun olduğu bölge çok sıkıntılı ve davranış problemleri çok var.Çok istiyorum tek tek yanıma alayım ilgileneyim diye ama vakit yetmiyor.
Ben sizi anlıyorum hocam. Böyle bir sınıfım olmuştu vaktinde. Maalesef size çok iş düşüyor ve doğru yoldasınız. Çocuklarınız harfleri ayırt ediyor, seslendirebiliyorsa okuma yazmaya geçmeleri için bir sıkıntı yok demektir. Ama ben mesela sizden önce geçebilirim. Çünkü Velilerim çok ilgili, siz belki nisan gibi geçersiniz.
Yönteme gelince. Bu yöntemin adı “ses temelli” dolayısıyla bizim çocuklara sesleri hissettirmemiz gerekiyor. Sizin gibi kalabalık ve ilgisiz veliler için bulunmaz bir nimet aslında. Bu yöntemde heceler geri plandadır. Biz seslere göre dikte yaptırırız. Okumaya geçtikten sonra hecelere ayrıştırırız. Ayrıca sesli harflerin unutulması çok klasiktir. İnanın var ya 20 yıllık öğretmenlerin sınıfında bile kale yerine “kl” yazan en az bir öğrenci vardır. Zamanla deneyimleyerek artı yaş ilerledikçe kavrarlar. Yaş çok önemli ilkokul için. Birkaç ayda çok şey değişir. Acayip büyüdüklerini görürsünüz.
Yapamayanların yanında özel dikte şart hocam. Göreceksiniz zamanla hem çocuk hem siz kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.