okumayı hızlandırmak için ne yapılacak
Güzel bir hafta sonu dileklerimle arkadaşlar.
Sayın hocam birinci sınıfın tüm amacını siz bir cümleyle sormuşsunuz. Buraya şimdiye kadar yazılanların hepsi sorunuzun cevabı.
Bizim bu konuda yaptığımız çalışmalar şunlar:
1-İlk ders hayat bilgisi yapıyoruz. Aynı zaman da çalışma kitabını da işliyoruz. Çünkü Türkçe okuma anlama metinlerimiz işlediğimiz hayat bilgisi kazanımını destekleyecek şekilde oluyor.
2- 2. ders bir gün önce verdiğimiz ödevi sırayla ve takip etme alışkanlığını pekiştirmek için okutuyoruz. Okuyanlar parmakla takip etmeden okurlar.
3- 3. ders sesli hikaye okuma çalışması yapıyoruz. 30 dakika sonunda beslenme yapıyoruz.
Sınıfta en az 1 dersi sesli okutma şeklinde işlemek çok yararlı. Eve verilen ödevlerin bir bütünlük içinde olması da bu süreçte etkili oluyor. Aynı metni 4-5 kere okumak kelimelere karşı aşinalığı artırdığı için heceleme yok oluyor.
Mart ayının başından beri bu şekilde çalışıyoruz. Çok şükür sınıfımızda 11 kelime ile okumaya başlayan çocuklar bile 20 kelime civarındalar.
Bu sene hazirana kadar en düşük okuyanlar 35, Sınıfın büyük çoğunluğu 45-60 arası olsa gayet güzel olur.
Bu okuma hızlarına bu kadar bakmışken bir kaç cümle yazmadan geçemeyeceğim. Sesli yapılan tüm okumaların en üst seviyesi 240-300 kelime aralığıdır. Bu rakamları sesli okumada aşan olmaz. Çünkü kelimeleri ifade etmeye zaman gittiği için bu böyle.
Hızlı okuma cd leri satın almıştım yıllar önce..Hatta dakikada 1000 kelimenin üzerinde okuaynlardan bahseden kitaplar falan var. Bütün bu ileri okumalar gözle yapılan okuma. Dudak kıpırdaması zamanı yok ediyor.
Son söz:
Hecelemeden okusunlar ve okuduğunu anlasınlar. Türkçe kazanımlarının tüm hedefi budur.
Herşeyin çok daha güzel olduğu yarınlar diliyorum.
iyi paylaşımlar.