2.Dönemin başından beri toplama yaptırıyorum tam oturduğunu söyleyemeyeceğim.Kaldı ki en basit şekilde yapıyorlar.Ama olmayınca olmuyor
Biz de ikinci dönemin başından beri işlem olarak toplama yapıyoruz. Ama işlem kısmına geçmeden önce uzun bir zaman oyunlar oynadık. Akvaryum resimlerine kraker balıklar koyarak toplama yaptık, strafordan bir pastaya gerçek mumlar dikerek toplama yaptık, zarlarla, dominolarla, onluk kartlarla toplama yaptık. Şimdi işlemi yapamayan üç öğrencim de dahil toplamanın ne işe yaradığını biliyor. Üçü dışında büyük kısmı parmak ya da başka birşey kullanmadan diğerleri de makarnaları kullanarak hızlı ve doğru şekilde işlemleri yapıyorlar. Başlangıçta oynadığımız sayısız oyun sayesinde üzerine sayma işini de hiç zorlanmadan öğrendiler. İşlem yapamayan üç kızım da son bir haftadır sayı kadar nokta çizerek toplama yapabilmeye başladı. Programdaki kazanımlarımız sadece 20 içinde toplama işlemlerini içeriyor bu nedenle ben daha büyük sayılarla işlem yaptırmadım. Bu, ikinci sınıfın kazanımı şimdilik beni ilgilendirmiyor.
Toplama devam ederken şimdi de çıkarma oyunlarına başladık. Burada da paylaştığım çürük dişler oyununu iki gün sadece resim üzerinde ve çıkarma işleminin adından hiç bahsetmeden oynadık. Bugün "dişler çürüdüğünde geriye kalanı bulmak için toplama yapabilir miyiz, yoksa başka birşey mi yapmamız gerek?" Diye sorduğumda "çürükleri çıkartırız" cevabı kendiliğinden geldi. Sonrasında işlemin ismini ve işaretini göstererek yine çürük dişlerle ama bu kez işlemleri de yazarak çıkarma yapmaya başladık. Hepsi diş doktoru oldu ve zavallı Neşe'yi çürük dişlerinden büyük bir keyifle kurtardı. Acelem yok. Şimdi uzun zaman nesnelerle ve somut olarak eksilterek çıkarma yapacağız. Bütün işlemlerimiz problem şeklinde olacak. Sonraki adımımız ödevmatik olacak. O aşamaya geldiğimizde zaten iş çözülmüş olacak. Bir de toplamada da uyguladığım şekilde adım adım sayıları büyüteceğiz. Önce 1, sonraki gün 2, sonraki gün 3 çıkararak bu şekilde adım adım gideceğiz. Bu aşamada amacımız çocukların işlem yapmasından çok işlemin ne işe yaradığını kavraması olmalı. Bütün bir matematiğin temelini attığımızı hiç unutmamamız gerekiyor bence.
Verilmeyen sayılar konusunda perter65 öğretmenimize katılıyorum. Toplamada bu kazanımı sayıları ona tamamlama şeklinde verdim üzerinde çok durmadım. Çıkarmada da önemsemeyeceğim. Zaten sayıların birbiriyle ilişkisini kavradıkları anda bizim öğretmemize gerek kalmadan bu işi kolayca yapacaklardır. Çocukların aklını bulandırmaya gerek yok.
Bizim sınıfça en sevdiğimiz ders matematik. Elimde çalışma kağıtlarını gördükleri anda sevinçle bağırmaya başlıyorlar
Bazen matematiği öğleden sonraya bıraktığımda başımın etini yiyorlar. Teneffüslerde bile zarlarla toplama işlemi yapıyorlar. Bu da benim için en büyük kazanımdır.
Hepinize huzurlu ve keyifli bir akşam dilerim