[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] hocam L sesini çıkarırken mutlaka dillerini dişlerinin arasına alıp söylesinler. hatta herkesin dili görünecek deyin. hepsi dilini gösterirken o ses doğru bir şekilde çıkacaktır. yani dil dişlerin gerisinde kalmasın
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] hocam ben yıllardır böyle öğretiyorum.Bana dil çıkartarak söylemelerini istiyorum. Dil dişlerin gerisinde kalınca farklı sesler çıkıyor. e tabi ilerlyen zamanlarda okuma serileştiğinde dil çıkartarak söylemiyorlar ama ilk başta böyle yapmakta fayda var. ilerde n sesinde de dişlerini kapatarak söylemelerini bekleyecem dil içerde olacak tabi.çünkü l sesi ile n sesi biraz karışır genelde. benim formülüm budur
Öğretmenim yanlışınız var gibi geliyor bana...
( N) : Burun sesidir. Dilin ucu ile tam engellenen bir konsondur. Dilin sivri ucu “T, D” seslerinde olduğu gibi hafifçe üst diş etlerini bastırır. Dilin yanları üst azı dişleri ve damağın kenarı ile temas haldedir. Dilin bu durumu sesin ağız yolundan dışarı çıkmasına engel olur.
“N” sesinin telaffuzu Çoğu kez “T-D” sessizleri ile karıştırılır. Bunun sebebi bu sessizlerin çıkış şekillerinin yakınlığıdır. Buna engel olmak için “N” sesinin telaffuzunda burun titreşiminin, çocuğa fark ettirilmesi yeterlidir. Ses genizden çıkıyorsa çocukların başlarını öne doğru eğdirmek gereklidir.
( L) Hançere sesidir. Dilin ucu ile merkezden engellenir. Dil ucu üst dişlere temas eder, dil önü sert damağa kalkar. Nefes dilin kenarlarından yanlara doğru çıkmış olur. Ağzın durumu bu sesten önce veya sonra gelene bağlıdır. “L” sesi ‘la la’ hecelerinin tekrarı ile geliştirilir.