Hakkınızda hayırlısı olsun hocam.
Birşey danışmak istiyorum size zümrelerim.
Küçük kaydolan bi kızım var.elatgrubunda fena değildi ama 2. Grupla beraber sesleri karıştırmaya başladı.n sesinden sonrası yok.y sesindeyiz.bu hafta bildiği elat seslerini bile karıştırır oldu.sürekli duvardaki ses afişlerine bakıyor ama onda bile yanlış sesi yazıp geliyor.dikte yok okuma yok.ben sesleri bastırarak söyleyince bile alakasız şeyler yazıyor.açık hece okuyabiliyor ben sesleri söyleyince.kızım n sonra a diyeceksin deyince na diyor. Ama yardım etmesem na yı le bile okuyabilir.
Sayıları da hala bilmiyor.ezbere 10'a kadar sayıyor ama 4 yaz deyince yazamıyor.renkleri karıştırıyor.
Sizce bu çocukta öğrenme güçlüğü var mıdır?
Merhaba öğretmenim. Kişisel olarak "öğrenme güçlüğü" "hiperaktivite" vb. teşhisler konusunda fazlasıyla hassasım. Çünkü çocuğun akademik ve sosyal tüm davranış biçimlerinin ardında, aslında o yaşa kadar karşılaştığı uyaranlar, hatta daha doğrusu aile yapısı belirleyici oluyor.
Ne yazık ki birçok çocuğun hiçbir fizyolojik sorunu yokken bu ve benzeri teşhislerle "ritalin" "concerta" vb. yan etkisi yararından büyük ilaçlara başlıyorlar.
Elbette öğrencilerde böylesi rahatsızlıklar olabilir ama doktorların ve psikiyatristlerin kolayca bu teşhisi koymalarına da kızıyorum aslında.
"Sorunlu çocuk yoktur, sorunlu aile vardır!" diye düşünüyorum çünkü
Sorunuzu görünce bu konuda içimi dökmeye yer bulmuş oldum ben de. Bunun için kusura bakmayın öğretmenim.
Öğrencinizin akademik probleminin ardında birçok değişken bulunabilir. Hazırbulunuşluğu yeterli olmayabilir. Baskı hissettiği için aşırı kaygının yol açtığı stres nedeniyle öğrenemiyor olabilir. Ailenin yetersiz ya da olumsuz desteği olabilir. Bence öğrenme güçlüğü seçeneğini en sona bırakmakta yarar var. Çünkü birinci sınıfın değişken sayısı çok fazla. Ama elbette bu süreçte çocukla yaptığınız bireysel çalışmaları, çocuğun çalışma sayfalarını ve velisiyle yaptığınız görüşmeleri belgelemeyi unutmayın. Süreçte gereksinim duyabilirsiniz.