okuduğunu anlama metinlerindeki sorulara hep tek kelimelik cevap yazıyorlar öğrencilerim.
Cümleyi ve nasıl cümle kurulduğunu anlattım. Soruları nasıl tamamlayacaklarını örnek vererek gösteriyorum ama hala aynı şeyi yapıyorlar. Sonra da tek kelimelik cevap yazıp sonuna nokta koyuyorlar. nokta koymak cümle yazmak demek onlar için.
örnek olarak:
hikayenin kahramanı kimdir
keloğlan.
hocam bu sorunu aşmak için şöyle bir etkinlik yapıyorum.
Metinle ilgili soruya kısa cevap vereceklerini bildiğim için bir öğrenciyi dışarıya çıkarıyorum. sonra sınıfa soruyu soruyorum.
Keloğlana kim yardım ediyor?
tabi çocuklar kestirme cevapla hemen "annesi" diyorlar.
"peki bu verdiğiniz cevabı sınıfa girecek olan arkadaşınıza aynen söyleyelim bakalım ne anlayacak?" diyerek dışarıdaki çocuğu sınıfa çağırıyorum.
çocuğa bakarak sınıfın söylediğini aynen ona söylüyorum. tabi haliyle çocuk öylece bakıyor. tekrar dışarıya gönderiyorum çocuğu.
" gördünüz mü? verdiğiniz cevapta bir şeyler eksik. arkadaşınız hiç bişey anlamadı. bu cevabı daha anlaşılır bir halde söylemeniz gerekiyor" diyerek güzel bir cümle oluşturmaları için yönlendiriyorum.
mutlaka " masalda keloğlana annesi yardım ediyor" gibi düzgün ve uzun cevaplar çıkıyor. anlaşılır bir cümle oluşturduklarında çocuğu tekrar sınıfa çağırarak cevabı aynen ona söylüyorum.
" masalda keloğlana annesi yardım ediyor".
"oğlum bu söylediğimden ne anladın?" dediğimde bu kez çocuk bişeyler anlatabiliyor. böyle cevapları söylemeleri için bu etkinlik çok zaman alsa da gayet verimli oluyor. ve neden anlaşılır bir cümle kurarak cevap vermeleri gerektiğini fark ediyorlar.
ve hep " cevap verirken sanki dışarıdan yeni gelen birine anlatıyormuş gibi düşünerek anlaşılır bir şekilde cümle oluşturun." diyorum.