1. sınıf acemisi olarak benim de tecrübeli arkadaşlarıma sorularım olacak
1. bir harf için ortalama kaç gün ayırıyorsunuz?
2. kılavuz çizgili defterin çizgi aralıkları çok dar değil mi? Çocuklar harfleri minicik yazmak zorundalar ve bu da zor oluyor. çizgi aralıkları daha geniş olan defterler yok mu?
3. bir harrfin, mesela e'nin kavratılma sürecini (basamaklarını) kısaca yazar mısınız?
peşinen teşekkürler...
Kendimi tecrübeli görmesem de sorularınıza kendimce cevap vereyim.
1.Ses öğretimi sese göre değişir.Örneğin ilk 2 grup sesler daha uzun bir süreçte verilir.Diğer gruplarda seslerin veriliş süresi 2 3 gün bile olabilir.Öğrencilerin durumuna göre de değişir tabi.
2.Klavuz çizgili deftere geçmeden önce biraz daha geniş aralıklı çalışma kağıtları üzerinde çalıştırılabilir.Çok büyük aralıklarda da fazla çalışmanızı önermem çünkü satır arasına sığdırmakta zorlanıyorlar.
3.Harfin veriliş süreci ise benim uygulamamda şu şekilde:
Önce sesi tanıma ve hissetme var.Bunun için şarkılar dramalar tekerlemeler vs. kullanılır.Şimdi birçok setin hazırladığı cdlerde bu güzel bir şekilde yapılmış.Sonra sesin geçtiği kelimeler buldurun .Öğrencilerden örnek alın.Kelimede sesi çok vurgulayın.Görsellerde sesin olup olmadığını buldurun.Sonra sesin yazımına geçilebilir.
Sesin yazımında tahtada projeksiyonda defalarca kurala uyarak nasıl yazılacağını gösterin havada parmakla sırada kumda yazdırın mümkünse sonra üzerinde gidecekleri bir çalışmada sesi yazdırın .Yazarken içinden tekrar etsinler.En son deftere yazım var.Daha sonra heceler kelimeler cümleler oluşturuyoruz.Umarım yardımcı olabilmişimdir.