benim anlamadığım birşey var acık hecelerde cok takılmayın ilerde olur deniliyor ama la yı okumayan bir cocuk lale yi nasıl okuyacak ben stresten ölcem sanırım bugun lat ı vermeye calısıtım la bılmeyn bı cocuk nasıl lat dıcek anlamadım gıttı. gunum stres ve ağlamakla geciyor bu yıl nasıl gecıcek bılmıyorum okuyan cocuklarımdan cogu dıkte yapamıyor bu normalmıdır sızce?
Öğretmenim;
Birleştirme mantığı için çalışılan sesler beyaz karton v.b kağıtlara büyükçe yazılıp; yan yana getirilip, ses tonu da görsele uygun kullanılmak süretiyle hece oluşumu kavratılabilir.
Başka bir yol; tahtaya yazılan bir ses birkaç kez seri bir şekilde okutulurken, aniden yanına eklenen (burada sesiniz ve elinizde ne varsa-tebeşir ve ya kalem aktif olmalı) başka bir sesin de eklenenrek okuma sürecini anlık olarak tamamlanmasını isteyin.
Örneğin a ve t sesleri ile ''at'' hedefliyoruz:
a a a aaaat (burada ses ögesi iyi kullanılırsa, seri olarak okunan a'dan sonra gelen sessiz uzatılmadan doğal olarak bu kadarcık söylenebileceğinden; görseli ve söylenişi takip eden çocuk zihninde onu bizzat yaşamış olur, yani kavramış olur. Daha sonra normal şekliyle at at at biçiminde örnek okuma ve yazma çalışmaları ile birkaç satır yazdırma ile devam edilmeli.
Açık heceye ulaşmak için de at-a at-a at-a biçiminde yazma ve parçalı seslendirme yapılıp;
Giderayak hızlanan bir ses tonu ile at-a ata 'ya dönüşür (burada söylenişe dikkat çekilebilir) birlikte nasıl söyleriz? birlikte söylense nasıl söylenir? sorularıyla ilk etapta kavramış olan olan öğrencilerin sınıfa örnek teşkil etmeleri sağlanabilir.
ata ata ata şeklinde oluşan kelimenin ilk söylenişini-okunuşunu öğretmen de yapabilir.
ata kelimesinin okunma ve birkaç satır yazma faaliyetinden sonra;
Aşağıdaki yollardan biri veya birkaçı ile açık heceye ulaşılabilir:
*Kelimemiz tahtaya yazılır
örnek: ata birkaç kez (normal) okutulur, ata ata ata şeklinde,
Daha sonra kelime (parçalı okuma biçiminde yapılıp) okunması yapılıp; kaç parçadan(heceden) oluştuğu sezdirilmeye çalışılır (uzatmalı ses kullanılarak aaa--taaa şeklinde)
Bu sezdirme işine isim de takabilirsiniz, şöyle;
-yavaş söyleyelim (muhtemelen aaaa-taaaa diyeceklerdir) tek seferde söyleyelim (ata diyeceklerdir) gibi
Önemli nokta: üzerinde çalışılmış, kavrama faaliyeti tamamlanmış kelimelerin tekrar hecelenerek okunmasına gerek yoktur. Çünkü bu kelimeler cümlede kullanılmaya hazır ürünlerdir. Tekrar çalışmaları da cümle-metin çalışmaları içinde zaten yapılacaktır.
Bu arada açık heceye ulaşmanın bir diğer yolu:
*Kelimenin karton v.b kağıtlara büyükçe yazılıp, (ele, ala, ete, ata: e-le a-la e-te a-ta) biçiminde kesilip lego birleştirme, ayrıştırma mantığı ile de rahatlıkla kavratılabilir.
*Başka bir seçenek; tahtada renkli yazılıp görselleştirilebilir. (ata gibi)
*Bir diğer yol; tahtaya büyükçe yazılıp ilk seslinin üzeri kapatılabilir. (...ta gibi)
*Son bir seçenek; ses ögesi ile heceler sezdirilebilir.(aaa--taaa gibi)
*Sonraki çalışmalarda
-ta nerden geldi? (ata'dan)
-la nerden geldi? (Ela'dan)
-la başka nerde bulunur? (lale'de)
-Talat'ta da -ta var mı acaba? (varrr) v.b ipucları, hatırlatmalarla kavrama ve hatırlama kolaylaştırılabilir. (özellikle, kelime, cümle çalışmalarında unutulan heceleri yeniden hatırlatır)
Ayrıca gerektiği kadar dikte çalışmasını da unutmamak gerekir.