Hayırlı günler dilerim.
Kendimi Tanıyorum programının facebook sayfasında
İLETİŞİM ENGELLERİ bölümü ile ilgili paylaşımlarımı faydalı olması umuduyla aşağıya ekliyorum.
Hayırlı günler dilerim.
İLETİŞİM ENGELLERİ bölümünde kredi ekstresi ile başlayıp, kısır döngüye giren iletişim uygulaması ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
1) Konuşmalara klasik girişler yapmaktan hoşlanmıyorum.
İletişim uygulaması örneğimizde konuşmaya "bugün kredi kartı ekstresi geldi" anlamında klasik bir başlangıç cümlesi kullanıldı.
Konuşma böyle başlayınca, (eğer muhatabınızı biraz tanıyorsanız) iletişimin nasıl gelişeceğini az çok tahmin edebilirsiniz ve bir kısır döngüye girilebileceğini tahmin edebilirsiniz.2) Bu tür durumlarda, konuyu abartan, muhatabımın kendini suçlu hissedeceği, kabul etmeyeceği bir çözüm önerisi içeren bir cümle ile konuşmaya başlamayı tercih ederim.
Örnek:
- Bu yaz tatile çıkmıyoruz. (Dikkat : çıkamıyoruz değil çıkmıyoruz.)
- Nedenmiş o?
- Bugün Aralık ayı kredi kartı ekstreLERİ geldi.
...
Cümledeki çözüm önerisi kabul edilemez olduğu için, muhatabın konuşmanın devamında alternatif çözüm önerileri getirmesi gerekir ki, bu durum çözüme odaklanmaya vesile olur.
Cümle içerisinde GİZLİ bir suçlama olduğu için muhatap savunma pozisyonunda kalacaktır
Konuşmaya muhatabımızın kabul edemeyeceği bir çözüm önerisi ile başlamak, muhatabımızın ÇIKARIMIZA uygun olmayan çözüm önerilerini reddetme HAKKINI kazanmamıza vesile olur
3) Bölümde o kadar çok iletişim engeli hatırlatıldı ki, Polat bey haklı olarak mayın tarlası benzetmesi yaptı.
Bu engellere takılmadan iletişim kurmak, bana imkansız gibi gelmeye başladı.
Hatırladığım kadarıyla engelleri ve kendi yöntemlerimi paylaşmak istiyorum.
Önce bir hatırlatma:
Toplum yaşamında
iletişim kuramamak imkansızdır, iletişim engelleri olarak belirlenen ilkeler iletişimi ortadan kaldırmaz, sadece iletişimin şeklini değiştirir.
- Emretme veya yönetme iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Emir cümlelerimi, rica cümlesi ses tonuyla söylerim, muhatabım emrettiğimin farkına varmaz
- Öğüt - Nasihat - fikir vermek iletişim engelidir. (Öğüt - Nasihat - fikir talep edildiğinde verilmelidir.)
Kendi yöntemim : Örnek bir olayı başımdan geçmiş gibi anlatırım, muhatabım öğüt/nasihat/fikir verdiğim duygusuna kapılmaz.
- Ahlak dersi vermek iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Örnek bir olayla, aynı/benzer bir hatayı (etik olmayan davranışı) ben de yapıyorum (etik davranmadığımı biliyorum, sen de etik davranmıyorsun) mesajı vermeye çalışırım.
- Yargılama - eleştirme - suçlama iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Yargılamadan/eleştirmeden/suçlamadan kurulan bir kurulan bir iletişimden ZEVK ALINABİLİR Mİ?
Yargılamalarımı/eleştirilerimi/suçlamalarımı SEN dilini kullanmadan GİZLİ olarak yapmaya çalışıyorum.
- Ad takma - dalga geçmek iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Ad takma vazgeçmeye çalıştığım huylarımdan biridir. Algıya göre değişebilecek, hem iyi hem kötü anlamı olan adlar/sıfatlar takmaya özen gösteriyorum.
Muhatabım kötü anlamda kullandığımı iddia ederek beni suçlarsa, iyi anlamında kullandığım şeklinde savunmamı yapıyorum
- Güven vermek iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Sözlü olarak güven vermeyi tercih etmiyorum ama güven vermek anlamına gelecek davranışlarım oluyor.
- Tehdit etmek iletişim engelidir.Kendi yöntemim : Konuşurken sopamı asla masanın üstüne koymam. Her zaman giysimin iç cebindedir. Dışarıdan bakıldığında giysimdeki şişkinlikten sopa olduğu anlaşılır ama o kadarda olsun artık
- İncelemek - araştırmak için sormak iletişim engelidir. (Soru merak edildiği için sorulmalıdır.)
Kendi yöntemim :
Sofi'nin dünyası isimli kitapta şu şekilde bir paragraf mevcuttur :
***
O (SOKRATES) genellikle konuşmanın başında soru sorardı.
Böylece hiçbir şey bilmiyormuş gibi yapardı.
Konuşma sırasında genellikle karşısındaki kişinin kendi
DÜŞÜNCE BİÇİMİNDEKİ ZAYIFLIKLARI görmesini sağlardı.Sonunda konuştuğu kişinin bir köşeye sıkıştığı ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendine itiraf etmek zorunda kaldığı olurdu.
***
Sokrates'in kullandığı kullandığı metodu kullanmaya çalışıyorum.
4) Programımızda hangi konunun tartışılacağı sorusuna verilen cevaplarda bayanlardan kaynaklanan sorunlar dikkat çekti.
Bu durum şu teorimi desteklemektedir :
Bayanlar, başlı başına bir sorundur. 5) Programımızda labirent örneği verilerek, çözüm için hedef noktadan başlanılması gerektiği hatırlatıldı.
Çözüm için hedef noktadan başlanılması gerektiğine katılıyorum fakat
çözüm önerilerinin her zaman MAKUL olması gerektiği düşüncesine katılmıyorum.Önce MAKUL OLMAYAN çözüm önerileri sunularak, neden olamayacağı üzerinde UZLAŞILMASI, MAKUL öneriler üzerinde UZLAŞMAYI kolaylaştıracaktır.
6)
İletişimin sağlıklı İLERLEYEBİLMESİ için gerektiğinde bazı engellerin konulması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde mayın tarlasında İLERLEMEK mümkün olmayacaktır.
Zaman zaman kullandığım engeli koy, engeli kaldır taktiğini herkese tavsiye ederim.
Örnek -1:
- Beğenmek / tasdik etmek / hak vermek iletişim engelidir.Genellikle spor kıyafetler giyinen bir bayan arkadaş vardı.
Bir gün benim mini olarak tanımladığım, diz üstü bir etek giyinmişti.
Bir kaç gün sonra uygun bir tarzda konuyu açarak, giydiği etek kıyafeti çok BEĞENDİĞİMİ, kendisine çok yakıştığını fakat kıyafetinden (dikkat çektiği için) rahatsızlık hissettiğimi belirttim.
O arkadaşın bir daha diz üztü etek giydiğini görmedim.
Örnek -2:
Bir kişinin YAPTIĞI bir şeyi BEĞENDİĞİMİ ifade ederim. Daha sonra şurası şu şekilde olsaydı daha iyi olurdu, şurası olmasa da olur gibi eleştirilerimi sıralarım
Herkese engelsiz iletişimler dilerim.
***************
Hayırlı günler dilerim.
İLETİŞİM ENGELLERİ bölümü haftanın sorusu :Birisiyle konuşurken, hangi tavırlarla karşılaştığınızda rahatsızlık hissedersiniz.
Soruya cevabımı yazmadan önce mizah amaçlı yazılmış işyeri kurallarından bazılarını paylaşmak istiyorum.
2 - Bu işyerinde hasta olmak mazeret olarak kabul edilemez. Getireceğiniz rapor hastalığınızın kanıtı sayılmaz. ( Doktora kadar gidebilenin işe de gelebeceği varsayılır.)
3 - Patron her türlü ameliyata çok kızar. O, sizi tüm organlarınızla işe almıştır. Ameliyatla alınan her organ için maaşınızdan kesinti yapılır. ( Patron sizi bütün organlarınızla birlikte işe almıştır.)
4 - Birinci derece de dahil tüm akraba ölümleri, izin almak için bahane teşkil etmez. Ölen sizseniz bu geçerli mazerettir. Ancak, iş hukuku açısından bu durumu 15 gün önceden haber vermeniz zorunludur. (Böylece iş aksamaksızın yerinize birisi yetiştirilecektir.)
Birisiyle konuşurken çözüm önerilerimin BASİT BAHANELERLE/MAZERETLERLE kabul edilmemesinden rahatsızlık hissederim.