Matematik Dersine Çalışma- Öneriler

Çevrimdışı tekbaba

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.514
  • 499
  • 1.514
  • 499
17 Mar 2007 20:59:51
MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMA

A) Derste
Derslere mutlaka ön hazırlık yapmış olarak gelmek gerekir. Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan ve eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır.
B) Bireysel Çalışmalarda
Matematik dersindeki konular derste iyi öğrenilmiş olsa bile, düzenli test çözülmezse çok çabuk unutulur. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı ve programlı olmak şarttır. Konu konu ve günü gününe çalışmak zorunludur. Bu çalışmalarda çözülemeyen soruların vakit kaybetmeden doğru çözümleri öğrenilmelidir. Mümkün olduğunca çalışmalar çok sayıda ve farklı tarzda sorular ile zenginleştirilmelidir.
Matematik dersindeki başarısızlığın temeli, kişinin yapması gereken çalışmaları zamanın da ve yeteri kadar yapmamasıdır. Düzenli çalışılıp, gerekli altyapı oluşturulduğunda matematiğin eğlenceli yönü fark edilecektir.

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 17:40:02
Tekbaba Hocam söylediklerinize katılmakla birlikte Matematik dersine karşı olan olumsuz tutumun ve başarısızlık nedeninin sebeplerinden biri olarak her öğrenciden,tek bir yöntem kullanarak, aynı başarıyı beklemek olduğunu düşünüyorum.

Çoklu zeka kuramına göre,madem ki her öğrencinin baskın olduğu farklı zeka alanları var,o zaman bizlerin çalışmalarınız da bu zeka alanlarını gözeterek sürdürülmesi taraftarayım.

İşte ,matemetik dersinde çoklu zekanın gözönüne alınarak nasıl çalışmalar yapılacağına dair bir örnek :



Matematik Dersi ve Çoklu Zeka Kuramı
Sınıf ortamında kullanılan ve kullanılabilecek birçok yöntem vardır. Önemli olan konuya uygun olan ve öğrencinin aktif olarak katılabileceği yöntemleri seçmektir. Böylece sınıfta motivasyon ve disiplin sorunu kalmayacak ve daha kalıcı öğrenmeler sağlanabilecektir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında çoklu zeka kuramına göre öğretim yapmak özellikle matematik dersinde öğrencileri rahatlatıcı olacaktır ve kendilerini iyi hisseden öğrenciler daha iyi öğreneceklerdir (Wahl, 1999:1).

Çoklu Zeka Kuramına göre zeka alanları ve matematik derslerinde kullanılmasına ilişkin öneriler şöyle özetlenebilir:
 
DİLSEL/SÖZEL ZEKA:

 Dil zekası iletişim aracı olarak dili etkili kullanma kapasitesini ifade etmektedir (Demirel, 1999: 191) . İçerdiği yetenekler; sözel/yazma yeteneği, ikna etme yeteneği, açıklama, öğretme ve öğrenme, mizah, hafıza ve hatırlama biçiminde ortaya çıkmaktadır.
       Matematik dersinin dilsel/sözel zeka ile çeşitlenmesi bu zeka alanının matematik yönergesi üzerine doğal bir etkisi vardır. Wahl'ın (1999:2)belirttiği gibi  1998 "Okul Matematiği İçin Müfredat ve Standartlar"ında hala matematik-dil bağıntısının önemi vurgulanmaktadır.

Örneğin;
 Çocuklar şunları yapabilmelidir:

•   Matematik düşüncelerini ve durumlarını ifade edebilme, açığa kavuşturma

•  Matematiği canlandırma , tartışma, okuma, yazma ve dinlenin matematiköğrenmenin ve kullanmanın önemli parçaları olduğunu anlama

•  Sözlü, yazılı ... metodlar kullanarak durumları örneklendirme. 
     
•  Matematik fikirleri yorumlamak ve değerlendirmek için okuma, dinlemeve  gözleme /görme yeteneklerini kullanma.
 Öğretmenin derslerinde  kullanması için öneriler şunlar olabilir:

•  Öğrenciler bir yapıyı öğrendikten sonra onlara yapının genelleştirilmesi için sorular sorun.

Örneğin; Şimdi bulduğun bu yapıyı en az iki cümle kullanarak anlatmaya çalış. Bu yapıyı herhangi bir sayı vermeden anlat. Haydi anlatırken sana yardımcı olacak birkaç terim yazalım tahtaya. " ardışık üç sayı", ".....karesi", ".........." sonucu". Örneğin öğrencinin öğrendiği konuda  (4,5,6   4 x 6 = 24  fakat  5x5=25) sözel anlatımı: Herhangi üç ardışık sayı için, birinci ve sonuncu sayının çarpımı ortadaki sayının karesinden bir eksiktir, biçiminde olabilir.

•   Bir problemi çözme yollarını takip ederek öğrencilerden sonucu elde etmek için gerekli olan adımların genel bir tanımını isteyin.

Örneğin; Problemi çözmek için izlediğin yolu adım adım anlatır mısın? Anlatırken veya yazarken sayı kullanma gibi.

•  Bir problemin veya bulmacanın çözümünü takip ederek, bu süreçle ilgili içsel veya dilsel bir  iş verin. Öğrencilerin kendi fikirlerini açıklamalarını dinleyin ve tartışma ortamları yaratın.   

Örneğin; Problemi çözmek için yolu bulduğunuzda neler hissettiğinizi anlatan en az iki cümle yazınız.

•  Sayılara drama ve hisler verin. Öğrencilerin algılamalarını şiir veya nesirle kişileştirin (Wahl ,1999:1-6) .

Örneğin; 9 sayısı 10 sayısı ile karşılaştığında neler hissettiğini şiirle veya birkaç cümle ile ifade ediniz. 5 sayısını verirken öykü anlatılabilir (Bir gün 1 anne ve 4 yavru kelebek ormanda gezintiye çıkmışlar. 5 belebek beraber uçarken anne kelebek yorulduğu için bir dala konmuş....) gibi

•  Sizi en çok ilgilendiren ve heyecanlandıran bir konuda, bir söylev verin.
(Tarman, 1998:13)
 


MANTIKSAL/MATEMATİKSEL ZEKA:

 Günümüzde zekayı en çok açıklayan bilişsel yeteneklerden biridir. Bireyin problem çözmesi, sayıları etkili kullanması, sorgulama ve hesap yapma becerisi, bilimsel akıl yürütme, tümevarım şeklinde akıl yürütme, tümdengelim şeklinde akıl yürütme, ayırtedici ilişkiler, model oluşturma , bağıntılar mantık startejisi oyunlarını sevme, matematik etkinliklerinden zevk alma gibi davranışlar (Demirel, 1999:191; Frances.HTM; Brualdi, Amy C., 1999:1/4; Vickers, 1999:41) bu alanın göstergeleridir.
       Zaten matematik öğretiyorsanız  neden bu zeka ile çeşitlendirme yapılmalı ki? denilebilir.

Birçok matematik dersinde bilgiyi deftere geçme veya anlamlı olmayan şeyleri ezberlemede mantıksal/matematiksel zeka çok az kullandırılmaktadır. Burada "anahtar"; derslerin öğrencilerin mantıksal/matematiksel muhakemelerini ve matematiksel kapasitelerini çalıştırdığından emin olmaktır. Bu , öğrencileri bir grup gerçeği bilmelerinden bir seviye yukarı getirmelisiniz ve bu gerçekleri anlayıp özümseyip uygulamaya ve analiz etmeye transfer etme düzeyine  ulaştırmalısınız, anlamına gelmektedir. 
Öneriler:

•  Bir kavramı ileriye doğru öğrettikten sonra, geriye doğru çalışmalar yapın.

Örneğin; İki basamaklı bir doğal sayıyla iki basamaklı bir doğal sayıyı çarpmayı öğrendiğinize göre bu çarpma işleminde verilmemiş basamaklardaki rakamları bulabilir misiniz? 

•  Alışılmış, bilinen fikirler hakkında düşündürücü sorular sorun.

Örneğin; Neden bir deste ya da düzine standart  miktarlar olarak kullanılır da "9"  kullanılmaz .
 
•  Hergün zihinden işlemler yaptırın. Mümkün olduğu kadar basit işlemleri zihinden yaptırmaya çalışın.

 Örneğin; 86 - 19 için 19 20'ye yakındır, öyleyse 86-20=66 kalır ve sonra 1 ekleriz 66+1=67 gibi.

•  Tahminler yapmalarını sağlayın.

Örneğin; Sonucun yaklaşık olarak kaç olacağını düşünüyorsunuz? Vb.

•    Bir kavramı öğretirken matematiğin diğer alanlarıyla bağlantı kurun (Wahl ,1999:1-6 ).

•  Nesneleri kıyaslama ve karşılaştırma yoluyla çözümsel düşünme egzersizleri yapın(Tarman 1998:14).

Örneğin; Verilen (üçgen , kare, dikdörtgen) şekiller arasındaki  benzerlik ve farklılıklarını bulunuz, gibi.
 
GÖRSEL/UZAMSAL ZEKA:

 Uzamsal zekadaki yeteneğimiz üç boyutlu bir nesnenin şekil ve görüntüsünü ne kadar hayal edebildiğimizle ilgilidir (Demirel, 1999:192).  Kişiye zihinsel görüntüler oluşturarak, problem çözme yeteneği verir(Brualdi ,1999:1/4). Bu alan aktif hayal gücü, zihinsel imajlar,  uzayda yolunu bulma (körebe oyunu), grafikle gösterme, uzaydaki nesneler arasındaki ilişkileri hatırlama, gözünde canlandırma, fiziksel nesnelere dokunma (şekiller, büyüklük, ağırlık, yapılar), olmayan nesneleri görme ve dokunma hayalleri, denge ve harmoni arayışları (resim ve heykel) , okurken kelimelerden çok resimlerden öğrenme, uzaysal oyunlar (satranç) gibi davranışları kapsar (Frances,, HTM)
       Görsel/uzaysal zeka matematiği anlamada önemlidir. Öneriler:

•    Bir süreç içerisindeki adımları çalışırken akış diyagramı yapın.

Örneğin; " ...........  yapmak için gerekli olan adımları gösteren bir akış diyagramı yapınız.

•  Bir hesaplama veya şeklin parçalarını/ bölümlerini ayırt etmek için  kilden ,renkli ve  keçeli kalemlerden yararlanın.

Örneğin; Verilen sayının altına birler basamağı kırmızı, onlar basamağı mavi ve yüzler basamağı yeşil olarak çiziniz.  Farklı gruplamalarda bir sayıyı diğer sütuna taşırken taşınan sayıyı o sütunun rengi ile yazınız.
   
•   Hatırlamaya çalıştıkları şeylerle resim ve dizaynlar yapmalarını isteyin.

Örneğin; "Hatırlamanıza yardımcı olmak için ........... ları içeren bir resim yapınız. Şu sembolleri kullanarak bir resim yapınız. İçinde "ortalama", "toplama" ve ":2" kelimelerini içersin. Kelimeleri resmin bir bölümü oluşturabilir. Bu size ortalamayı bulmak için önce toplayıp sonra 2'ye bölmemiz gerektiğini hatırlatacaktır vb.

•  Kavramları bir kavram haritası veya şeması kullanarak özetleyin.
 
•  Matematiksel kavramları görsel olarak gösteren video kasetler, slaytlar, posterler kullanın.

•   Kavramları grafikler ve  venn şemaları ile gösterin  (Wahl ,1999:1-6).
 



MÜZİKSEL/RİTMİK ZEKA:

Bu zeka alanı, duyguların aktarımında müziği bir araç olarak kullanan insanın sahip olduğu müziksel gücü ifade eder). Müzik yapısına karşı ilgi, seslere karşı hassasiyet, melodi ve ritim hazırlama, yaratma ve üretme, ses tonlarının karakteristik karakterlerini hissetme, enstrüman çalma , söylenen şarkının benzerini bulma gibi yetenekleri kapsar  (Demirel ,1999:192; Frances, HTM)
      Müziğin öğrenmeyi etkilemesi bir gerçektir. Öneriler:

•   Derse başlamadan önce 3-10 dakika yaratıcılığı artıran , etkili bir müzik dinletin.

•   Dikkatin dağıldığı veya ilginin azaldığı anda yeniden dikkati çekmek ve ilgiyi canlandırmak için etkinlikler arasına müziğe yer verin.

•  Öğrencilere bazı kavramları tabloları veya prosedürleri hatırlatmak amacıyla el çırpın, şarkı söyleyin, mırıldanın, ritmik hareket edin veya  kelimeleri ritmik söyleyin.

Örneğin "5" sayısını öğretirken (Sağ elimde beş parmak. Sol elimde beş parmak. Say bak, say bak. Bir, iki, üç, dört, beş) gibi.


•   Matematik fikirlerini anlatmak için müziksel dil ve benzetmeler kullanın. (Wahl, 1999:1-6)

Örneğin; çarpım tablosunu bir şarkıyla ya da tekerleme dizelerine vurarak (çocukların oluşturacağı) ritmik bir şekilde öğretilebilir(Greenhowk, 1997:63)  (2x1=2 Bizim Ali çok zeki, 2x2=4 Ayşe kapıyı ört.vb).
 



BEDENSEL/KİNESTETİK ZEKA:

Bireyin vücudunu ve hareketlerini kullanım biçimini ifade eder. Kişinin kendi vücut hareketlerini koordine etmesi için zihinsel yeteneklerini kullanma yeteneğidir. Bu zeka zihinsel ve fiziksel etkinliklerin birbirleriyle ilgisiz olduğu gibi yanlış inanışa karşı gelir (Brualdi, 1999:1/4). İstemle yapılan hareketlerin kontrol edilmesi, daha önceden programlanmış hareketlerin kontrol edilmesi, Beden dilini kullanma, vücuttaki farkındalığı genişletme , beyin ve vücut bağlantısı, taklit yeteneği,geliştirilmiş vücut fonksiyonları, denge, hız, el becerisi ve esneklik gibi davranışlar bu alana özgü düşünülebilir. (Demirel, 1999:192; Frances, HTM)
       Okul içerisinde en çok zorluk çeken öğrenciler kinestetik öğrencilerdir. Bu gruptaki öğrencilerin harekete ve fiziksel temasa ihtiyaçları vardır. Çoğu öğretmen buna izin vermediği zaman, onlarda bunu sırasından düşerek, sınıf arkadaşlarıyla ata binmece oynayarak, bir yerlere bir şeyler atarak, ağızlarında bir şeyler yiyerek veya kullanılmayan kâğıtları buruşturarak giderirler. Sınıfı bir sirke çevirmeden kinestetik öğrencileri matematik sınıfında doyurmanın yolları aranmalıdır. Bunlar daha çok uzaysal zekayı da kapsayan el işleri ve elde yapılan çalışmalar olabilir. Öneriler:

•  Matematik kavramları için taklit ve dil kadar kinestetik hareketleri de kullanın.

Örneğin; Ağır (daha ağır, en ağır), hafif (daha hafif, en hafif) kavramlarını verirken  çocuğun düş gücünü devreye sokarak, gözleri kapalı kolları önde, avuç içleri yukarıya dönük biçimde avucuna sırayla konulan dört farklı ağırlıktaki nesne arasındaki en hafifini ve en ağırını bulması istenir. Çocuğa sonucu neye göre belirlediği sorulur (Ağır cismin bırakıldığı el daha fazla aşağıya inmektedir) vb.

•  Öğrencilerden matematik kavramlarını tüm vücutlarını kullanarak canlandırmalarını isteyin.

Örneğin; Üç öğrencinin  üçgen oluşturması, dört öğrencinin dörtgen oluşturması. 9 öğrencinin birleşerek 891 473 265  sayısını oluşturacak. Gösterdiğim her öğrenci basamak değerini söyleyecek (7 rakamın bulunduğu öğrenci 70 000 demektir)   veya ağırlık kavramını verirken şöyle bir oyun oynanabilir. "Tüm çocuklar bir daire oluşturup hayali bir kaya parçasını kaldırıyorlar. Bu kaya giderek büyütülür (Çocuklar, oluşturdukları daireyi büyütürler). Sonunda öğretmen "Artık bizim kaldıramayacağımız ağırlıkta bir kaya var. Bir vinç getirip onu kaldırıp kenara bırakalım" der. Ve hayali olarak hep birlikte kaya alınır ve atılır."

•   Matematiksel kavramları tekrar etmek için fiziksel oyunlar oynayın.

Örneğin; top yuvarlama, ritmik sayma, ip atlama, sek sek oynama, kart oyunları, tahta oyunları, bingo, çember öğrenirken belde çember çevirme  ya da 2 sayısını öğretirken sıraya dizilmiş gruba iki adım geri, iki adım ileri, 2 kez zıplama, sağ eli iki kez kaldırma, sol eli 2 kez kaldırma  gibi.

•    Problem çözmeden önce problemi anlama aşamasında  öğrencilerin problemi canlandırmasını isteyin.

•   Öğrencilerden matematiksel yeteneklerini kullanarak ürünler oluşturmalarını isteyin.

Örneğin; üç boyutlu geometrik bir model ve iki boyutlu geometrik bir dizayn hazırlayınız.

•  Gerçek durumlarla uğraştırın.

Örneğin; Ailenizin kredi kartı ekstresi, telefon faturası, mağaza katalogları veya  alışveriş merkezi kataloglarını inceleyerek oradaki sayıları kontrol edip arkadaşlarınıza açıklayınız gibi.

•   Bilgiyi özetleyen , karton üzerinde veya tahtada oynanabilen oyunları ve bulmacaları yaptırın (Wahl ,1999:1-6).
   


İÇSEL/BİREYSEL ZEKA :

 Bu zeka bireyin "kendini" duyma ve anlamasıyla ilgili bilişsel yeteneği ifade eder. Beyin konsantrasyonu, düşüncelilik, değişik duyguların farkındalığı ve ifadesi , yüksek düzeyde düşünme , muhakeme uygulama, sentez, transfer stratejisi belirleme, ruhsal    sezgi, anlayış ve bütünlük elde etmek için bilincin değişik durumları, bireyin kendini tanıması, disiplinli olma, kişisel problemlerini çözme becerisi, grup ile çalışmaktansa yalnız çaılşmayı tercih etme  bu grupta yer alan özelliklerdir (Demirel ,1999:192; Frances, HTM; (Vickers, 1999:43).
       İçsel zeka genellikle sınıflarda göz ardı edilir. Özellikle hesaplama ve objektif matematik anlatırken düşüncelerin ve duyguların içsel gözlemleri matematik öğrenimini artırır. Öneriler:

•  Beraber çalışmaya dikkat edin ve matematik heyecanını azaltmaya çalışın.

•   Çocuklarla karşılıklı konuşun ve konuşturun. Kendisinin ve diğerlerinin düşünce süreçlerinin farkındalığını sağlayın.

Örneğin; Haydi şimdi , arkadaşlarına yararlı olması açısından bu problemi  ilk gördüğün andan başarılı bir şekilde cevaba ulaşana kadar neler düşündün, neler hissettin?

•  Kendi içsel süreçlerinizi paylaşın.

Örneğin; Bazı sebeplerden dolayı ben bu probleme takıldım kaldım. Böyle durumlarda  yararlı bulduğum şey şudur: Bir süreliğine onunla ilgilenmeyi bırakıyorum, böylece o belleğimde tasarlanıyor. Sonra bazen aklıma geliyor. Bunu bu akşam eve götüreceğim ve eminim ki onu çözeceğim, sonuçları yarın getiririm gibi.

•   Sınıfta oluşan yoğun duyguları not edin, onaylayın veya onlardan bahsedin.

Örneğin; Ayşe  senin "vav" dediğini duydum. Bu , bu yapıdan hoşlandığın için mi yoksa çözümü bulduğun için mi?  Matematiğin sana göre olmadığını düşünürken matematikten hoşlanmak nasıl bir duygu?gibi.

•   Matematiksel varlıklara duygu ve kişilikler verin.

Örneğin; "1" sayısının "çarpma ülkesinde" nasıl hissettiğini hayal edin. O hiçkimse demek , onun çarptığı kişiler hiçbirşey hissetmiyor, çarpıyorlar ve aynı şekilde yürüyorlar. 1 x 5 yine 5. Fakat en azından "1" bir yolculuğa çıkıp "Toplama Ülkesi"ne gidebilir ve orada sayıların biraz değişmesine sebep olabilir. Şimdi "1" sayısının her iki ülkede de neler hissedeceğini tartışın, gibi. (Wahl,1999:1-6).

•  Problem çözme stratejileri ve Çözümsel düşünme süreci gibi durumlardaki çeşitli stratejilerde tarafsız olun (Tarman, 1998 :16) hatta farklı düşünceleri destekleyin.

Örneğin; Problem kurdurun ve sınıfta çözmesini sağlayın. Problemi çözüp gösteren bir öğrenciye ikinci bir problem verme yerine "bu problemin farklı çözüm yolu olabilir mi ?" ya da " sen de bir  problem yazabilir misin?" gibi ifadeler kullanın.
 



SOSYAL/KİŞİLERARASI ZEKA:

 Bu zeka kapsamında insanlar arasında etkili sözel ya da sözel olmayan iletişim , onları anlama , davranışları yorumlama , diğerlerinin tavırlarına, motivasyonlarına ve duygularına karşı hassaslık, grup içinde işbirliği yaparak çalışma, başkalarının niyet ve davranışlarını sezme, başkaları açısından bakma gibi yetenekler düşünülebilir. (Frances, HTM)
     
  Bu zekanın matematik öğreniminde özel bir yeri vardır. Öneriler:

•    İşbirliğine dayalı öğrenme tekniklerini düzenli olarak kullanın.

•    Sınıfın üzerinde çalıştığı konuların çapraz - kültürel ve tarihsel yönlerinden bahsedin.

Örneğin; Zaman içerisinde dünyada sayılar için kullanılan birçok değişik sembol olmuştur. Bugün kullandığımız sayı sembolleri dünyada kullanılan en evrensel dildir. Bu sembolleri kullanarak 87x3=261 gibi bir cümle yazabilirsiniz. Bu sembolleri kimlerin  icat ettiğini ve ne kadar eski olduklarını bilen var mı?  gibi.

•    Yeteneklerini pratik ettirmek için iki veya 3 kişilik matematiksel oyunları oynamaya cesaretlendirin (Wahl ,1999:1-6).
 

DOĞA ZEKASI:

 Doğa zekası Gardner'ın (Demirel, 1999:192) 1996 yılında yedi tür zeka tanımlamasına sekizinci olarak eklediği bir zeka türüdür. Meyer'in (1997:32) belirttiğine göre Lakes'teki öğretmenler doğa zeka'sının gerçek bir zeka olduğundan kuşku duymuyorlar. Doğaya açılma ve gözlem yapma imkanı verildiğinde bazı öğrenciler doğadaki şeyleri görüyorlar , diğerlerinin sadece kabataslak baktıkları şeyler arasında bağlantı kuruyorlar ve kendilerini doğada rahat hissediyorlar.  Doğa zekası denizleri, bitkileri, mevsimleri vb. tanıma ve sınıflandırma,  yeteneğidir.
     

 Matematik dersinde kullanılmasına ilişkin öneriler:

•    Matematik anlatmak için doğal ortamlar kullanın.
•   Matematik kavramlarını ve süreçlerini anlaşılabilir hâle getirmek için ayıklamalar ve sınıflandırmalar yapın.
•  Sınıfta geliştirilmiş matematik araçlarıyla doğal süreçler ve nesneler üzerinde çalışın (Wahl ,1999:1-6).
 
 

Çevrimdışı sibella

  • Uzman Üye
  • *****
  • 329
  • 91
  • 329
  • 91
# 18 Mar 2007 19:16:53
         Ekelennmiş bilgire teşekkürler, ek olarak;
Etkili tanımlama,
Buluşyoluyla; 
Senaryo ile, Drama ile
Gösterip yaptırma ile,
Analiz ile,
Kurallar yardımı ile,
5E modeli ile,
Deneysel etkinliklerle,
Oyunlarla,
Çoklu zeka kuramı ile,
Gibi.......,.........
Yöntemleri matematik dersinde kullanıyoruz.  Bu yöntemlere uygu ilköğretimin 1. kademesine yönelik etkinlik örnekleri geliştirmiş olan arakadaşların paylaşımlarına ihtiyacım var. Konunun matematik te ne olduğu önemli değil. Yeterki yeni programa uygun geliştirmiş özgün etkinlik olsun. Hepinize, :o  Çok Çok teşekkürler.

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 20:11:02
Sibella Hocam,madem ki konu önemli değil,benim matematik dersinde uyguladığım bi örnek uygulama:


KONU : Denk kesir kavramı
BİLİŞSEL DÜZEY : kesirlerle ilgili temel kavramlar bilinmektedir.

UYGULAMA :

 Sınıfa girdiğinizde öğrencilerinize gününüzden bahsedersiniz.Daha sonra Öğrencilerin hiç beklemedikleri bir anda gözlerini kapatmalarını ve gökyüzün hayal etmelerini söyleyin.

Sonra,gözlerini açtırın_çünkü,uzun süre kapatmak onların korkutup sizi amacınızdan uzaklaştırabilir_

Gözlerini kapattıklarında akıllarına neler geldiğini ''beyin fırtınası'' yöntemiyle öğrenin.Sonra 'uzayda neler var?'' sorusu ile tekrar beyin fırtınası yaptırın.

Bu arada tahtaya 'uzay' konusu merkezde olacak bir kavram haritası hazırlayın öğrencilerle birlikte.

Uzay kavram haritasını inceleyin beraber ve 'buraya eklemeyi unuttuğumuz bişeyler olabilir mi?'' diyerek,onlara şu hikayeyi anlatın:

'Dün gece,pencerimi birileri tıklattı.Önce korktum sonra ,hadi cesaret diyerek perdeyi araladım.Bir de ne göreyim?''
hikayenizin bu kısmında soru-cevap yöntemini kullanarak öğrenci cevaplarını alabilirsiniz.

''Bir de ne göreyim?? 3 tane uzaylı çocuk tam karşımda!!-bu arada çocukların tepkilerini izleyerek ve paylaşmak isteyenlerin duygularını anlattırarak çoklu zeka kuramını ve anlatım tekniklerini kullanabilirsiniz.

''Uzaylı çocuklar bana kendilerini tanıttılar,birisini adı Marsio,diğerinin adı Venüsi,onlardan biraz daha küçük olanı Utarito imiş. Ve size birer tane fotoğraflarını bıraktılar'' diyip kartona çizdiğiniz,önlüklü 3 uzay çocuğunun resmini çıkarın ve öğrencilerinize incelettirin.(çizdiğim resimler çok eğlenceliydi ve biz çok eğlenmiştik:)

''Benden yardım istediler.Öğretmenleri Marsio'ya 'sen Dünya'nın 1/2 ' sini inceleyeceksin; Venüsi sen 4/8'ini inceleyeceksin; Utarito sen de 8/16'sını inceleyip bana Dünya hakkında bilgi toplayacaksınız'demiş.

Ama bizim uzaylı arkadaşlarımız bir türlü bu işi nasıl yapabileceklerini bulamamışlar.Ve öğretmen olduğum için bana sormaya karar vermişler.Ben de öğrencilerime sormam gerek dedim'' diyin ve '' onlara yardım edelim mi,ne dersiniz? diyerek çocukları olayın içine tamamen dahil edin.

''Bu arada uzaylı arkadaşlarımız kendisine yardım edenlere küçük hediyeler verceklermiş'' diyerek güdülenmeyi en üst seviyeye çıkarın.

Tahtaya gönüllü 3 öğrenci çıkarın.''Ali sen bir Dünya şekli çiz ve 1/2 'lik kısmı göster.Ayşe sen de bir Dünya çiz ve 4/8 lik kısmını göster,Kemal sen de bir Dünya çizip 8/16'lık kısmını göster'' diyin ve öğrencilerinizin tepkisini bekleyin...

Her 3 öğrencinin taradığı kısımda aynı çıkacak ve öğrencilerin 'şok'' olacak :)

''A aaa,çocuklar bu nasıl oldu?Her arkadaşınız farklı sayılarda alanı taradılar ama hepsi Dünya'nın yarısını taramış oldular!!Bu nasıl oldu??? Çok şaşırdım gerçekten,bu konu hakkında fikri olan var mı?'' sorusunu öğrencilerinize yöneltin(bu arada buluş yöntemini de kullanıyoruz)

Çocukların cevabını aldıktan sonra siz denk kesir kavramını ''işte çocuklar,sayıları farklı olsa da örneğimizdeki gibi bazı kesirlerin değerleri aynıdır.Biz bu kesirlere ne diyoruz?? !''Eweet,denk kesir '' diyoruz .(tümevarımı da kullandık)Diyerek konuyu derinleştirin ve örnekleri çoğaltın

Her doğru sonuca ulaşan öğrencinize uzaylı arkadaşlarının onlar için getirdiği hediyelerden de sunmayı unutmayın :)

İşte Sibella Hocam,eklenmiş bilgilerime ek olarak kendi uyguladığım bir örnek.Umarım faydalı olmuştur :)

Çevrimdışı gürcistan

  • Üye
  • *
  • 13
  • 4
  • 13
  • 4
# 18 Mar 2007 20:15:33
Sude hocam ben de fikirlerinizi çok beğeniyorum.Kaç yıllık öğretmensiniz?Ve kaçıncı sınıflara giriyorsunuz?

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 20:18:13
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Sude hocam ben de fikirlerinizi çok beğeniyorum.Kaç yıllık öğretmensiniz?Ve kaçıncı sınıflara giriyorsunuz?

Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim Sayın Hocam,

Kaç yıllık öğretmenim? :) Tam olarak 1 yıl,1 ay ve 2 günlük öğretmenim.Şuan 1-2-3. sınıfları okutuyorum :)

Çevrimdışı sibella

  • Uzman Üye
  • *****
  • 329
  • 91
  • 329
  • 91
# 18 Mar 2007 20:19:31
  Sayın Sudee Hocam, çok güzel bir örnek etkinlik; basamak, basamak açıklamanız, bizim üreteceğimiz etkinliklerde nerde ne yapacağımızı gösteriyor. Emeğinize sağlık çok çok teşekkürler. :D  :)   :)

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 20:23:39
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
 Sayın Sudee Hocam, çok güzel bir örnek etkinlik; basamak, basamak açıklamanız, bizim üreteceğimiz etkinliklerde nerde ne yapacağımızı gösteriyor. Emeğinize sağlık çok çok teşekkürler. :D  :)   :)

Rica ederim Sibella Hocam,faydalı olabildimse ne mutlu :)

Arkadaşlar,matematikten hangi konu olduğunu söyleyin bu sayfada beraber etkinlik örnekleri geliştirelim.

Düşününce insanın aklına biçok örnek bi anda geliyor.Paylaşalım ki, en güzeline ulaşalım :)

Çevrimdışı Birsen Bekar

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 18 Mar 2007 20:31:09
 :) :) Teşekkürler arkadaşlar yazdıklarınızdan çok etkilendim. Ellerinize sağlık. Siteyi sık sık ziyaret ediyorum.Gerçekten de çok güzel çalışmalar var ve ben de yararlanıyorom. Harikasınız.

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 21:26:36
Güzel yorumlarınız için tekrar teşekkürler,paylaşıp gelişiyoruz hep beraber :)

Matematikte çarpma işleminde sıfırın(0) etkisiz eleman olduğunu kavratmak için çok basit bir yöntem:Çocuklar genellikle hep karıştırırlar bir sayı sıfır ile çarpılınca sonuç ne olur diye:

Tahtaya bir CİN ALİ çizin ama çizdiğiniz Cin Ali'nin karnını yusyuvarlak olarak çizin ve ''bu Cin ali'miz ne yerse yesin hiç doymuyormuş.Kim ona çarparsa hemen 'haaap 'diye onu yutuyormuş:)

Mesela,arkadaşınız Ela'ya çarpmış ve 'hooop' Ela,Cin Ali'nin midesindee :)
Bunu söylediğinizde adını söylediğiniz öğrencinizi tahtaya çıkarın ve çarptığında hoop midesinde diyince tahtaya çizdiğiniz Cin Ali'nin karnının içine Ela'nın resmini çizin,bu öğrencilerinizin de çok hoşuna gidecektir :)

'İşte bizim çarpma işlemimizdeki sıfır da Cin Ali'miz gibi.Hangi sayıyla çarparsak 'hoooppp' onu yutuyor ve ortada ne kalıyor? Eveeet,sıfır kalıyor''

'Peki,söyle bakalım Elif,sıfırla 7'çarparsak kaç eder? Yuttuğunu unutma,çok aç çünkü :) Evett,aferin sıfır eder.Peki sıfır ile bini çarparsak kaç eder?...'' diye pekiştirme sorularına geçin .

Göreceksiniz ki,çocuklarınız çarpma işleminde sıfırın yutan eleman olduğunu belki de hayatları boyunca unutmayacaklar..Tecrübeyle sabittir :)

Çevrimdışı hrrmsltn

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 75
  • 32
  • 75
  • 32
# 18 Mar 2007 21:44:08
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Güzel yorumlarınız için tekrar teşekkürler,paylaşıp gelişiyoruz hep beraber :)

Matematikte çarpma işleminde sıfırın(0) etkisiz eleman olduğunu kavratmak için çok basit bir yöntem:Çocuklar genellikle hep karıştırırlar bir sayı sıfır ile çarpılınca sonuç ne olur diye:

Tahtaya bir CİN ALİ çizin ama çizdiğiniz Cin Ali'nin karnını yusyuvarlak olarak çizin ve ''bu Cin ali'miz ne yerse yesin hiç doymuyormuş.Kim ona çarparsa hemen 'haaap 'diye onu yutuyormuş:)

Mesela,arkadaşınız Ela'ya çarpmış ve 'hooop' Ela,Cin Ali'nin midesindee :)
Bunu söylediğinizde adını söylediğiniz öğrencinizi tahtaya çıkarın ve çarptığında hoop midesinde diyince tahtaya çizdiğiniz Cin Ali'nin karnının içine Ela'nın resmini çizin,bu öğrencilerinizin de çok hoşuna gidecektir :)

'İşte bizim çarpma işlemimizdeki sıfır da Cin Ali'miz gibi.Hangi sayıyla çarparsak 'hoooppp' onu yutuyor ve ortada ne kalıyor? Eveeet,sıfır kalıyor''

'Peki,söyle bakalım Elif,sıfırla 7'çarparsak kaç eder? Yuttuğunu unutma,çok aç çünkü :) Evett,aferin sıfır eder.Peki sıfır ile bini çarparsak kaç eder?...'' diye pekiştirme sorularına geçin .

Göreceksiniz ki,çocuklarınız çarpma işleminde sıfırın yutan eleman olduğunu belki de hayatları boyunca unutmayacaklar..Tecrübeyle sabittir :)


sudee öğretmenim
tek kelimeyle muhteşemsiniz
ellerinize ve yüreğinize sağlık
yazılarınızı ilgiyle okuyorum
bu arada yüksek lisans da yapıyor musunuz sadece merak ettim.

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 18 Mar 2007 21:47:39
Sayın Sudee Hocam çok teşekkürler yapılan bir çalışmayı örnekleriyle bize anlatmanız büyük bir incelik

Çevrimdışı hrrmsltn

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 75
  • 32
  • 75
  • 32
# 18 Mar 2007 21:48:30
ben  de ikinci kademede sıfırı anlatırken kara delik ile ilişkilendiriyorum,dikkat çekiyor,
mutlak değeri de çamaşır makinasına benzetiyorum çok etkili oluyor...

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 18 Mar 2007 21:53:37
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

sudee öğretmenim
tek kelimeyle muhteşemsiniz
ellerinize ve yüreğinize sağlık
yazılarınızı ilgiyle okuyorum
bu arada yüksek lisans da yapıyor musunuz sadece merak ettim.

Hrrmsltn Hocam,hakkımdaki düşünceleriniz için gerçekten çok teşekkür ediyorum,faydalı olamaya çalışıyorum sadece,Sizin de paylaşımlarınız için çok teşekkürler :)Dehliz Hocam,ben teşekkür ederim :)

Yükseklisansa geçen sene zihin engelliler öğretmenliğinde başlamıştım,şubatta tayinim çıkınca dondurdum ve bu senede kayıt yenileyemediğim için bırakmak zorunda kaldım :( Stajerlik engelim de kalktığı için seneye tekrar sınavlara girip en kısa zamanda başlamayı düşünüyorum..

Bu fikirler mi nereden geliyor aklıma?Küçükken ilkokulu köyde okudum ve hayal gücümü besleyecek engin bi arazi ve hayallerimi süsleyecek kocaman bir dünyam ve kendime ait küçücük fikirlerim vardı :)

Çevrimdışı ayfer40

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 196
  • 84
  • 196
  • 84
# 01 Nis 2007 02:37:00
sudee öğretmenim zihinsel öğrencilerle 5 yıl çalıştım çok özveri sabır  vebir o kadarda sevgi gerekiyor kolay gelsin başaracağınızı biliyorum

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK