ödev yapmayan öğrencilerimize bilimsel bir yaklaşım..........
EDİMSEL KOŞULLANMA İLKELERİNE GÖRE DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME
İlköğretim Okulu 2. Sınıf öğretmeni Ahmet Bey, bazı öğrencilerinin ev ödevlerini yapmadıklarını fark eder.Ahmet Bey, ödevlerini yapmayan öğrencilerle ilgilenir, ödevlerini yapmama sebeplerini araştırır.Ödevlerin öğrencilerin seviyelerinin üzerinde, zor olmadığını,öğrencilerin aile ortamlarında ödevlerini yapmalarını engelleyen durumların olmadığını belirler.
Ahmet Bey, öğrencilerinin ev ödevlerini zamanında yapmalarını sağlamak amacıyla, şu şekilde bir yol izler:
Birinci Basamak:Hedef ve kazandırılacak davranışı belirleme:
İstenmeyen davranış:Öğrencilerin ev ödevlerini yapmamaları.
İstenen davranış:Öğrencilere ev ödevlerini zamanında yapma alışkanlığı kazandırma.
İkinci Basamak:Bilgi toplama sistemi oluşturma ve ön bilgi toplama :
Ahmet Bey, öğrencilerinin ödevlerini zamanında yapmama sıklığını tespit etmek için bir “ödev kontrol formu” geliştirir (tablo 1).Ahmet Bey, öğrencilerin ev ödevlerini zamanı geldikçe kontrol eder,öğrenci ev ödevi yapmışsa mavi yapmamışsa siyah renkli kalemle ilgili bölümü işaretler (şekil 1).İki hafta süreyle bu uygulamaya devam eder.Bu süre içerisinde ödevlerini yapmayan öğrencilere ödül veya ceza vermez.
Üçüncü Basamak:Davranış değiştirme stratejisini seçme:
Ahmet Bey,ödevlerini yapmayan öğrencilere ödevlerini yapma alışkanlığı kazandırmak için ödevlerini aksatmadan yapan öğrencilere hikaye kitabı vererek, ödev yapma davranışını pekiştirmeye karar verir.
Ahmet Bey, ödevlerini yapan öğrencilere her ödev için –1- puan verir.İki haftada verilen ödevlerin sayısı, ulaşılması istenen maksimum puanı teşkil eder. İki hafta sonunda maksimum puanın en az yüzde seksenine ulaşan öğrenciye hikaye kitabı hediye eder.
Dördüncü Basamak:Öğrenci ile iletişim kurma:
Ahmet Bey, ödevlerini yapmayan öğrencilerle bire bir görüşür, onlara ödevlerini yapmadıklarında öğrenme düzeylerin yeterli olamayacağını, bunun da karnelerine düşük not olarak yansıyacağını anlatır.
Beşinci Basamak:Programı sürekli değerlendirme:
Ahmet Bey ödevlerini yapan öğrencileri ödüllendirme programını altı hafta süre ile uygular.Uygulamanın ikinci, dördüncü, altıncı haftasında ve uygulama bittikten iki hafta sonra öğrencilerin ödev yapmama sıklıklarını karşılaştırır, istenmeyen davranışın artma ya da azalma yüzdesini belirler.Ahmet Bey, program ın başarılı olup olmadığına karar verir.
sonuç ne peki
başarılı olmuş mu
o kadar değişik ödüllendirme denedim ama olmayınca yine olmuyor işte..ödül bile çare değil benim öğrencilerime..sorun nerde bir türlü bulamadım..
bugün bir öğrencimle daha birebir konuştum söz aldım..bakalım bu sefer tutacak mı ?