Sayın Hocalarım herkese merhabalar. Meb bütün okullara bir yazı göndermiş YÖNETMELİK ÇALIŞMASI konulu. En son yayınlanan özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin eksik yönleri yada yeni madde eklenmesi konusunda form doldurmamız istenmiş.
Sizlere de ulaştı mı bu form, biz il genelinde zümre olarak ortak karar doğrultusunda bir şeyler yazıyoruz ama sizlerinde yönetmelik maddeleriyle ilgili düşünceleriniz nelerdir.
Geldi ilçe bazında çalışmalara başlandı.
...
Hocam yazılaccak çok şey var ama temel problem mantalitede yatıyor. Bizim hitap ettiğimiz zümreye ve ailelere şefkat temelli yaklaşılıyor ama HAK temelli yaklaşımı hak ediyor.
Verilen haklarlardan da konuşulacak çok şey var ama eğitim hakkı bağlamında düşünülecek olursa:
yetersizlik yaşayan bireyin eğitim ihtiyaçlarına göre eğitim araçlarının-mekanın-yönteminin düzenlenmesi bu çalışmaların yapılmamış olması ise ayrımcılığa kapı açacağı "makul uyumlaştırmaların yapılmamasının" ise bununla mücadelede yasal metinlerin yanı sıra bilinç ve duyarlılık artırıcı çalışmaların desteklenmesi çoğaltılması, araştırma ve proje faaliyetlerinin bu yöne doğru kaydırılması gerektiğini düşünüyorum.
Mevcut sistemimizde bireyi ve bireyin gelişimsel ve bireysel özelliklerini merkeze alan durumun; bireyin insan olarak potansiyelin, onurunun, kendine değer verme duygusunun ve kişiliğinin, becerileri, yaratıcılığı, zihinsel ve fiziksel kabiliyetleri ile tam olarak yetiştirilmesini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini inanmakla ve yapılan çalışmaları takdir etmekle beraber:
Kesinlikle desteklemek ve karşı olmamakla beraber
özür dilerim sert kaçacak ama uyandırma mahiyetinde; eğitim içerisinde geçici koruma statüsündeki bireylere yapılan ayrımcılık karşıtlığı birçok kampanya-proje-çalışma-çalıştay vs.'nin de %12,4'ü kapsayan öz be öz bu ülke vatandaşının hak ettiği ölçüde yapılması gerektiğine inanıyorum.
Özellikle engellilerin eğitimine ilişkin engellilerin eğitim hakkından yararlanmasının kolaylaştırılmasına yönelik hükümlere rastlanmakla beraber; Eğitim sistemi içinde yıllarını geçiren yetersiz bireylerin müfredat kapsamında hangi yetenekleri kazandığı, mezuniyette bu yeteneklerinin ne kadarıyla meslek ssahibi olduğu öğrenciler için hazırlanan müfredatın (BEP) öğrenci öz niteliklerine ne kadar yansıttığının denetlenip denetlenmediği, normal müfredat ve buna bağlı hertürlü çalışmada(eba-ücretsiz kitap-eokul sistemi- yaygın eğitim-kurslar-meslek kursları.vs.) yetersizlik gruplarına göre ne kadar uyarlama yapılıp yapılmadığı gibi kritik sistem kaynaklı sorunları bir kenara bırakarak
...
Özel Eğitim sınıfının Yönetim-Mali-Öğrenci Durumu(Sayı-tanı)-Branş öğret.-Materyal Problemleri
Kaynaştırma öğrencilerinin eğitim kalitesi(Ders içi destek ve ders dışı destek-DYK ve Destek Eğitim Odası)-Kaynaştırılamama prob.(okul kültürü-örgütü bilgilendirme vs.)
Özel Eğitim Öğretmeninin özlük hakları(yıpranma-nöbet-bakım elemanı ihtiyacı)
Ücretsiz öğle yemeği-BEP birimi-Devam devamsızlık-Çoklu yetersizlik yada ikili yetersizlik çeken öğrencilerin ÖES yönlendirilmeleri.
Özel Eğitim Okullarında verilen imkanların aynı nitelikte eğitim veren Özel Eğitim sınıfına verilmemesi (detayı bol)
Evde eğitimin resenliği
ÖES olan okulların yöneticilerine ek ders veya özel eğitimci müdür yard. önerisi (Kaynaştırma Öğr. kapsayacak okul eylem planları)
gibi ilk aklıma gelen konu başlıklarında olayı anlatmaya çalışacağım.