KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE ALINACAK EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
MOTOR GELİŞİMLERİ
- Beden gelişimleri çok geri kalmış veya duraklamış olabilir. Boy ve ağırlık olarak yaşıtlarına göre daha zayıf ve gelişimleri daha yavaştır.- Hastalıklara karşı dirençleri daha zayıftır.- Büyük ve küçük kasları kullanmada belirgin derecede zayıflık gözlenir, el göz koordinasyonunu geç ve güç sağlarlar.- Basit hareketlerde yaşıtlarından gerilik gösterirler.
ZİHİNSEL ÖZELLİKLERİ
- Akademik kavramları geç ve güç öğrenirler.- Dikkat süreleri kısa ve dağınıktır.- Soyut terim, tanım ve kavramları çok geç ve güç kavrarlar.- Zaman kavramı geç ve güç gelişir.- Konuşmaya geç başlarlar, akranları ile anlaşmada güçlük çekerler.- Genelleme yapamazlar.- Kazandıkları bilgileri transfer edemezler.- Yeni durumlara uymada zorluk çekerler.- Kolayca yorulurlar, bir işi sonuna kadar sürdüremezler.- Kendilerinden küçükler ile ilişki kurmayı ve oynamayı severler.- Gördükleri, duydukları ve öğrendikleri şeyleri çabuk unuturlar.- İlgileri kısa sürelidir. Yakın şeylere ilgi duyarlar. Uzak gelecek ile ilgilenmezler.- Algıları, kavramları, tepkileri basittir.
KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
- Kendilerine güvenleri azdır.- Belli amaca ulaşmak için çaba harcamazlar.- Bir işi sonuna kadar sürdürmezler.- Geç ve güç dostluk kurarlar.- Sorumluluk almaktan kaçınırlar.- Birlikte bulundukları kimselerin duygu ve düşüncelerine ilgi ve saygı duymazlar.- Kendi kendilerine bir işe başlama ve devam ettirme arzusu duymazlar.- Duygu ve düşüncelerini ifade etmede bir çok duygusal bozukluklar gösterir.
DİL GELİŞİMLERİ
- Konuşmaya geç başlarlar.- Konuşmalarında ses bozuklukları vardır.- Kelime hazineleri azdır.- Alıcı ve ifade edici dil gelişimleri zayıftır.- Konuşmaları akıcı değildir.- Okuduklarını anlatmakta zorluk çekerler.- Geç ve güç dostluk kurarlar.
ÖZBAKIM BECERİ GELİŞİMİ
- Tuvalet eğitimlerini geç kazanırlar.- Bazılarında gece işemeleri devam edebilirler.- Temizlik, giyinme, soyunma, tuvalet alışkanlığı vb. öz bakım becerilerini geç kazanırlar. EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN
ÖZEL EĞİTİMİN AMAÇLARI
Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların eğitimlerinde ilk öğretimin amaçlarına paralel dört amaç tespit edilmiştir. Bunlar :1. Kendini anlamak ve gerçekleştirmek.2. İnsan ilişkileri kurmak ve gerçekleştirmek.3. Ekonomik beceriler geliştirmek.4. Uygar sorumluluk kazandırmak ve geliştirmek. Bu temel amaçların özel hedefleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir : 1. Kendini anlamak ve gerçekleştirmek.- Sağlığını koruyucu temel bilgileri benimser, gerekli sağlık ve temizlik alışkanlığını kazanır.- Kazalara karşı uyanık ve tedbirli olmayı öğrenir.- Çevredeki bütün canlı ve cansız varlıklara değer verir, onları sever ve korumayı öğrenir.- Okuma-yazma ve hesaplama gibi temel bilgileri ve becerileri kavrar.- Öğrenme merak ve hevesini geliştirir.- İyi düşünme ve doğru hüküm verme alışkanlıklarını kavrar.- Görev ve sorumluluk duygusunu kazanır.- Boş zamanlarını hoş ve yararlı kullanma alışkanlıklarını kazanır.- Doğal güzelliklere ve güzel sanatlara karşı ilgi ve hayranlık duymayı öğrenir.- Ana dilini düzgün ve doğru kullanmayı öğrenir.- Güvenilir bir karakter geliştirir, başarılı olduğu zaman aşırı öğünmelerden sakınmayı, başarısızlık karşısında ümitsizliğe düşmemeyi öğrenir. 2. İnsan ilişkileri kurmak ve geliştirmek :- İyi bir aile hayatının dayandığı temel ilkeleri kavrar, payına düşen sorumlulukları öğrenir ve benimser.- Başkaları ile birlikte yaşamayı ve birlikte çalışmayı öğrenir.- İnsan ve insanlığa saygı duymayı öğrenir.- Nezaket kurallarını öğrenir. 3. Ekonomik beceri geliştirmek :- Toplumun bağımsız ve etkin bir üyesi olabilmek için çalışmanın ve iyi bir üretici olmanın gerekliliğine inanır.- İyi bir tüketici olmanın aile ve memleket ekonomisindeki yerini ve önemini kavrar.- İnsan gücünün ve iyi bir mesleğe yönelmenin, meslekte uyum kurma ve verimli olmanın kişisel ve toplumsal açıdan önemini kavrar. 4. Uygar sorumluluk kazandırmak ve geliştirmek :- Sosyal etkinliklere katılır ve sosyal anlayış kazanır.- Çeşitli durumlarda hoşgörüye sahip olur.- Din, milliyet, renk vb. ayrılıkları dikkate almadan insanlarla ilişki kurar.- Kanunlara uyar.- Demokratik yaşamın en iyi toplum düzeni olduğuna inanır ve ona bağlılık duyar.
EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN
SÜREKLİ YAŞAM İLKELERİ
Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların eğitimlerinde amaçlanan hedefler doğrultusunda, bu çocuklarda sürekli yaşam için gerekli olan ve aşağıda açıklanan hususların, öğrenim süresince işlevsel hale getirilmesine özel bir önem gösterilmelidir.1. Fikirlerle iletişim kurma : Genellikle konuşma, dinlenme, okuma-yazma ve aritmetik temel alışkanlıkları, beceri ve davranışlarının öğrenilmesi.2. Kendini anlama ve başkalarıyla iyi geçinme : Bireyin kuvvetli ve zayıf yönlerini ve ona uyum sağlaması için gerekli olan alışkanlıkları, beceri ve tavırları, toplumda demokratik yaşam için gerekli olan davranışları ve becerileri kazanmak.3. Yakın ve uzak yerlere seyahat etmek : Şehir içinde yakın çevresinden başka şehirlere, uzak mesafelere seyahat etmek için gerekli temel alışkanlıkları, tavırları ve becerileri kazanmak.4. Sosyal, teknolojik ve fiziksel çevreye uyum sağlamak: Sosyal imkanları ve töreleri, teknik alet ve araçları kullanma ve uyum sağlamada gerekli olan temel alışkanlıkları ve davranışları, becerileri kazanmak.5. Sağlığını korumak : Ferdi beslenme, beden hareketleri, beden bakımı, dinleme, hastalıklardan korunma önlemleri ve batımı, sağlığını korumak için gerekli temel alışkanlıkları, davranış ve becerileri kazanmak. 6. Yaşamını kazanmayı öğrenme : Kendisine uygun işi seçmesi, o işe göre hazırlanması ve bir iş bulması ile iyi bir işçi olması için gerekli temel alışkanlıkları, davranış ve becerileri kazanmak.7. Emniyetli yaşamayı öğrenme : Oyunda, işte ve hareket halinde, tehlikeli durumlarda emniyetini sağlamak için gerekli temel alışkanlıkları, davranış ve becerileri kazanmak.8. Ev işleri yapmayı öğrenme : Bireyin kendi kendine beslenme, giyinme ve ailesine yardım için gerekli temel alışkanlık, davranış ve becerileri kazanmak.8. Parasını iyi ve uygun biçimde kullanma : Kazandığı parayı bütçesine göre en uygun biçimde kullanabilmek için gerekli olan temel alışkanlık, bilgi ve becerileri kazanmak.9. Zamanı hoş ve yaralı kullanmayı öğrenme : Zamanını öldürmeden hoş ve sağlıklı etkinliklere katılabilmek için temel alışkanlık, davranış ve becerileri kazanmak.10. Güzellikten hoşlanma ve güzel şeyler yapma : İyi bir görünüm içinde bulunmak, bunu devam ettirmek, el işleri, müzik, resim, dans ve halk oyunları ile kendini ifade etmeyi öğrenmek.