Merhaba arkadaşlar sınıf öğretmeniyim 40 kişilik sınıfımda biri otizmli biri konuşma problemi olan ve her ikisindede hafif duzeyde zeka problemi olan 2 kaynaştırma ogrencim var.Dün mdr yard. Özel alt sinifa devam eden down sendromlu yarı zamanlı kaynaştırma öğrencisinin de bana gelmek zorunda olduğunu söyledi oglenci olarak 4.sınıf tek ben oldugumdan.Bana akıl verin nolur 3.kaynaştırma da geliyor nasıl bir yol izlemeliyim
Arkadaşım ben zihinsel engelilier sınıf öğretmeniyim.Bir sınıfta en fazla 2 tane kaynaştırma öğrencisi olabilir.3.öğrenciyi sizin sınıfa veremezler.Verilebilir diyen yanlış söylüyor.
ğ)Aşağıda özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin 23 maddesi var bunu kaynak göstrerek itaraz edeblrsiniz. Birde özel eğitim öğrencileri sabahçı olmaz diye bi madde yok....
Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. Diğer kademelerdeki eğitim kurumlarında ise sınıf mevcutları; özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 25, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 35 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin 23. maddesine göre verilmez fakat aynı yönetmeliğin
MADDE 12 – (1) Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir. (Ek cümle:RG-14/3/2009-27169) Bu kurul, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunun yönlendirme raporu ve velinin isteği doğrultusunda özel okullarda öğrenimlerini sürdüren öğrencinin, bulunduğu okulda kaynaştırma yoluyla eğitime devam etmesi için de karar alabilir.
(2) Bireylerin uygun eğitim ortamına yerleştirilmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin öncelikle yetersizliği olmayan akranlarının devam ettiği sınıf olmak üzere, özel eğitim sınıfı, gündüzlü özel eğitim okulu/kurumu, yatılı özel eğitim okulu/kurumu gibi en az sınırlandırılmış ortamdan en çok sınırlandırılmış ortamda eğitimlerini sürdürmelerini sağlayacak şekilde yerleştirilmelerine dikkat edilir.
b) Yerleştirme, bireylerin yetersizlik türü ve derecesi, tüm gelişim ve akademik disiplin alanlarındaki performansı, eğitim ihtiyaçları ile ilgi ve istekleri doğrultusunda yapılır.
c) Yerleştirmede, bireyin yerleştirileceği okulun veya kurumun personel durumu, öğrenci mevcudu ve eğitim ortamı göz önünde bulundurulur.
ç) Yerleştirme kararında velinin yazılı görüşü dikkate alınır.
d) Birey, ikamet adresine göre mümkün olan en yakın okul veya kuruma yerleştirilir.
e) Yerleştirme kararına; bireyin velisi karar tarihinden itibaren, yerleştirme kararı verilen okul veya kurumdaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu ise kayıt tarihinden itibaren 70 iş günü içinde itiraz edebilir.
f) Eğitimin her aşamasında, bireyin gelişimi ve eğitim performansı doğrultusunda durumuna uygun yeni bir okula veya kuruma yerleştirmesi kararı alınır.
maddesine göre il ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu öğrenci verebilir. durumunuzu yönetmeliğin 23.maddesine atıfta bulunarak okul idaresine dilekçe ile bildirin. olumsuz cevap alırsanız bir üst amire dilekçenizi vermelisiniz. Aslında idare ile görüşüldüğünde sınıf mevcudunuzla, 3 kaynaştırma öğrencisi ile verimli olamayacağınızı anlamaları gerekir. Sözle olmaz ise yazılı olarak hak arayabilirsiniz. Şunu bir kez daha belirtmek isterim ilçe içinde okulların kaynaştırma öğrenci sayıları dolduğunda özel eğitim öğrencilerinin de eğitimde öncelik hakkı olduğundan ve meb yeterli sayıda özel eğitim sınıfı okulu açmadığından yeteri kadar zihin engelliler sınıf öğretmeni yetiştirmediğinden vs il ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu 20 öğrencilik bir sınıfa 2 den fazla kaynaştırma öğrencisi yönlendirebilir.