Ülkemizden sınava katılan 5895 öğrenciden yaklaşık %25'i 9. sınıfta, %75'i ise 10. sınıftan katılmış... Şu anda 11. sınıftalar diyelim... Bu çocuklar 1. sınıfa başladıklarında (2005-2006) okuma-yazma sistemi yeni değişmiş, öğretmenlere hızlı bir kurs ile yeni okuma-yazma sistemi tanıtılmış ve el yazısına geçilmişti... Bu sistem kötüdür demiyorum ama ilk yıllarda bazı yanlış uygulamaların yapıldığı gerçek... (mesela kalemler sözcüğünü ka-kal-kale-kalem-kalemle-kalemler şeklinde 5 seferde okumak, el yazısına uzun saatler harcamak) Okuma becerisindeki sert düşüş bundan kaynaklı olabilir..
hocam ses temelli cümle yöntemi ile hiç bir öğrenci okuduğunu anlamıyor. okuma daha kısa sürede gerçekleşiyor ancak öğrenci kelimeyi bütün olarak göremediği için anlamını ilişkilendiremiyor.
kendimce biraz araştırma yaptım. öğrenmede beyin bütüncül algılama yöntemini daha kolay algıladığı sonucuna vardım.
basit bir örnekle, bir evi ilk gördüğünüzde, hiç bir ayrıntıya önem vermezsiniz ve şematik olarak ev dersiniz. okuma yaparken de beyin kelimenin tamamını okur ve harf üzerinde düşünmezsiniz.
basit bir deney. buraya kadar yazını okuduysanız eğer bu yazıda kaç tane a harfi var?
geri dönüp sayacak mısınız. kesinlikle hayır.
ama 1.sınıf öğrencisi. bir kalem kelimesini k-a ka, ka-l kal,kale, kalem, diyerek 5,6 defada ancak okuyabiliyor.
bundan sonra yorum sizin. beğenirsiniz beğenmezsiniz. ama lütfen sizlerde bir araştırıp, araştırma sonuçlarınızı paylaşırsınız. bizlerde bilgi edinmiş. oluruz.