TRT 4 CANLI YAYIN PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU
TARİH : 4 ŞUBAT 2008/ PAZARTESİ
KONUK: Oğuz ERBİL / Eğitim Materyalleri Üretim Daire Bşk.
KONU: Eğitek olarak ürettiklerimiz.
TRT-4 Canlı yayın programları ile ilgili bilgi verilerek programa başlandı. 4 Şubat yayında eğitim materyallerinin eğitek tarafından üretilmesi süreci hakkında bilgi verildi. Eski dönemlerde kullanılan eğitim filmlerinden söz edildi. Artık gelişen süreçle birlikte teknolojik imkânların artmış olduğu, ders materyallerinin de video, vcd, dvd, v.b şekline dönüştüğü ve internet ortamından hizmete sunulduğu açıklandı.
İnternet MEB tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Velilerin de zamanla bu konuda daha da bilinçleneceği açıklandı. Ders araç-gereçleri üretilirken ders programları ile ilgili stratejiler ortaya konuyor, hedef kitleler belirleniyor, Talim Terbiye Kurulundan geçen ders programlarına uygun ders araç-gereçleri üretiliyor.Bu işlemler sırasında hedef kitlelerden gelen ( öğretmen , öğrenci, veli ) talepler değerlendirilmektedir.
Ürün oluşturmada tasarımcı, yönetmen, yapımcı, senarist ve akademisyenler ortak çalışma yapmaktadırlar.
Eğitek’in teknik imkânları ile ilgili bilgi verildi. Televizyon tekniğinin son aşamalarından faydalanıldığı belirtildi. Sistemlerin tamamen dijital ortama aktarılması sürecinin oldukça pahalı bir süreç olduğu ve bunun aşama aşama gerçekleştirildiği açıklandı.
Müfredat değişiklikleri ile ilgili çalışmalarda onaylanmasının beklendiği açıklandı. Çalışmalar sırasında Talim Terbiye Kurulu ile ortak çalışılmaktadır. Ayrıca son aşama olan denetimlerde de Talim Terbiye Kurulu devreye girmektedir. Yapılan programların içeriği ve doğruluğunun 1739 sayılı M. E. Temel kanununa uygunluğu kontrol edilmektedir.
TRT ile de ortak çalışmalar yapılmakta ve bu konuda TRT kurumundan büyük destek alınmaktadır.
EĞİTEK yayınlarından bazı örnekler:
- Psikolojik Destek ( 13 video- 13 audio- 1 öğretmen kılavuzu)
- Büyüyen Adımlar (20 bölüm, okul öncesi gelişimi)
- Küresel Isınma ( Güncel- genel izleyici)
- Kuş Gribi
- Çağın Hastalığı Aids
- Beş Şehir
- El Sanatları
- Milli Mücadelenin Beş Şehri ( Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara )
- Fotoğraf Albümleri
Bu çalışmalar ile ilgili tanıtım filminden sonra açıklamalara yapıldı. Bu yayınlara isteyenlerin nasıl ulaşacağı belirtildi. MEB anasayfasının birimler bölümünden ya da internet TV’ de yayınlanmış olanlardan faydalanılabilir.
Siparişlerle ilgili bilgi verilerek elektronik adres ve telefon numaraları verildi.
cogaltim@meb.gov.tr tel: 03122969424–87
Programa telefonla bağlanan izleyicilerin soruları yanıtlandı. Teknolojik yayınlardan okulların yararlanması, eğitim portalı oluşturma çalışmaları, sağlık konuları ile ilgili hazırlanmış filmler, eğitimde iyi örnekler konulu çalışmalar hakkında bilgi verildi.
“Eğitimde İyi Örnekler” konulu proje çalışmaları sürmektedir.15 Şubat tarihine kadar İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından bildirilen örnek çalışmalar ( öğretmen ve öğrencilerin ) yerinde değerlendirilerek çekimler yapılacak ve “Neden Olmasın?” köşesinde yayınlanacaktır.
İnternet TV de yayınlanan bazı programların, gündüzleri yoğunluk olduğundan izlenemediği, okul şifreleri ile indirmenin mümkün olup olamayacağı sorusuna yanıt olarak telif hakkından dolayı bunun söz konusu olmadığı açıklandı.
EĞİTEK’İN BAZI ÇALIŞMALARI:
—Hayat Bilgisi 1
—100 Eser
—Uzaktakiler ( Türk Dünyası) 4.5 sınıf
—Belirli Gün ve Haftalar
—Müzeler ( tarih bilinci)
— Milli Bayramlarımız
— Güvenli İnternet Kullanımı
— Penceremde Umut ( 13 bölüm kız çocuklarının okullaşması )
EĞİTEK’İN SÜRMEKETE OLAN PROJELERİ:
— İlk ve Orta öğretim öğrencilerine yönelik ders programlarını yenilemek
— Sağlıklı yaşam projesi
— Okulda ve Ailede Şiddet
— Atatürk ve Milli Mücadele ( 2 bölüm belgesel)
— Açık İ.Ö. ve Açık Lise iletişim ve rehberlik sürekli yayınları
-- TRT - Radyo-1 8. sınıflara yönelik bilgi yarışmaları sürekli yayını
Bu çalışmalar ile ilgili değerlendirme ve açıklamalar yapılarak izleyicilerin çeşitli soruları yanıtlandı. Eğitim Portalı ile ilgili çalışmalardan söz edildi. Öğretmen ve öğrencilerin hazırladıkları materyallerin teknik, içerik ve pedagojik olarak değerlendirilecek uygun olanlar portalda yer alacaktır.
Eğitek’in hazırladığı “KUŞ GRİBİ” animasyon filmi izlendi. Bu animasyon filminin Japonya’da eğitim filmleri yarışmasında ilk 10 içinde yer aldığı belirtildi.
Türkiye’de bu araç-gereçlerin kullanımı ile ilgili açıklamada son olarak 80000 eğitim cd’si üretilerek okullara gönderildiği belirtildi. Bu çalışmaların okullarda rahatlıkla kullanılabileceği, bunun için her okulda yeterli teknik donanımın mevcut olduğu belirtildi.
Son olarak web tabanlı eğitim içerikli yarışma ile ilgili bilgi verilerek, başvurunun öğretmen –öğrenci etkinlikleriyle Mart ayına kadar yapılabileceği açıklandı.
GELECEK EĞİTİMLE GELECEK TRT 4 CANLI YAYIN PROGRAMI
07 ŞUBAT 2008
İZLEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU
Konuk: Prof. Dr. Necati Birinci ( MEB Eski Müsteşarı)
Konu: Dil Bilinci
Konu Başlıkları:
a) Dilimizdeki yozlaşma kaygıları
b) Türkçemizi doğru kullanıyor muyuz?
Bir dili kullanırken bütün bir toplumun bu dilin bir parçası olduğunu göz ardı etmememiz gerektiği vurgulanmaktadır. Çünkü milletleri ayakta tutan yegâne varlık kullanılan dillerdir.
Türkçemizi de tam olarak ortaya koyup değerlendirebilmemiz için dünya çapında 220 milyon civarında bir insan varlığının bu dili kullanıyor olduğunun altını çizmemiz gerekir. Türkçemiz coğrafi genişlik baz alınırsa dünyanın 3. en yaygın dilidir.
Türkçemizin geleceği hakkında bahsedersek, dilimizi bir sağlam zemine oturtup farklı dil yapı ve mantıklarının girmemesini sağlamalıyız. Yavaş yavaş sokaklarda, ana caddelerdeki dükkân tabelalarında, medyadaki programlarda, günlük konuşmalarımızda, teknolojik kavramlarda yabancı dillerin nüfuzunu hisseder olduk. Eski klasik Türkçeyi neredeyse eski romanlarda dahi bulamaz olduk. Bunların sebeplerinden biri de yabancı devletlerle olan etkileşimler sonucu ekonomik kaygılar yüzünden çoğu dükkân, işyeri ve ürünlerimizin markalarındaki kelime oyunları ve yozlaşmadır.
TÜRKÇEMİZİ DOĞRU KULLANIYOR MUYUZ?
Sokaktaki vatandaşlarımıza sorduk ve bu yozlaşmanın sebep ve belirtilerini değerlendirdik
a) Sırf televizyon başındaki seyircilerimizi eğlendirmek için kullanılan yabancılaşmış laflar
b) İşyeri tabelalarındaki yabancılaşmalar
c) Kelimelerin İnternet ortamındaki kısaltılmaları (sohbet vb…)
d) Çok kestirmeden konuşup teferruata inilmemesi ve bu sebeple kitap okumada, telaffuzda, öğrencilerin ve vatandaşlarımızın kendini sözlü ya da yazılı olarak ifade etmelerinde görülen aksaklık ve yetersizlikler
e) Çabuk tüketim (Uzay Çağı) döneminde bulunmamız
f) Türkçemizin kaba bir üslupla konuşulması
g) Eş anlamlı zengin içerikli kelimelerin neredeyse hiç kullanılmaması
h) Dış güçlerin Misyonerlik faaliyetleri