merhaba.öğretmenlik mesleğinin kötü tarafı olan tükenmişlik sendromuyla nasıl başa çıkıyorsunuz ? neler düşünüyor ve yapıyorsunuz ? ben kendimi tükenmiş hissediyorum mesela.
Yararlı bir başlık açtığın için tebrik ederim.
Bilişim tezimden sonra üniversiteden psikoloji alanında ilerlemimi söylemişlerdi. Bu bağlamda
Senin yaşadığın durumun farklı bir boyutta geçen yıl yaşamıştım. Çok yoğun çalıştığım zaman bu durumu hissediyorum. Bedenin üst düzey gün yoğunluğunda başedebilmesi için bir planlama yapması gerekir eğer gün yoğunluğu planlamasında manevi olarak haz alamıyorsan mesleki stres bedeni yıpratıyor ve kendini buhranın içinde buluyorsun.
Benim yaşadığım tam tersi bir sendromdu, çünkü eğitsel doyumsuzluk daha iyisini üretme, daha kusursuz yapma isteği ki bu ürettiğim çalışmalara yansıdı. Bir müddet sonra kendinle baş başa kalıyorsun.
Çözüm önerisi: ZİHNEN ve RUHEN YENİLENME
Kendini dinle, yorgunluğa sebep olacak odak noktalardan uzak dur. Ben bilgisayarımın kablosunu kesip çöpe atmıştım. Kafanı dağıtacak tabii işlerle uğraş. Hafta sonları farklı illere balığa gidiyor, kafamı dağıtmak için rafting-çadır gibi doğayla içe içe kalabileceğim sporlarla uğraşıyordum. En son Malatya-Darende Tohama çayında rafting yapmıştım. Yazın sırf bu amaçla TUBİTAK doğa kamplarına başvurmuştum hatta kabul edilmiştim ramazan nedeniyle gitmedim.
Ve sorunlardan uzak kalabileceğin, sorunlara sebep olabilecek çevreden uzak durmak gerekiyor onun yerine seni anlayabilecek farklı konuları konuşabileceğin sevdiğin dostlarınla zaman geçirmelisin. Dünyayı ertelemelisin. Hafta sonları Mersinden Elazığa dostlarımla iç içe olmak için çay içmeye-muhabete gittiğimi bilirim. En çok yaptığım şey kendimi ödüllendirmelerdi. Bu bir kıyafet olabilir bu bir yemek olabilir.
İşin aslı senin enerjini tüketen sorunla baş edebilmek için onu ikincil bir duruma sokmalısın, önceliği farklı noktalara vermelisin. Ben sırf bu nedenle akademik çalışmamı bir süre erteledim, doğrusu da buydu. Peki şimdi ne yapıyorum daha basit yaşıyorum.