Prof.Dr. Sinan OLKUN, eğitim bilimlerine oldukça katkısı olan değerli bir hocadır. Bulunmuş olduğu bu tespitlerin altına imzamı atarım. En hayırlı yolun ilim olduğunu ve bu yoldan yürünmesi gerektiğini düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkür ederim hocam.
Çok değerli Sinan Olkun Hocamız derkiii;
4+4+4 ülke için bir felakettir
Kısa adıyla 4+4+4 olarak bilinen eğitim reformu aslında bir reform değil tam anlamıyla bir deformdur. Neden? Çünkü bu yasa;
1. Okula başlama yaşını hiç bir bilimsel temele dayanmadan hatta bilimsel bulgu ve alışılara ters bir biçimde 5 yaşına çekmektedir. 6 yaşında okula başlayan çocuklar bile çok büyük sıkıntılar çekerken 5 yaşındakiler için durum tam bir travma olacaktır.
Aynı anda hem 5 hem de 6 yaşı bitirmiş çocuklar okula başlayacağı için zaten kalabalık olan sınıf mevcutları o yıl iki katına çıkacaktır. (4-5-6 yaşında çocuğu olan veliler, daha çok dikkat lütfen)
Mevcut durumda sınıf öğretmenleri 7-12 yaş çocukları okutmak üzere yetiştirilmiştir. Daha küçük çocuklarla başetme becerileri yoktur. Sırf bu nedenler bile bu yasaya karşı çıkmak için yeterlidir ancak dahası da vardır; 5. sınıfa derse girecek öğretmenler de buna hazır değildir. Üstelik okula başlama yaşı 1 yaş geri alınınca durum daha da vahimleşmektedir. Bunun hiçbir pedagojik izahı yoktur.
2. Tüm dünyada mesleki yöneltme lise sonrasına doğru ötelenmeye çalışılırken bu yasa ile Türkiye'de ilköğretim 4. sınıf düzeyine çekilmek istenmektedir. Bunun akıl ile, bilim ile izahı yoktur. Bunun adı "daha kendini bile tanımadan bir çocuğu amele yapmak, köle yapmak" istemektir.
3. Öğrencilerin dördüncü sınıftan ara verip başka okula geçirilmek istenmesinin nedeni olarak 7 yaş ile 13 yaş çocukları aynı ortamda bulunmasıymış. Ya yeni sistemde ne olacak? 9 yaş çocuklarla 18 yaş adamlar aynı ortam da bulunacak. Bunun hiç mi zararı olmayacak acaba? Biraz akıl, biraz izan lütfen.
4. Ayrıca 4+4+4 ile hiç bir ilgisi olmadığı halde kanuna eklenen bir madde ile Dünyanın hiç bir ileri ya da geri ülkesinde bile yapılmayan bir ucube FATİH projesi devlet ihale kanunu dışı bırakılmak istenmektedir. Hukuk devletine bu yakışmaz. Milletin parasının çarçur edilmesi bir yana bu projenin her yönüyle sakat bir proje olduğunu tartışmayacağım bile.
İşte bu nedenlerle ve sayamayacağım başka bir çok nedenle bu tasarı geri çekilmeli ve ülkemizdeki eğitimin asıl sorunlarına çare olacak gerçek bir reform ve iyileştirme paketi üzerinde çalışılmalıdır. Asıl gündem fakir mahallelerde bile öğrenci velilerinden para toplanması, zorla bağış yaptırılması, okullar arası kaynak dengesizlikleri, öğretmen ihtiyacı ve kalitesi olmalıdır. Okulu temizleyecek hizmetli yokken, tebeşir parası daha karnı aç, ayakkabısı delik çocuktan alınırken, elektriksiz sobasız okullar varken milletin parasının içi boş tabletlere, aklı kendinden menkul tahtalara yatırılması en basit ifade ile israftır.
Her konumdaki vatandaşlarımız, imkanları ölçüsünde bu tasarıya karşı demokratik tepkisini göstermelidir. Aksi halde ülkenin geleceği olan yeni nesiller kendilerini bir girdabın içinde bulacaklardır.
Bu yasanın bu durumlar düşünülerek hazırlanmadığı açıktır. Ancak ne düşünülerek hazırlanmış olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum.
Saygılarımla.