arkadaşlar ben bir konuda fikrinizi almak istiyorum. Ben eş durumuyla martt başında 1. sınıf öğretmeni olarak atandım. sınıfın derslerine benden önce ücretli emekli bir öğretmen girmiş. Aynı zamanda okulda müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış. öğretmen sadece okuma çalışmaları yaptırmış dikte çalışması neredeyse hiç yaptırmamış. Bunun yanında 7 öğrencide okuma yazma bilmiyor,bilenlerin de durumu çok iyi değillerdi . Zor birleştirerek okuyorlardı. Ben iki aydır okuma çalışmalarına ağırlık verdim tekerleme ezberlettirdim. Okumaları istediğim seviyede olmasa da gelişti. Ama yazmalarında hala büyük sorunlar var.İki heceleri küçük kelimeleri yazabiliyorlar fakat hece sayısı artınca harf yutmalar başlıyor. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz dikte çalışmalarında nasıl bir yol izlemeliyim.
Ayrıca okuma yazma bilmeyen 8 öğrencinin iki tanesini okumaya geçirdim fakat 6 tanesi hala başladıkları yerde. çocuklar tarafından hiçbir gayret yok Bu okumaya geçmeyen çocukların velileri ile de görüştüm çogunun okuma yazması yok. Çocuklarla ilgilenme sıfır. Hatta çocuklarını gözden çıkarmışlar 'hocam adını bilsin yazsın bana yeter diyorlar' Bana bir yol gösterir misininz ne yapmalıyım bu 6 öğrenciyi bırakmayı düşünüyorum.
Bu mesajı yazan arkadaşımıza bir cevap vermek yerine herkes kendince garip garip şeyler yazmış buraya. Hocam bir cevap beklemiş sorunlarından bahsettikten sonra. Sadece bir arkadaşımız sınıfta bırakma ile cevabını vermiş. Neden kimse bu öğretmene çocukların daha iyti okuyabilmesi yazabilmesi için cevap vermemiş hayret doğrusu. Güya forum ve tartışma ama icraat sıfır. Ancak teşekkür edin birbirinize.
Hocam düneydoğu ya da doğuda bu anlattığın şeyin örneklerine çok rastlıyoruz. Emin ol aynı sorunu yaşadım ve kısmen hala yaşıyorum neredeyse saç kalmadı başımda. Bir kere şunu unutma hocam. Velinin ilgisi sıfırsa, ödev yapma, yardımcı olunma gibi hususlarda eksikse bu öğrenci. Diğer öğrencileri ödevlendirip bunlarla ayrıca herders bizzat ilgilenmeden sorunun çözümü çok zor.
Neler yapabiliriz kısmına gelince: Ben şimdi yazacağımın faydasını çok gördüm.
Verilen ses ile bilinen bütün heceleri dikte yaptır.
Sonra bir kelime için ilk hecesinden başlayarak ve hece sayısı artarak sırayla yazdır. Örnek:
Çi yazın.
Çiçek yazın.
Çiçekçi yazın.
Çiçekçiler yazın
Çiçekçilerle yazın. Gibi
Bir önceki yazılan tahtada dursun silme, yeni ekleyeceğin heceyi herkes yazdıktan sonra tahtaya yazarsın.
Harf yutmamaları için 3 harfli kelimelere yoğunlaşmakta fayda var.
Ayrıca Heceleri saydırmak lazım. kelimeyi söylediğimizde heceleri belli edecek şekilde yavaş yavaş okursak oradaki heceleri yavaş yavaş kavrıyorlar. Çocuk eğer hecelere riaayet ederek yazacağını kavramazsa işimiz daha zorlaşıyor. Harf yutmasının en büyük nedeni bana göre hecelere dikkat etmemesi ve sırayla ses yazmaya çalışmaları. Oysaki sırayla ses yerine heceleri yazmaya kalksalar, örnek:
Pamuk kelimesi: önce p sonra a sonra m sonra u yerine...
önce pa sonra muk yazacağım şeklinde düşünürse harf yutma gibi sıkıntıyı gidermiş olursun.
Hocam ayrıca en önemli hususlardan bir tanesi :
Sesi ilk kez tanıtıp öğretmekle meşgul olduğunda ve o sesi içeren kelimeler bulma aşamasına geldiğinde eğer çocuk söylediğin kelimede o ses var mı yok mu bilemiyorsa ve o sesi içeren bir kaç kelimeyi kendisi söyleyemiyorsa dikte çalışmasına başlama boşuna çünkü ilerde o sesi kesinlikle yutacaktır ya da yazarken o sese gelince devamını yazamayacaktır. Şimdi geriye kalan 3 öğrencimde bu sorun var. Geriye dönüp kendimi eleştirdiğimde şimdi farkediyorum. O zamanlar bu üç çocuk kendisi o sesi içeren kelime bulamıyordu ve bende o çok bilmiş müfettişlerin aklına uydum (hocam ortalama yüzde 70 öğrenci sesi kavrarsa diğerlerini bekleme) şimdi malesef geriden gidiyoruz. Keşke o zaman onları da bekleseydim...