.............ancak 10 yil hizmetten sonra mecburi yerdegistirme makul olabilir die dusunuyorum; enazindan buna benzer bir sistem kurulmali... aksi takdirde cogu basarili ve merkezi olan okullarin parsellenmesinin onune gecemeyiz... 3-4 kusagi, jenerasyonu ayni ogretmenlerin yetistirmesi, hernekadar nostaljik gozukse de pek de adil oldugunu dusunmuyorum... degisikliligin ve cesitliligin performansa renk katacagi kanaatindeyim... aksi takdirde nekadar verimsiz, basarisiz olsa da bir ogretmenin yillar once-belki de haketmeyerek, torpille- atandigi kurumdan ayirmak imkansiz olacaktir... Zalim09 ve Konuk35 ogretmenim bu konu hakkindaki goruslerinizi merak ediyorum, paylasirsaniz cok sevinirim....
Öğretmenim daha önce uzun uzun yazdım ama, bu taslaktaki öneriler, sonraki zamanda ilk atama ve boşalan kadroların gelişigüzel doldurulması ile geçiştirilirse uygulanmasına yine imkan bırakılmaz.
Bu durumda, il içi 5 yıl, il dışı yer değiştirme için 8 yıl bekletip sonra her yer doldu denilirse uzatmanın da bir anlamı olmaz. Bu durumda il içi 2 yıl, il dışı için 3 yıl beklemek bence yeterli ve daha makul duruyor (aflar ve v.s ler ile kesintiye uğratılmazsa)
..................
*Tüm branşların ilk atama için sadece zorunlu hizmet bölgelerine atanması
*Hiç bir okulda ücretli öğretmen çalıştırılmasına göz yumulmaması
*Tüm okulların boş kadrolarının her dönem için açık bırakılması
*Atama ve yer değiştirmede hizmet yılı, puan sıralamasının tek kriter olarak uygulanması
*Özür grubu atamalarında istismara göz yumulmaması
*Emekliliği gelen öğretmenin tek gün bekletilmeden emekli edilmesi, tercihe bırakılmaması
*Yer değiştirmelerin il içi ve dışı için aynı anda tek seferde yapılması
*İl içi ve il dışı tercih sayısı ve sınırlamasının tümden kaldırılması
*Boşalan kadrolar için ikinci bir yer değiştirme sırasının çalıştırılması
*İlk atamaların tüm yer değiştirme işlemlerinden sonraya bırakılması
*Son olarak boş gözüken kadroların ilk atama ile doldurulması
*Kısaca her noktaya hizmet ve puan sıralaması ile yerleştirmenin gerçekleştirilmesi.
Böyle bir yerleştirme işlemi ile 1.hizmet bölgelerinde ilk atama için boş yer kalacağını sanmam.
...................
Buna ek olarak emeklilik müessesesi zamanında çalıştırılır, ilk atama doğrudan zorunlu illere yapılır, aflara son verilir, her öğretmen mesleğinin başında zorunluya (en az bir kez ve makul bir süre ile) tabi olursa sistem işler, 10 yıl gibi sürelerle yerleşik düzene geçen arkadaşımız da rotasyona tabi olmadan, rahatsız edilmeden çalışmasına devam eder.
Kısaca mesleğinin başında, ortasında veya herhangi bir döneminde sıralı sistemle bir kez belli bir süre ile zorunluyu yapıp sonra mevcut şartlar içerisinde istediğin yere kalıcı olmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunursun. MEB de burayı ilk boşaldığı anda sırada beklediğini bilir ve kota koymadan açık her yeri size açar.
Bu arada sıraya girenlerin puanı ve hizmet süresi dışında hangi sebeple olursa olsun öncelik sırasını bozacak durumlara izin vermemesi, yerinizi koruması icap eder.