Yani bu 2. aşama olan zeka testine çocuğu çalıştırmak akıl tutulmasından başka bişey değil. Sonuçta bir üniversite sınavı falan değil zaten bir çocuk derslerinde ve sosyal yaşamında mutlu ise sahip olduğu zekayıda iyi kullanıyor Kendim bu işin uzmanı değilim ama testörlerle ilgili olumsuz fikirlere de katılmıyorum
Tablete bile çalıştırmak gereksiz. Yapan çocuk yapıyor zaten. Geçen yıl eline hiç tablet almamış bir öğrencimiz tablet sınavına geldi. Aile de endişeli, çocuk kullanabilir mi, sonuç etkiler mi diyor. Benim gözetmen olduğum sınıftaydı, aileyi biraz rahatlattık, içeri girdiğinde artık üçüncü yılı olup her yıl zeka testini geçemeyenler de aynı yerde. Zeka testini geçti, şimdi bilsemli. Yapacak çocuk her şartta yapıyor zaten.
Sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Ancak şöyle bir şey var. O çocuk gerçekten Bilsem'e gitmeli mi? O kısım muğlaklaşıyor. Çalıştırmanız onu çok etkilediyse ki testörün tahmin edebileceği kadar değişmiş olması olası. Tabi burada IQ'su gerçekten çok yüksek de olabilir. Eğer çalışmayla değişim olduysa ve ucu ucuna girdiyse, o çocuk Bilsem'i kazansa da zorlanabilir. Uyum sürecinde uyumsuz görülebilir.
Geçmiş yıllarda wisc-r testi yapılırken bu şekilde gelen öğrencilerimiz olmuş. Sınıfta etkinliği yapamıyor, bilsemden zevk almıyor ve bırakıyorlar. Gerçekten zeki olsa da bırakanlar var. Bilseme çok anlam yüklememek lazım. Benim iki oğlum var. Büyük olan bilsem yeni açıldığı yıl tanılı olduğu halde aday gösterilmedi. Bilsemin açıldığından bile haberim yoktu. Şu an üniversite sınavına girdi, sonuçları bekliyoruz. Akademik beceri olarak bilsemli arkadaşlarının hepsinden başarılı, ondan başarılı olanların hiçbiri de bilsemli değil. Küçük olan da tableti geçemedi. Hiç çalıştırma gereği duymadım, Bilsem'de mutlu olacak bir çocuk değil zaten. En önemlisi çocuklarımızın mutluluğu. Test başarısını dışardan sebeplere bağlamak çok kolay. Burada testörlerin kötü olduğunu, sistemin adaletsiz olduğunu söyleyen o kadar kişiyle karşılaşıyorum ki... Testi geçememesi çocuğunuzun zeki olmadığı anlamına gelmez. Sadece diğerlerine göre testte biraz daha düşük performans göstermiştir. Bilsem'e gelmek istemeyen/ailesinin zoruyla geldiğini söyleyen/akademik bir başarısızlık olduğunda bilsemin çok vakit aldığını söyleyen o kadar çok öğrencimiz var ki. Akademik başarı ayrı, bilsemli olmak ayrı birşey. Zeki çocuklar genellikle derslerinde de başarılı olurlar fakat bunu bilseme bağlamamak gerek. Evet, imkanlar çok fazla. İstenen alanda istenen eğitim görülebiliyor. Veliler bilinçli olunca zaten çocukları bu alanlara yönlendirebilirler. Yeter ki çocuklarımız mutlu olsun. Yoksa bilsemli olmuş, olmamış, dersleri iyi, kötü birşey fark etmez.