B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ, TEDAVİSİ VE İYİ GELEN BESİNLER!
B12 Vitamini (diğer adıyla Kobalamin), protein, DNA sentezi, besinlerden enerji üretimi ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir.
B12 vitamini bulunan besinler
Bütün vitaminler gibi B12 vitamini de vücudumuz için olmazsa olmazlardan olan vitaminlerdir. B12 vitamini vücudumuzda meydana gelen birçok metabolik olayda düzenleyici rol oynar.
B12 Vitamini NEDİR?
Tıp dünyasındaki adı Siyanokobalamin olan B12 vitamini özellikle hayvansal dokularda bulunur. İnsan vücudunda beş yıllık B12 vitamini depolanabilir. Sebzelerde bulunmadığı için uzun süre sebzelerle beslenen (vejetaryen) kişilerde zaman zaman B12 vitamini bağlı olarak rahatsızlıklar görülebilir. Bunun yanı sıra vücutta vitaminin emilimindeki bozukluk, aşırı oranda alkol kullanımı, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı ve yaşlılarda B12 eksikliği görülebilir.
B12 VİTAMİNİNİ NE İŞE YARAR?
Anemi hastalığını önler,
Alyuvar üretilmesinde ve demir kullanımına yardımcı olur,
Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
Sinir tahribatını önler,
Doğurganlığı sağlar,
Hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar,
Sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır,
Hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder,
Gen kopyalanmasına yardım eder,
Çocuklarda zekâ gelişimi için gereklidir.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
Yürüme bozukluğu,
Kronik yorgunluk, ellerde ve ayaklarda uyuşma,
Depresyon,
Sindirim bozuklukları,
Baş dönmesi, uyku hali,
Karaciğer büyümesi,
Göz bozuklukları,
Halüsinasyonlar,
Baş ağrıları,
Dil enfeksiyonu,
Huzursuzluk, unutkanlık,
Zor nefes alma,
Hafıza kaybı,
Sinirsel bozulmalar,
Kalp çarpıntısı,
Kansızlık,
Kulaklarda çınlama,
Omurilik yıpranması
gibi rahatsızlıklar görülebilir. Yukarıda sayılan belirtiler eğer sizde gözlemleniyorsa bir hekime başvurmalısınız. B12 eksikliği uzun süre tedavi edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir.
B12 VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER NELERDİR?
Daha önce de söylediğimiz gibi B12 vitamininin hayvansal besinlerde daha çok bulunur. Dana eti, balık, böbrek, karaciğer, yumurta, süt ve süt ürünleri B12vitamini içeren yiyeceklerdir.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ
B12 tedavisi için B12 vitamin iğnesi ya da b12 vitamin hapı kullanılır. Ayrıca dilaltından alınan çeşidi de vardır. Ama bundan da önemlisi vücudumuzda birçok işlevi bulunan B12 vitamini eksikliğine maruz kalmamaktır. Beslenmemize dikkat etmektir.
ET,TAVUK VE BALIK YİYEMEYENLER İÇİN B12 İÇEREN BİTKİ KÜRÜ (Prof.Dr.İbrahim Prof.Saraçoğlu Kürleri Önerisidir
B12 eksikliği gideren bitkisel kür:
Kür için gerekli olan malzemeler: lahana , kimyon yada kimyon tohumu, tuz,
Kürün hazırlanması: Lahanayı kesiyoruz. Kullanılan kaplar çok temiz olmalı. Lahananın yapraklarındaki bakteriler harekete geçirilecek. Lahanayı doğruyoruz. Kaba koyuyoruz. Üzerine tuz ilave ediyoruz. Bir çay kaşığı tuz ilave ediyoruz. Üzerine kimyon koyuyoruz. Kimyon ile iyice karıştırıyoruz. Yarım dakika kadar bu karışımı yoğuruyoruz. Sonra bu karışımı kavanozun içine koyuyoruz. Kavanoza koyulan karışımı iyice kavanozun içine sıkıştırıyoruz. İyice sıkışması için kavanoz içerisine taş yada ağır bir şey koyulabilir. Kavanozun ağzını kağıtla yada başka bir şey ile kapatıyoruz. Ağzını lastikle sıkıcı kapatıyoruz. Karanlık bir yere koyacağız. 4 -5 gün orada kalması gerekiyor. Güneş ışığı görmemesi lazım. Eğer lahana suyu lahananın üzerine çıkarsa zamanla küf oluşumu olabilir. Onu kaşıkla almak gerekiyor. Temiz çalışılması lazım. 5 .gün den sonra ekşidiğini göreceğiz.
Kürün uygulanması: hazırlanan bu lahanalar 5.günden sonra tüketilecek. Bu gerek olduğu kadar kür hazırlanıp kullanılabilir.
Not: B12 kronik bir eksiklikse doktor ile konuşmak gerekmektedir. Midede o b12 üretici protein yoksa B12 üretimi vücutta üretilemez. Doktorunuzun tedavi yöntemine göre hareket etmek gerekebilir.