Ülkemizin matematikte son sıralarda yer alması kaygı vericidir. İstatistiki veriler anlamlı bir ilerlemenin olmadığını gösteriyor. PISA 2012 sonuçları daha çok gelişme ve başarı gereksinimimizin olacağını gösteriyor. Meksika ve Şilinin son sıralarda olmasıyla Türkiye ancak üçüncü sıraya ulaşabilmiştir.
Türkiyenin 10 yıl önce matematik ortalaması 423 iken komşu ülkelerimiz İsrail, Yunanistan, Sırbistan ve Hırvatistanın gerisindeydi. Bugün daha da gerilerde oluşumuz, eğitim ve öğretmen politikamızın içerik olarak yetersiz oluşundandır. 2013te matematik puanının 448e yükseltilmesi ile ancak 42. sırada yani sondan üçüncülüğe ulaşabilmişiz. Matematikteki başarısızlığın yanı sıra okuma yazma alanında da hızlı bir yavaşlama dikkatleri çekiyor. OECD ortalamasının altında yazılıyor olmamız, küçük artışlarla avunmamız ne kadar acıdır. Kalkınmış ülkeler, gelişkinliklerini eğitime verdikleri öncelikle sağlıyorlar. Uzakdoğuda yeni bir Çin efsanesi bu kez eğitim konusunda doğuyor. Ülkemizde fen alanında eğitimdeki başarımız, kalkınmış ülkelerin bir yıl gerisinde olduğu çok üzücü bir sonuçtur.
Sayın hocam, sizin kaçırdığınız ayrıntı şu; bu ülke 1960 ların sonuna kadar tarım toplumuydu, hemen her ideolojik ve toplumsal klik köylerde yaşar, tarımla uğraşırlardı. Belki köyleri bilirsiniz, köyde 2 ev dahi kalsa o iki ev dağı taşı paylaşamaz kavga eder birbirine düşman olur, kin besler, hal böyleyken aynı köyde 70-80 hane ve daha üstünü hesap edin başka köylerle otlak mera kavgalarının köyleri içine kapattığını ve bunun üzerine birde ilkel köy hayatının aynı köyde yarattığı klikleri düşünün. Tüm bu düşmanlık; kedilerin "ben buraya işedim burası benim" kafasının yarattığı bir durum yarartırken, o durumda genetik çeşitlilikte sınırlılığı doğurmuştur; sürekli yakın akrabalardan ya da yakın köylerden lokasyonlardan evlenmek, bu genetik sorunları arttıran zekayı düşüren bir durum, kapalı bir toplum olmamız ve bazı kültürel niteliklerimizin halihazırda vasat olan zeka seviyemizi ve nöronlar düzeyinde bağlantılar kurmamızı engelleyen "o konuyu düşünme o yasak" bilinç altı brir araya gelince durum budur, bence bu ülke bu kafayla bu yaşa yine iyi gelmiş