Ülkemizdeki eğitim sorunlarından en önemlisi temel ayağı oluşturan ilkokul eğitimidir.ilkokul eğitimi yıllarca 5 yıl devam etmiş ve son derece başarılı öğrenciler yetiştirilmiştir.Ancak 11 Nisan 2012’de yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitim sistemiyle ilkokul 4 yıla indirilmiştir.Bu sebeple 5.sınıf öğrencilerinin yeri hala belirsizliğini korumaktadır.Ayrıca 100 bine yakın sınıf öğretmeni norm fazlası olmuştur ve de bu süreçte yer değiştirmeleri imkansız hale gelmiştir..Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları eğitimcilerden gelen şikayetlerin artması sonucunda 4+4+4 eğitim modelinin yerine 5+3+4 modeli üzerinde çalışmaya başlamışlardır.
Sistemde yapılması düşünülen değişikliğin nedenleri arasında özellikle öğretmen dağılımında yaşanan adaletsizlikler, binlerce öğretmenin norm kadro fazlası haline gelmesi, ortaokul 1.sınıf öğrencilerinin ve branş öğretmenlerinin karşılıklı olarak kaynaşamaması, bazı derslerde yaşanan başarı düşüşleri gibi nedenleri sıralayabiliriz.
Yazıdan ana problemin sınıf öğretmeni norm fazlalığı olduğu, onun için eski sisteme dönülmesi gerektiği sonucu çıkıyor. Bunun üzerinden vurgu yaparsanız kimse kale almaz. Asıl problem öğrencilerin ortaokula hazır olmaması, küçük olmaları, hala bir sınıf öğretmenine ihtiyaç duymalarıdır. Bundan dolayı eski sisteme dönülmelidir. Ayrıca bu sene de 40-50 bin yeni sınıf öğretmeni alınır. Norm fazlalığı problemi, ihtiyaç olan yerlere rotasyon uygulanamamasından kaynaklanıyor. Yoksa genele bakıldığında on binlerce sınıf öğretmenine ihtiyaç var.